Vägar till Da Vinci

Leonardo Da Vinci – ännu i dag, nästan 500 år efter sin död, en av världens mest berömda personer; och det är kanske inte så konstigt med tanke på allt han lyckades åstadkomma under sin levnad. Wikipedia beskriver honom som ”en italiensk konstnär och universalgeni. Han var även verksam som arkitekt, ingenjör, uppfinnare, naturforskare, matematiker, musiker och filosof”. Inte så pjåskigt. Särskilt som han excellerade i allt.

 

Sitt första erkännande som geni fick han i egenskap av musiker. Men mer känd är han kanske som uppfinnare av prototyper till flygmaskiner, fallskärmar, en dykarklocka och militära försvarssystem. Och ännu mer berömd för flera av sina målningar. Först ett par saker som du kanske redan visste: till skillnad från vad som ofta hävdas uppfann han inte saxen, och Da Vinci är inte hans efternamn, utan betyder ”från Vinci” som på den tiden var en stad i republiken Florens – dagens Toscana.

 

Men åter till hans målningar. Da Vincis fyra mest berömda verk återfinns i dag i vad som kan sägas tillhöra Europas fyra mest intressanta städer: Paris, Milano, Venedig och Krakow. Målningarna i respektive stad är: Mona Lisa (eller ”La Gioconda” på italienska), Nattvarden, Vitruvianske mannen och Kvinna med hermelin. Var och en av dessa hittar man på bekvämt avstånd från ett Radisson Blu-hotell – dock är de inte alltid så lätta att upptäcka. Men med lite insider-information kommer du att kunna beskåda alla dessa mästerverk i all sin prakt.

 

Mona Lisa

Vi börjar i Paris – Mona Lisas hemvist (här kallas den förresten ”La Joconde”). Hon bor här i ett av världens största museer, nämligen Louvren. Tavlan är oerhört välbevakad – den hänger i en skottsäker glasmonter, och detta av en bra anledning. Tavlan stals nämligen från Louvren redan år 1911, och fastän Picasso i korthet hördes om saken, visade det sig att en anställd vid museet låg bakom stölden. Han menade att hon borde återbördas till Italien, men greps när han försökte sälja henne till ett galleri i Florens. År 1956 utsattes tavlan för två skadegörelseförsök, och även senare försök till vandalism har stoppats av glasmontern.

 

Mona Lisa är ett av dragplåstren på Louvren och lockar alltid storpublik – men det finns sätt att få lite egentid tillsammans med henne, eller åtminstone tillsammans med ett något färre antal övriga beundrare. Istället för att gå via huvudentrén (i den berömda glaspyramiden) kan du gå in via källarplanet från Carousel du Louvre (ett shoppingcenter) – ingången hittar du alldeles i närheten av valvet på museets västra sida. Insläpp sker kl. 8.30, vilket innebär att du har god tid innan dörrarna öppnas kl. 9.00, och slipper därmed den enorma kön (till skillnad från besökarna i huvudentrén). Ett annat tips är att lämna väskan hemma så du slipper säkerhetskontrollen. Ta sedan den första rulltrappan ner och hissen som ligger rakt framför dig. Då hamnar du precis intill Mona Lisa … Njut av stunden, för en mycket kort stund senare kommer du att få sällskap av andra som springer uppför trapporna för att få en glimt av henne. Och var beredd på att hon är ganska liten: 77 cm x 53 cm.

 

Nattvarden

Nu till vad som möjligen är världens näst mest berömda tavla: Da Vincis ”Nattvarden”. Den här är avsevärt större – omkring 8,5 m x 4,5 m – och är en väggmålning i refektoriet i klostret Santa Maria delle Grazie i Milano. Da Vinci påbörjade verket år 1495 och färdigställde det tre år senare. Han använde ovanliga tekniker vid framställandet och som en följd av detta började tavlan snart att förfalla – den har genomgått flera restaureringar under sin 500-åriga historia, och vissa menar att det i dag inte finns något av originalet kvar. I vilket fall som helst är det en fantastisk sevärdhet.

 

Utöver de ständiga restaureringarna har målningen överlevt att få en dörr uthuggen i sig, varit föremål för stenkastning från franska revolutionärer och utsatts för ett bombangrepp under andra världskriget som förstörde stora delar av byggnaden. Nuförtiden har den dock bara beundrare. Om du vill se den måste du boka tid – ibland flera månader i förväg. Försök att boka en biljett online, men om du inte hittar något datum som passar är det ibland bättre att boka per telefon. När du väl har din biljett får du tillträde att i en liten grupp ägna 15 minuter åt att beundra den magnifika skönheten som strålar från detta otroliga mästerverk.

 

”Det finns tre slags människor: de som ser, de som ser när man visar dem och de som inget ser.” Leonardo Da Vinci

 

Vitruvianske mannen

Ytterligare en av hans bilder, Vitruvianske mannen, är berömd över hela världen. Den är tecknad i bläck på papper och föreställer en man i två positioner lagda ovanpå varandra. Armarna och benen är utsträckta och omges av en cirkel och en kvadrat. Teckningen är ett utmärkt exempel på Da Vincis fantastiska behärskning av proportion, och bildar den absoluta höjdpunkten av hans sammanfogande av vetenskapligt och konstnärligt tänkande.

 

Den återfinns i Gallerie dell’Accademica i Venedig men, som så många andra verk på papper, ställs sällan ut till allmän beskådan. Det händer att teckningen ingår i resande utställningar, men om du vill se den är det bäst att hålla ett öga på museets kalendarium.

 

Kvinna med hermelin

Nu till Polen och den sista av Da Vincis mästerverk: Kvinna med hermelin. Kvinnan var en ung älskarinna till hertigen av Milano, som på den tiden var Da Vincis arbetsgivare. Teknikerna och materialen som användes var relativt nya på den tiden då tavlan målades (1489) och verket har varit mycket eftertraktat genom historien. Bland annat beslagtogs det från Polen av nazisterna 1939 och sågs inte till igen förrän de allierade räddade tavlan vid krigsslutet.

 

Vanligtvis återfinns den i Czartoryski-museet, men på grund av restaureringsarbete har den befunnit sig på kungliga slottet på Wawel de senaste fyra åren. Tavlan ska enligt planerna återvända hem under 2014. På båda platserna finns det begränsningar för hur många som får se tavlan, och den visas alltid i ett eget rum utan några andra tavlor. Kolla var den befinner sig innan du bokar din resa.

För att summera – en man, fyra mästerverk. Och fyra bra anledningar till att besöka fyra fantastiska platser.

Berätta vad du tycker