Tre sätt att bryta isen

Som mötesplanerare är det viktigt att försäkra sig om, att mötesdeltagarna får det så bra som möjligt redan från start. Då kan en isbrytare – en icebreaker – komma väl till pass. En isbrytare är ett bra sätt att väcka en god stämning, skapa gemenskap och slå an temat för ditt möte.

Innan du bestämmer dig för en isbrytarövning är det viktigt att du har övervägt vilken typ av is som ska brytas och vad övningen ska främja och uppnå. Kanske är syftet att hälsa på varandra för att skapa en god stämning redan från start?

Vi har bett Ann Hansen, mötesdesigner, mötesledare och konsult hos concept+competence, att dela med sig av tre exempel på isbrytare för olika syften. Se de tre isbrytarövningarna nedan.

1 - Isbrytare: Min morgon

Syfte: Att hälsa på varandra och skapa en god stämning

Tidsåtgång: ca 5–7 minuter

Antal personer: minst  2

Så här går du tillväga:

 • Be deltagarna att para ihop sig två och två.
 • Berätta om din morgon (från att du steg upp fram till nu). Hur vaknade du? Vad åt du? Hur kom du hit? Vad hände och med vem?
 • Upprepa övningen flera gånger i nya parkonstellationer, om det finns tid och stämning för det.

Denna övning kan du enkelt genomföra vid mötets början, antingen i eller utanför möteslokalen. På det nyrenoverade Radisson Blu Hotel, Tromsö finns det gott om plats för att bryta isen, där man bland annat kan genomföra mindre övningar som "Min morgon".

Radisson Blu Hotel Tromso breakout meeting area

2 - Isbrytare: Dialogkort

Syfte: Att skapa en god stämning, hälsa på varandra och "mjukstarta" mötets innehåll

Tidsåtgång: ca 5–15 minuter

Antal personer: 20–200

Material: Kort med små texter formulerade som frågor – gärna en blandning av personliga frågor och ämnesfrågor. Exempelvis: Vad gör dig nyfiken? Vad skulle få dig att bli kund hos X? Vem kan vi lära oss något av?

Gör ca 30 olika dialogkort beroende på antalet deltagare. En text kan användas flera gånger så att ni arbetar med 3–4 versioner av samma kort.

Så här går du tillväga:

 • Dela ut ett kort till varje deltagare.
 • Be deltagarna att para ihop sig två och två – hälsa på varandra.
 • Be deltagarna att ställa frågan på kortet till sin partner, och tvärtom.
 • Byt kort med din partner.
 • Hitta en ny partner och ställ den fråga som du själv besvarade under förra rundan.
 • Upprepa övningen 4–5 gånger i nya parkonstellationer, om det finns tid och stämning för det.

Denna övning fungerar bäst om ni har plats att röra er på, detta eftersom övningen ska upprepas med nya par varje gång. Välj en miljö där ni kan genomföra aktiviteter och nätverka med varandra. På Radisson Blu Scandinavia Hotel i Köpenhamn ger möblerna i det stora öppna området på mötesvåningen möjlighet att genomföra många olika typer av isbrytarövningar - om ni inte är så många kan du t.ex. placera deltagarna i mindre grupper.

Radisson Blu Scandinavia Hotel Copenhagen break out area

3 - Isbrytare: Önskelistan

Syfte: Att ge överblick över deltagarnas förväntningar och få deltagarna att prata med varandra

Tidsåtgång: ca 10–20 minuter

Antal personer: 6–100

Material: papper och penna till alla deltagare

Så här går du tillväga:

 • Be alla att ta ett papper och anteckna de tre saker som de helst vill få ut av dagen.
 • Efter 2–3 minuter ber du dem att gå ut på golvet och hitta en partner. De ska nu hälsa på varandra och berätta om sina önskemål. Efter 3–4 minuter ber du alla att hitta en ny partner och upprepa övningen.
 • Be alla att gå tillbaka till sina platser. Be dem att samtala i mindre grupper om 2–6 personer (utifrån vad som passar det sätt ni sitter på). Ge dem 5 minuter för att hitta de tre önskemål som är vanligast.
 • Fråga 3–4 grupper om vad de har kommit fram till.

Denna övning kan enkelt genomföras i möteslokalen, men du kan också använda en miljö som gör det naturligt för deltagarna att prata med varandra. Varför inte överraska deltagarna med ett besök på en av Radisson Blus Skybars. När man ser något positivt blir man mer öppen inför andra personer, och det blir naturligt att samtala med varandra: en fantastisk utsikt ger t.ex. en mycket bra start på mötet. Från översta våningen på Radisson Blu Royal Viking i Stockholm får ni en panoramavy över Stockholms takåsar.

Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm meeting with a view

Fokus på detaljer, som gör skillnad

En övning för att bryta isen ger en bra start på mötet. Oavsett om du genomför den i eller utanför möteslokalen har våra professionella mötesexperter fokus på detaljerna och är redo att lyssna, ge goda råd och hjälpa till med allt du kan behöva, allt för att ditt möte eller evenemang blir så lyckat som möjligt.

Gör dina möten över hela världen oförglömliga med Radisson Blu.

Berätta vad du tycker