Upplev Malmö som en riktig malmöit

Upplev Malmö som en riktig malmöit

Är det någon gång du ska besöka Malmö är det på sommaren. Då lutar sig hela staden tillbaka och njuter av havet, solen, parkerna och alla härliga uteserveringar. Missa inte Västra hamnen, Lilla Torg och Möllevången. Men se till att upptäcka Malmös andra sidor också – de som gör att malmöiterna älskar sin stad så mycket. ”Do it like a local!”.

Rabatt på boendet

Just nu får du 20 % sommarrabatt när du bokar minst två nätter på Radisson Blu Hotel Malmö. Hotellet ligger perfekt beläget nära Centralstationen och allt vad Malmö har att erbjuda på sommaren. Boka och läs mer om erbjudandet på Radisson Blus hemsida.

Runt Malmö på cykel

Det enda sättet att verkligen uppleva Malmö som en malmöbo är att cykla. Det är det överlägset bästa sättet att ta sig fram i staden – det finns cykelvägar nästan överallt och motionen får du på köpet. Radisson Blu Hotel Malmö lånar ut cyklar, så det är bara att trampa iväg dit näsan pekar.

Börja med att cykla bort till Stadsbiblioteket för att beundra den vackra arkitekturen, både från ut- och insidan. Fortsätt sedan till Pildammsparken, där du lägger dig på en filt i Tallriken – ett stort cirkelformat grönområde omgivet av träd i täta rader. Framåt lunch beger du dig till Möllevångstorget för en falafel – om du förresten vill låta som en malmöbo, säger du Möllan. Glöm inte att botanisera bland grönsaksstånden på torget och delikatesserna på Möllans Ost. Avsluta med en kaffe på Kaffebar innan du beger dig tillbaka till hotellet för att göra dig redo för kvällen.

Malmöbornas bästa hak

Eftersom du har cykel behöver du inte välja bara ett område, utan kan snabbt och enkelt trampa bort till en annan stadsdel när du känner för det. Tur det, för malmöbornas favoritställen ligger spridda över staden, även om du hittar de flesta runt Möllan.

Tryne till Knorr är jämte Bastard Gamla Västers överlägset bästa restaurang. Maten är spännande, servicen vänlig och atmosfären avslappnad – det är som att sitta i någons vardagsrum och äta.

Runt Möllan flockas Malmös mer hippa invånare på Belle Epoque, ölbaren Söder om Småland och den nygamla favoriten Tempo, som snart öppnar igen efter en stunds bortavaro.

S:t Knuts torg har alltid varit en favorit för många, men det är inte förrän i vår som det flyttat in riktigt intressanta krogar, bortsett från sushirestaurangen Saiko som funnits där ett tag. På kvarterskrogen Kiez dricker du vin på gatan utanför och på Spoonery hämtar du gudomliga soppor och grytor att ta med dig till Folkets Park. När du ändå är i parken, får du inte missa Far i Hatten med folkparkskänsla, dansbana och kulörta lyktor.

Bästa badplatserna

Malmöborna älskar sitt läge vid Öresund och tar varje tillfälle i akt att slänga sig i havet, även om det är mitt i vintern. På sommaren är det trångt både vid Djuphavsbadet i Västra hamnen och på Riberborgsstranden, kallad Ribban kort och gott. Men söker du dig en bit bort mot Limhamn till, där stranden tar slut och småbåtshamnen tar vid, är det enklare att hitta en mer avskild plats.

Kallbadhuset är en stor favorit bland Malmös badare. Det kostar en slant att gå in, men det är bekvämt att både bada och sola innanför de vindskyddande väggarna. Dessutom kan du bada bastu. Kvinnor och män har skilda avdelningar och de flesta badar nakna, men det är inget krav.

Shopping bortom köpcentren

Det har öppnat många nya köpcenter i Malmö de senaste åren, men är du intresserad av något mer än de vanliga kedjorna, är det inne i stan du ska shoppa. På Lilla Torg har Form Designcenter precis öppnat igen efter en omfattande renovering. Här hittar du samtida skandinavisk design i form av smycken, porslin, glas, tyger och affischer. Dessutom pågår det alltid mint en intressant utställning.

Fortsätter du ner mot Triangeln hittar du Aplace och Tjallamalla, där du kan botanisera bland mera skandinaviskt, som Acne, Whyred, Ida Sjöstedt och Henrik Vibskov. Borta på Friisgatan ligger den lilla personliga butiken Miloii, där du hittar noga utvalda kläder för både vuxna och barn, smycken, skor och väskor från märken som Isabel Marant, Marlene Birger och Hope.

Runt Möllan är det ganska tunt med butiker, men i gallerian Mitt Möllan hittar du bättre begagnat på nyöppnade Beyond Retro och ekologiskt mode i konceptbutiken Hi on Life. Ta Amiralsgatan tillbaka mot stan och sväng in om Séfr Séfr, som säljer utvald vintage från bland andra Comme Des Garçons, Our Legacy och APC.

Berätta vad du tycker