Ta vara på energin

Ska du på konferens eller har du många möten? Har du svårt att få energin att räcka hela dagen?

Generellt är det för mycket socker i maten vi äter. Blodsockret åker berg-och-dalbana och din energi likaså. Visst är det gott med kanelbulle till fikat och en härlig köttbit till lunch, men ska du hålla energin på topp en hel dag och fatta viktiga beslut så kanske du måste tänka om. Boosta din dag med vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter så kommer din energi räcka hela dagen och kanske längre än så.

Veronica som är kock på Radisson Blu Royal Park arbetar även som kostrådgivare och vet vad man bör tänka på.

Ett tips är att börja konferensen med en bra frukost. Alla mötesdeltagare kanske inte fick något i magen på morgonen. Ät med ögat, tänk färgexplosion och försök att få i dig så många färger som möjligt. Frukt och grönsaker tar kortare tid för magen att bryta ner, och det är lättare för kroppen att plocka upp näringen vilket är bra för en lång arbetsdag.

Och sedan den där goda kanelbullen till fikat? Eller? Våga tänk annorlunda här. Om du är mötesbokare och vill att dina deltagare skall prestera på topp. Beställ ett fika som innehåller mindre socker. Tänk färg även här. Frukt, grönsaker, rotfrukter, nötter och choklad är några råvaror som är jättebra att utgå ifrån. När Veronica förbereder frukost och fika till mötesdeltagarna är hon noga med att listan på ingredienser skall vara så okomplicerad som möjligt. E-nummer och olika konstiga tillsatser kan man vara utan. Vårt mål är att kunna erbjuda kunden ett bakverk som inte har socker som huvudingrediens, säger Veronica.

Blir det sedan mycket kaffe under dagen så är tipset att samtidigt också dricka mycket vatten. Karaffer med vatten bör alltid finnas i mötesrummet. För ögat och smaken kan man lägga i en skiva lime, citron, gurka eller apelsin.

Närodlat utanför fönstret

På Royal Park är drömmen att de ska bli självförsörjande på grönsaker och örter, och arbetet är påbörjat med några odlingslådor utanför restaurangen. Projektet är en del i deras Green Key certifiering. Veronica som har tagit initiativet berättar att de vill förbättra gästupplevelsen. Gästen skall dels kunna gå ut och titta på det som odlas och kanske själv bli inspirerad, och sedan självklart få en del av allt grönt i frukosten, lunchen, middagen och fikat. Att erbjuda mötesdeltagare eller boende på hotellet kurs i odling eller kostrådgivning kanske blir aktuellt framöver.

Fördelen med att odla sina grönsaker själv är att det blir en ekologisk odling som inte besprutas och inte stressas fram utan skördas när de är mogna. Hemma odlar Veronica så mycket grönsaker att det räcker för hela året. Hon förbereder och förvarar dem på olika sätt så de ska hålla. Frysa, syra, torka och rosta i ugnen, det finns många alternativ och på så sätt kan man njuta av dem hela vintern.

Tips
Har du odlat tomater som du inte hinner äta upp? Rosta dem i ugnen och lägg dem sedan i en glasburk med en fin olja, vitlök och rosmarin. Håller länge och smakar fantastiskt!

Berätta vad du tycker