Tyskland vackraste julmarknader

Striezelmarkt Dresden

Trots kylan lyckas julmarknaderna locka ut oss på gatorna varje år. Färggranna ljus lyser upp staden, glatt utsmyckade stånd täcks av nysnö och lukten av glögg, kryddor och alla möjliga godsaker fyller luften. Nästan varje tysk stad och by har sin egen julmarknad, och de är alla unika.  Vare sig du är på jakt efter något traditionellt, medeltida eller till och med exotiskt så finns det något för alla. Se nedan för de bästa julmarknaderna i Tyskland och kartlägg din julresa!

Medeltida: Erfurts julmarknad

Erfurt, Thüringens huvudstad, är över 1 270 år gammal och dess långa historia återspeglas i de vackert bevarade gamla kvarteren. De berömda byggnaderna Domkirche St. Marien och Severkirche utgör den perfekta bakgrunden till Erfurts julmarknad. Varje år kommer tusentals besökare av alla åldrar hit för att uppleva de många olika sevärdheterna och de 200 trästugorna på och runt Domplatz, Fischmarkt och Willy-Brandt-Platz samt längs Anger och Schlösserbrücke. Missa inte de regionala favoriterna som Thüringer rostbratwurst och Erfurter schittchen. Handgjorda produkter från Thüringen som juldekorationer, traditionella blåfärgade tyger och ett brett utbud av keramik samt hantverk från Erzgebirge finns också här.

Bo bland historiska kyrkor och charmig medeltida arkitektur på Radisson Blu Hotel i Erfurts stadscentrum, mitt i den charmiga gamla stan, så att du kan njuta av Tysklands vackraste julmarknader på gångavstånd.

Erfurter Weihnachtsmarkt night view

© xommandedit / Flickr

Traditionell: Striezelmarkt i Dresden

Striezelmarkt i Dresden  är en av Tysklands äldsta julmarknader. Marknaden var ursprungligen en bytesplats för den berömda stollen från Dresden, även känd som "striezel", och du kan köpa den där än idag. Marknaden är känd för sina vackra utsmyckningar: på mitten av torget står den typiska julpyramiden omringad av snögubbar, nötknäppare och pflaumentoffeln (ätbara dekorativa figurer gjorda av plommon). Det finns en spännande äventyrsvärld som sysselsätter barnen medan de vuxna shoppar konstnärliga presenter i de många konst- och hantverksstånden. Striezelmarkt är en av Tysklands mest kända och populära julmarknader.

Boka en minnesvärd vistelse på mysiga  Radisson Blu  Park Hotel & Conference Centre, Dresden Radebeul.

Dresden christmas market view

Gammaldags: Leipzigs julmarknad

Ungefär en timme väster om Dresden ligger Leipzig där en av Tysklands äldsta och största julmarknader äger rum varje år. Över 300 utställare installerar sig på Marktplatz och gatorna runtomkring och omvandlar staden med ljus och grangirlanger. Besökare hittar en blandning av traditionellt tyskt hantverk och mat på Naschmarkt, medan Augustusplatz är platsen för finska produkter, schweizisk ost och sydtyrolska prydnader, vilket tillsammans skapar en internationell julstämning.   Små besökare gillar att utforska sagoskogen och träffa tomten, och musikerna på scenen bjuder också på något för alla.

Från Radisson Blu Hotel, Leipzig har du nära till den här gammaldags julmarknaden där du kan njuta av stadens charm och nostalgi.

Leipzig Weihnachtsmarkt

© Daniel Koehler

Magisk: Kölns julmarknad

Varje år dras miljontals turister till Kölns mest berömda  julmarknad som ligger strax intill stadens viktigaste sevärdhet, den gotiska katedralen. Den här tiden på året lägger sig en magisk julstämning över hela Köln. Festivalens mittpunkt är en enorm julgran prydd med ljus, röda band och andra girlanger, och luften är fylld av nostalgiska dofter från kryddor och sötsaker. Glöm inte att smutta på lite glögg medan du botaniserar bland marknadens 160 stånd och lyssnar på livebandens julsånger.

 Radisson Blu Hotel, Cologne ligger strax intill det historiska stadscentrumet och du har nära till den vackra katedralen när du besöker julmarknaden.

Christmas market Cologne

© koelnerweihnachtsmarkt.com

Trendig: Berlins julmarknader

Till och med under julen lever Berlin upp till sitt rykte som en trendig stad: julmarknader med fokus på design, som "Weihnachtsrodeo", i Berlins centrum, lockar särskilt de unga och kreativa till det före detta Jandorf-varuhuset. De som fortfarande letar efter julklappar hittar utan tvekan något passande i en av de många konst-, mode- och designstånden.  Det säger sig självt att det finns glögg och brända mandlar även på en "designmarknad".  Julprydnader och modern men säsongsbetonad musik skapar en riktigt mysig julstämning. Om du även vill uppleva något traditionellt kan du besöka julmarknaden på Gendarmenmarkt. Torget räknas ofta som ett av Berlins vackraste och det är beläget i stadsdelen Mitte.

Boka din vistelse i god tid och upplev det ikoniska Radisson Blu Hotel, Berlin som erbjuder stadens vackraste vyer.

Berlin Christmas market Deutscher Dom and konzerthaus

Nostalgisk: Hamburgs julmarknad

Hamburgs julmarknad ligger i centrum bredvid stadshuset och har mycket att erbjuda. Här hittar du handgjorda julprydnader, de berömda lebkuchen – pepparkakornas föregångare – samt en mängd parader och mindre evenemang. Julmarknaden i Hamburg Bergedorf är också värd ett besök. Den medeltida julmarknaden i Hamburg förflyttar dig bakåt i tiden och bjuder på riddare, jonglörer och historieberättare. Under ditt besök i Hamburg kan du värma dig vid brasan framför det sagolika slottet Bergedorf. Låt dig inspireras av medeltida musiker och njut av typiska specialiteter som varm mjöd. Och varför inte prova på att tillverka ett skärp eller en plånbok vid ett av de vackert utsmyckade stånden med hjälp av en medeltida hantverkare? Hamburg ger dig även chansen att möta den sista lives levande draken: "Fangdorn" är en enorm med sina tio meter och rör sig fritt innanför slottets murar. Men se upp – när mörkret faller börjar han spruta eld!

 Radisson Blu Hotel Hamburg erbjuder elegant boende och ligger bara en kort tunnelbanetur från alla festligheter.

Hamburg at Christmas

Så det finns inga ursäkter för att tillbringa vintern hemma på soffan. Tysklands vackraste julmarknader väntar på att bli upptäckta med Radisson Blu!

Berätta vad du tycker