Varför du bör resa till Lissabon, i foton

Lisbon alley by CEE Explorer

Lissabon är en stad som kittlar många resenärers nyfikenhet, men den får ändå inte den uppmärksamhet den förtjänar som en av Europas mest intressanta destinationer. Med sitt läge mellan hav och kullar, sitt rika kulturarv, sin goda mat och sina vackra fotomotiv bör inte Lissabon underskattas. Se de viktigaste anledningarna till varför du bör lägga till staden på din lista över drömdestinationer. Vi har även inkluderat några fantastiska foton av stadsfotografen CEE Explorer så att du kan se hur vacker staden är!

Storslagna skyhöga vyer

Lissabon bjuder på många panoramautsikter, några från oväntade utsiktsplatser. Så ta med dig kameran och bege dig till platserna nedan.

Takutsikt från Elevador de Santa Justa

Elevador de Santa Justa är en hiss i området Santa Justa. Hissen ligger i slutet av Rua de Santa Justa och ansluter de lägre gatorna i Baixa med det högre belägna torget Largo do Carmo. Precis om de gamla spårvagnarna (se mer nedan) är hissen inte bara ett bekvämt transportmedel för att ta sig från Lissabons övre delar till de nedre  och vice versa – de har även blivit en populär turistattraktion i egen bemärkelse. Observationsdäcket längst upp bjuder på magnifika vyer över Baixa-området.

Santa Justia elevator view by CEE Explorer

Över 30 miradouros

Du kanske undrar vad en miradouro är? Det är en utsiktsplats på Lissabons kullar. Njut av utsikten från en (eller varför inte flera?) av de över 30 terrasserna som ligger på kullarna runtom i staden. Staden är även full av barer och restauranger som erbjuder majestätiska vyer och trevlig service.  Fotot nedan togs av CEE Explorer från taket på Radisson Blu Hotel Lisbon!

Tips: Välj den miradouro du gillar bäst, packa ryggsäcken full med portugisisk mat och ta dig upp till utsiktsplatsen strax innan solen går ner!

Radisson Blu Hotel Lisbon sunset by CEE Explorer

Rikt musikarv

Fado är en musikgenre och en mycket viktig del av Lissabons kulturella identitet. Traditionellt kännetecknas fadon av sorgsna melodier och texter som ofta handlar om havet och den portugisiska vardagen.  Den associeras med pubar, kaféer och restauranger, vilket innebär att besökare kan uppleva konstformen och samtidigt umgås sig med lokalinvånarna. Idag finns det ett dussintals fadorestauranger utspridda bland Lissabons kullerstensgator. Bästa området att uppleva den på? Stadsdelen Alfama.

Fado music in Lisbon by CEE Explorer

Livliga kvarter

Den färggranna stadsdelen Alfama är verkligen ett måste om du vill få en genuin känsla för staden.  Med sina mångfärgade hus och fasader och trånga gränder är detta Lissabons pulserande hjärta. Det är stadens äldsta kvarter, så det finns gott om gömda juveler att upptäcka under en eftermiddagspromenad.

Ett av de bästa sätten att ta sig runt i Lissabon är med spårvagn. Ta den ikoniska gula spårvagnen nr 28 som blivit en symbol för staden. "Remodelado"-spårvagnarna härrör från 1930-talet. I vilken annan stad som helst skulle de förmodligen stå utställda på museum, men i Lissabon utgör de en viktig del av kollektivtrafiken.  De här historiska spårvagnarna används fortfarande då rutten är för svår för moderna spårvagnar på grund av de snäva svängarna och branta backarna. Detta är utan tvekan en upplevelse som knappt fås någon annanstans.

Psst! Om du gillar resefotografi så är Pink Street en av stadens mest Instagramvänliga platser.

Tram in Lisbon by CEE Explorer

Romantiska palats

Palácio da Pena är ett majestätiskt slott som ligger i Serra De Sintra ovanför staden Sintra. På molnfria dagar är det lätt att se det här UNESCO-världsarvet från Lissabon. Men vi rekommenderar dig att ta en dagstur från Lissabon och se palatset och dess grönskande trädgårdar på nära håll. Det är lätt att ta sig till Sintra med tåg. Då palatset ligger på Serra da Sintras näst högsta plats är det en ganska svår och brant uppförsvandring från Sintras historiska centrum. Vill du inte anta utmaningen, ta turistbussen 434 som ansluter tågstationen, Sintras stad och Palacion da Pena i en slinga.

Pena Palace Lisbon by CEE Explorer

Unika arkitektoniska underverk

Även om Lissabon är känt för sin gammaldags charm är några av stadens arkitektoniska verk överraskande imponerande. Vi har samlat några höjdpunkter för de som älskar arkitektur.

Vackra broar

Med sina 17 300 meter är Vasco da Gam-bron Europas längsta bro. Den sträcker sig över floden Tagus och ansluter landets norra och södra sidor. 25 de Abril-bron var den första bron som byggdes i detta syfte. Båda bjuder på intressanta perspektiv av staden. Missa till exempel inte Christ the King-monumentet som du också kan se från en promenad längs Tagus.

Vasco da Gama Bridge in Lisbon by CEE Explorer

MAAT Museum

Museum of Art, Architecture and Technology är ett måste för alla konst- och arkitektälskare. Museet presenterar nationella och internationella utställningar av moderna konstnärer, arkitekter och tänkare, men om du inte har tid för ett ordentligt besök är även själva byggnaden en inspirerande sevärdhet.

MAAT Museum Lisbon by CEE Explorer

Upplev den pittoreska portugisiska huvudstaden med Radisson Blu Hotel Lisbon och dela dina resefoton på Instagram med #RadissonBlu!

Och om du vill se fler vackra resefoton av  CEE Explorer kan du ta en titt på vår guide för Chicago och Shanghai

Berätta vad du tycker