Tångbad mitt i Göteborg

en av baden på Hagabadet-spa

Göteborgs Salta Tångbad

Min kropp är helt marinerad av havsnäring.Jag provar för första gången ett äkta tångbad. Det handgjorda träkaret är förvånansvärt bekvämt och har fyllts med 39 gradigt vatten, handplockad tång och salt. Försjunken i mina tankar viskar terapeuten till mig att det är dags att skrubba kroppen varsamt med tången. Mina muskler mjukas upp och jag känner att blodcirkulationen verkligen tar fart. Hon berättar för mig om tångbadets långa tradition här på Västkusten och dess positiva effekt mot värk och hudirritationer.

en av baden på Hagabadet-spa

Tångbad har länge ansetts vara särskilt välgörande för reumatiker och psoriasispatienter. Andra tångbadsgäster kommer för att varva ner. Det varma vattnet öppnar porerna och tar därmed till sig mineralerna snabbare. Jag rekommenderas en stunds vila efter behandlingen. Antingen somnar man skönt eller så stiger man upp pigg som en mört. Jag hoppas på det senare.

Lokalproducerat

Man blir ju lite nyfiken på hur de får tag på all denna tång...?!

tång och snäckor till tångbad i från Göteborgs skärgård

Jag får veta att det finns ett par ”tångfiskare” kvar här på Västkusten som året runt drar upp tången ur havet. Den rensas, kokas, vakuumförpackas och levereras sedan till bland annat Hagabadets spa där jag nu befinner mig.
Kontrasten mellan denna spa-oas och Göteborgs storstadsbrus utanför dörren och känns nästan overklig. ”Ctrl-alt-delete” står det på en skylt och det är precis så jag skulle beskriva det – en omstart.

Tångbada hemma
Gör ett eget avslappnande bad hemma.

  • 2 kg färsk tång
  • Skålla tången genom att lägga den i en 10-litershink, tillsätt 3 dl salt.
  • Koka upp vatten och häll över.
  • Häll alltihop i badkaret och fyll på varmt vatten (ca 38 grader)
  • Salta gärna ytterligare med havssalt.
  • Ligg kvar i badet 20-40 minuter och avsluta med att massera kroppen med tången.
  • Låt huden självtorka, skölj eller torka inte bort vattnet.
  • Vila minst lika länge som du badat. Troligen somnar du.

Tänk på att tång är färskvara. Använd den samma eller nästa dag!

(källa: Göteborgs Posten)

Solnedgång på Västkusten i Sverige 

Tångbada mitt i Göteborg

Hagabadet spa erbjuder tångbad och ligger på Radisson Blu Scandinavia Hotel. Det är ett fullskaligt spa med tångbad, fotbad, transforming water, spa-pool, bastu, gym och ett femtiotal yogaklasser i veckan. Läs mer om spaerbjudanden.

 

nyrenoverad rum på Radisson Blu Scandinavia Hotel, Göteborg

Berätta vad du tycker