Varför vatten är viktigt – Gästblogg från Just a Drop

Vi är väldigt glada över Radisson Blus nya initiativ för ansvarsfullt företagande, "Blu Planet". Tillsammans med vår nya globala partner, "Just A Drop", kommer vi att starta ett varumärkesövergripande fokus på alla Radisson Blu-hotell och -anläggningar för att bevara och skydda jordens vattenförsörjning. "Blu Planet"-programmet strävar efter att ge rent dricksvatten hela livet ut till 12 000 barn per år.

 

För att hjälpa till att sprida budskapet om detta initiativ och om varför rent dricksvatten är så viktigt, presenterar vi bloggare från Just a Drop-stiftelsen för att ta upp deras intressanta och livräddande insatser!

 

Titta in här ofta för att läsa fler reportage från Just a Drop eller besök deras blogg för en mer djupgående inblick i organisationen och deras hårda arbete!

 

Varför vatten är viktigt

 6

 

Vad skulle du tänka om du träffade en 10-årig flicka som berättade att hon gick 6 km varje dag innan skolan bara för att hämta vatten till sin familj så att de kan laga mat, dricka och tvätta? Hur skulle du känna om du såg källan där hon hämtar vattnet – ett stillastående vattenhål som kryllar med smittsamma bakterier som garanterat infekterar henne med diarréanfall? Och vad skulle du säga om du visste att hennes dagliga kamp för att samla detta vatten innebar att hon missade viktig undervisning i skolan?

 

Melissa Campbell, projektledare för Just a Drop, förstår alltför väl vilka utmaningarna det innebär för barnen och deras samhällen att leva utan rent vatten. I 20-årsåldern bodde Melissa i den torra miljön i centrala Kenya, utan tillgång till vatten eller toalett hemma.

 

Hon säger: ”När jag bodde i Kenya bevittnade jag de problem som människor möter när de inte har tillgång till säkert, rent vatten dagligen. Barn och kvinnor gick flera kilometer i jakt på vatten, vilket begränsade deras tillgång till utbildning eller anställning; barn blev sjuka av vattenrelaterade sjukdomar och det fanns inte tillräckligt med vatten för samhällets grödor eller boskap, vilket innebär att de alltid lever för dagen – något som kan leda till behov av katastrofhjälp i tider av torka”.

 

MELISSA I KENYA 2012

16 

”Jag ser fram emot att se hur Just a Drops projekt har förändrat livet i de samhällen vi besöker i Uganda – och särskilt att se de positiva effekter som tillgången till rent och säkert vatten nära deras hem har haft på barnen i dessa samhällen.”

 

Just a Drop har levererat över 130 projekt i 31 länder och stödjer cirka 1,5 miljoner människor sedan starten 1998. Syftet med välgörenhetsprojektet är att ta itu med den chockerande statistiken att ett barn dör var 20:e sekund från en vattenrelaterad sjukdom – vilket innebär att fler barn under fem år dör av detta än av malaria, mässling och hiv/aids tillsammans.

 

PÅ FÄLTET

 

17

 

JOHN

Just a Drops projektpersonal är baserad i kontor i SES:s (Scientific Exploration Society) lokaler i anslutning till hemmet för den legendariska upptäcktsresanden överste John Blashford-Snells, Just a Drops hedersordförande.

 

Melissa säger, ”Vi har mycket att tacka John och SES för – det var inte bara genom min egen erfarenhet av att arbeta med SES som jag hörde om jobbet på Just a Drop, John har också hjälpt oss att säkra ett stort antal av våra frivilliga projektingenjörer som hjälpte till att övervaka arbetet med lokala samhällen och partners inom området. John själv arbetar med oss i projekt i Sydamerika.

 

Ibland innebär vår position inom SES också ytterligare förmåner – som att vi kunde säkra TV-presentatören Alexander Armstrong som Just a Drop-ambassadör när han nyligen var på kontoret för att intervjua John!”

Berätta vad du tycker