Svenskt fika, kanske den bästa stunden på dagen

Coffee beans for making fresh coffee at Radisson Blu Hotel in Stockholm

Vi började fika för flera hundra år sedan men det dröjde till 1910 innan vi började använda ordet ”fika”. En helig stund på dagen som tillämpas både i de svenska hemmen och på arbetsplatserna. Vi svenskar dricker cirka 9 kilo kaffe per person och år vilket gör fikapausen till dagens höjdpunkt. ”The Swedish Fika” är numer känt över större delar av världen.

Fikat är kanske av något av det svenskaste vi har och förr i tiden var det standard med sju sorters kakor. Serverade du färre var du snål, fler sorter på kakfatet var du högfärdig. Idag innehåller begreppet fika så många olika saker. Allt från en slät kopp kaffe, en frukt till en buffé av kakor och andra härligheter. Variationen mellan de söta inslagen och de mer nyttiga alternativen är oändlig.

chocolate cake fika break at Radisson Blu StockholmEn behövlig paus

Fikapausen behövs. När du sitter i möte hela dagen är fikat viktigt både ur energi och näringssynpunkt men även för det sociala. Det är då kollegor eller mötesdeltagare får chans att mingla och det är då man kopplar av en stund, fyller på energin och samlar kraft. Fikat är ofta den stund på dagen man längtar till. Forskare har kommit fram till att det räcker med att inhalera kaffearomen för att göra dig pigg. Om du dessutom väljer att dricka kaffet får du förhoppningsvis en liten boost som hjälper dig att hålla skärpan en stund till.

Bowl with marengs for fika break at Radisson Blu Hotel StockholmOlika teman på fikat

Radisson Blu Royal Viking Hotel i Stockholm försöker vi att variera fikat med olika teman, tex. choklad eller en färg. Detta gör att fikastunden blir snyggt presenterad och att de mötesdeltagare som besöker hotellet ofta får en ny upplevelse varje gång. Det går att skapa nyttiga saker av choklad och söta saker av apelsin eller äpple.

Här har vi verkligen något för alla säger Linda Sesar, F&D Manager på Radisson Blu Royal Viking Hotel. Ofta vill kunden ha en blandning av fika som både innehåller något nyttigt som nötter, frukt, smoothies, smörgåsar och sedan någon kaka eller annan sötsak till det. Kvalitet och bra råvaror är viktigt.

Popcorn for fika at Radisson Blu Royal Viking Hotel StockholmTa din fikapaus till nästa nivå

Uppgradera ditt fika med en poppande upplevelse. Överraska ditt team med en spännande och annorlunda buffé. Smaksatta och kryddade popcorn i alla möjliga färger och smaker. Eller varför inte ta in en egen popcornvagn i lokalen? Ett annat alternativ kan vara att lyxa till det med bubbel och kanapéer som avslutning på en lång mötesdag. Behöver du inspiration hjälper vi dig gärna.

Royal Viking’s strävan är att ha den bästa fikapausen i stan! När du bokar ett möte eller konferens nästa gång, se till att fikat blir höjdpunkten på dagen och låt oss hjälpa dig med tips och inspiration för att göra ditt event till en succé.

Berätta vad du tycker