Ta med familjen till Stockholm

Barn älskar Stockholm. Och huvudstaden är verkligen som gjord för ett familjeäventyr, där även vuxna barn har roligt. Det bästa är att det mesta ligger samlat på ungefär samma ställe – natursköna Djurgården – så att ni kan promenera mellan allt ni vill se och göra. Den 26 april har Gröna Lund sin efterlängtade säsongspremiär, så passa på att boka en resa lagom till sista helgen i april. Bo på bekvämt avstånd till allt huvudstaden har att bjuda på. Radisson Blu Royal Viking Hotel ligger i centrala Stockholm, precis bredvid Centralstationen. Från och med den 1 maj kan du dessutom boka Gröna Lund-paketet, där entréavgift för alla i familjen ingår i priset.

Höga tjut på Gröna Lund

Ingen sommar utan ett besök på Sveriges bästa nöjespark. Gröna Lund är alltid lika roligt att återkomma till, oavsett om du är galen i karuseller eller inte. Att stanna på marken med en mjukglass i handen och lyssna på de höga skriken av skräckblandad förtjusning är också en tjusning. Förra årets nyhet Eclipse är inget för höjdrädda. Världens högsta slänggunga bjuder på ett hisnande äventyr 121 meter över marken för alla våghalsar. Vågar du? Gröna Lund är mer än karuseller och har massor av bra konserter på gång. I vår kan du se både Den Svenska Björnstammen, Looptroop, Danko Jones och Laleh. Köper du ett säsongskort, får du förutom fri entré se alla konserter gratis. Just nu kan du tävla om fri entré och fria åk under hela säsongen. Fram till på fredag kan du anta utmaningen och hitta guldkorten!

Närkontakt på Skansen

På Stockholms enda djurpark händer det något roligt varje dag. Skansen handlar såklart mycket om djur. Här hittar du både vilda nordiska djur som varg och järv, svenska lantraser som Gutefår och Skånegäss, och exotiska djur som apor och papegojor. De mest främmande och kanske också mest spännande djuren bor på Skansen-Akvariet. Här kan du kela med en orm och klappa en spindel. På Lill-Skansen – barnens egen djurpark – finns både vilda och tama små djur, som kaniner, råttor och ormar. Men Skansen är också en resa tillbaka i historien, där barnen får lära sig mer om hur man levde förr i Sverige och både dela ut post och hjälpa till med sysslorna på gården.

Kliv in i sagornas Junibacken

Junibacken står sagorna i centrum. Här kan barnen kliva in i, krypa igenom, klättra upp på eller smyga runt i böckerna av våra mest älskade barnboksförfattare. Junibacken är ett annorlunda kulturhus och museum för både barn och vuxna, som du inte glömmer i första taget. Med fyra föreställningar om dagen är det dessutom en av Sveriges största barnteaterproducenter. Förutom sagotåget som tar dig genom Astrid Lindgrens värld med besök hos Madicken, Karlsson på taket och Bröderna Lejonhjärta, träffar du också välkända figurer som Alfons Åberg, Pettson & Findus och Mumintrollen. På Junibacken hittar du dessutom god ekologisk mat och Sveriges mest välsorterade barnbokhandel.

Problemlösning på Tekniska museet

Alla små geniers favoritställe! På Tekniska museet kan du utforska och se hur allt egentligen hänger ihop. Det här är ett museum där du för ovanlighetens skull får ta på saker – ja, det är till och med hela poängen. Utställningarna låter dig på ett lustfyllt sätt utforska tekniken i samhället, på teman som innovationer, energi, miljö och kommunikationer. Just nu kan du prova att spela hundratals datorspel som varit populära genom historien fram till idag, i världens största dataspelsutställning Game On. På helgerna kan du också följa med på visningar eller göra ett besök i någon av verkstäderna.

Ett tropiskt besök på Fjärilshuset

I Hagaparken i Solna ligger ett tropiskt paradis. Här vandrar du i prunkande växtlighet, under vattenfall och bland fjärilar som flyger fritt inne i växthusen. I Fjärilshuset lever flera tusen fjärilar under ett år och som besökare får du uppleva både deras parningsdans, se på när en fjäril kläcks och hur larverna äter sig större. Inne i växthusen är det alltid 25 grader varmt, så passa på att smita hit under en kylig vårdag och dröm om sommaren. På Fjärilshuset finns också Haga Ocean, där du kan se både svartfenad och högfenad revhaj. Under vissa helger och lov är zoologen Owe Sandström här och berättar spännande historier om hajarna. Nästa tillfälle är till helgen den 5 och 6 april. Vill du lära dig mer, kan du också anmäla dig till en av Fjärilshusets kvällsvisningar, där du får en spännande vandring genom växthusen och möter djuren på nära håll.

Berätta vad du tycker