En äventyrlig weekend i Helsingborg

Helsingborg city

Är du på affärsresa, eller har du funderingar på en weekend i södra Sverige? Då bör du uppleva Helsingborg, en stad fylld av fascinerande historia och intressanta sevärdheter som till exempel Sofiero slott, Dunkers Kulturhus samt Fredriksdals museer och trädgårdar. Förutom kulturupplevelser så bjuder Helsingborg på trevliga gågator, en härlig strandpromenad och välbesökta restauranger.

Upplev en historisk stad full av sevärdheter

Det som gör Helsingborg till ett intressant besöksmål är framförallt stadens historia som lever kvar i form av vackra medeltida byggnader och historiska platser. En av stadens attraktioner är Kärnan, ett torn som kvarstått från ett medeltida fort. Att besöka Kärnan är som ett äventyr då besökare kan uppleva den magnifika byggnaden inifrån, med möjlighet att klättra upp för branta trappor för att få en häpnadsväckande utsikt över Öresund och en bit av Danmark.

Karnan i Helsingborg

Sofiero Slott är en annan historisk plats som av många besökare anses vara ett av de finaste slotten i Europa. Denna gröna oas lockar turister med sin vidsträckta park full av växter och blommor, men också med sina konserter under sommaren.

Fredriksdals museer och trädgårdar är ett perfekt utflyktsmål fylld av natur och forntida kulturarv. Promenera längs kullerstensgator och historiska temaparker såsom den Engelska parken med sina slingrande stigar, och den Franska parken som bjuder på omgivningar av perfekt klippta häckar och mäktiga lövgångar.

Dunkers kulturhus, belägen i Norra Hamnen, besöks av såväl nationella som internationella besökare eftersom Helsingborg ligger så nära Danska gränsen. Här kan besökare se tillfälliga utställningar men också uppleva stads- och kulturhistoria.

Dunkers kulturhus vattenspegel

En historia om kamp mellan två länder

Under 1600-talet och början på 1700-talet stod Helsingborg flertalet gånger i kamp mellan Sverige och Danmark, men kom att vara i Sveriges ägo år 1710. Krigen har satt sina spår i form av bränder och byggnader som förstörts, vilket tvingade befolkningen i staden att fly från sina hem. Det tog lång tid innan Helsingborg började återhämta sig igen. Under 1920-talet förändrades befolkningsmängden från cirka 1 300 personer till omkring 50 000 personer.

Lustfylld shopping och trevliga restauranger

Kullagatan är Sveriges första gågata och en mysig gata fylld av etablerade butiker, men också mindre konceptbutiker. Börja din shoppingrunda här och promenera förbi Stortorget mot Mariatorget, som erbjuder ett härligt urval av kläder, inredning, skor och smycken.

Utöver shopping finns också en hel del mysiga restauranger, För att nämna några som du bör besöka är Olssons Skafferi på Mariagatan 6 vid Mariakyrkan. Restaurangen är känd för sitt italienska kök och sin intima atmosfär. På Södra Kyrkogatan 20 finns restaurangen Jou San Asian Tapas, med servering av smaker från Asien i ett tapas-koncept.

By Restaurang Jou San i Helsingborg

© Restaurang Jou San i Helsingborg

På Södra Storgatan 19 finns mysiga Chateu Foret och på Söder i Radisson Blu finns den populära Nelly's Food Etc. som erbjuder internationell mat med lokala råvaror inspirerade av musan Nelly Krooks alla resor världen över.

Radisson Blu Metropol Helsingborg Nellys Food Etc dish

Din weekend i Helsingborg

Helsingborg erbjuder mer än vackra historiska platser och trevliga gator fylld av trevliga butiker samt mysiga restauranger. Affärs- och fritidsresenärer hittar ett bekvämt boende hos Radisson Blu Metropol, Helsingborg, beläget mitt i stadskärnan vilket utgör den perfekta utgångspunkten för att utforska staden.

Få en härlig get away med Radisson Blu.

Berätta vad du tycker