Svenska matklassiker

Traditioner är något som vi gärna håller hårt i, och som lever kvar i generationer. Det är ett begrepp som kan sammanfatta gemenskap, familj och vänner. Men tradition är inte endast högtider som midsommar, jul eller påsk. Tradition står även för mat och historia som har gått i arv, exempelvis maträtter som är nutidsklassiker.

 

En särskild delikatess

Doften må vara hemsk men surströmmingen är en kulinarisk upplevelse, till och med ansedd att vara en klassisk svensk delikatess. Traditionellt sätt serveras surströmming på lövtunna knäcken med mandelpotatis och smör.

Den tredje torsdagen under augustimånad infaller premiärdagen för att äta surströmming. På flera platser runt om i Sverige anordnas festivaler för de personer som redan är frälsta i den syrade fisken, men också för alla som är nyfikna på denna mattradition.

Svensk Delikatess

 

Den världskända klassikern

Trots att köttbullen ursprungligen inte kommer från Sverige, är den tveklöst typisk svensk och starkt förknippad med Sveriges mest framgångsrika varuhus, IKEA. I flera generationer har köttbullen serverats på svenskarnas matbord, och det är barnens favorit alla dagar i veckan.

Köttbullar med mos, brunsås och lingon utgör en riktig god husmanskost som är populär världen över. På det svenskamerikanska museet i Philadelphia har man anordnat årets köttbulletävling för att kora den bästa köttbullemakaren. Det är en kulinarisk upplevelse för varje köttbulleälskare!

På Stockholmsrestaurangen Meatballs serveras olika variationer av den svenska favoriten för den som inte kan få nog av köttbullar och som vill testa flera variationer.

Sveriges nationalrätt

 

Vår torsdagsfavorit

Många äter den vilken dag som helst i veckan, andra följer traditionen till punkt och pricka. Ärtsoppan är en riktig svensk klassiker och värmer upp kroppen under höstens kalla dagar. Ärtor och dess långa hållbarhet samt näringsvärde räddade många fattiga bönder från svält under Medeltiden. På den tiden åt svenskarna ärtsoppan på torsdagar, och för att klara av den långa fastan adderade man fläsk. Under 1700-talet var punchen en dryck som man drack vid festliga tillfällen. När svenskarna inte behövde fasta, tog man tillvara på alla tillfällen och drack varm punsch till ärtsoppan. Med åren byttes punchen ut mot pannkakor och sylt.

 

Än idag är ärtsoppan en klassisk rätt på torsdagsmenyn. På bland annat lunchrestaurangen Ragnars Skafferi i Stockholms Stadshus serveras ärtsoppa med pannkakor och sylt på just torsdagar.

En gammal svensk tradition

 

Sommarbufféns självklara höjdpunkter

Precis som ärtor har sillen räddat hungersnöden under Medeltidens fasta. Sveriges nationalföda har genom tiderna gjort en riktig klassresa, från att vara vardagsmat hos fattiga familjer till att serveras som gourmetfisk bland överklassen. Idag står sillen på matbordet vid festliga tillfällen som vi gärna förknippar med Midsommar och skärgården.

Senapssill, löksill eller smögensill… vi har alla den vi föredrar. Tillsammans med kompletterande småplock som dill, gräslök och gräddfil samt knäckebröd utgör kombinationen den kompletta midsommarlunchen.

Traditionell midsommarmat

 

Ölands nationalrätt

Kroppkakor var en typisk öländsk rätt på 1700-talet och på den tiden gjordes bullen på kornmjöl och vete som bas, för att senare bytas ut mot potatis. Fina som grova kroppkakor - skillnaderna är att den fina kroppkakan görs på kokt potatis och den grova på rå riven potatis. Oavsett tillvägagångssätt råder det ingen tvekan om att framställningen av kroppkakan är en kokkonst i sig. Trots rättens enkla utseende krävs en expert inom området för att få till bra kroppkakor. Det rör sig om val av potatis, hur kryddorna mals, rätt mängd fyllning, och viktigast av allt att vattentemperaturen är rätt under tillagningen.

 

Den traditionella fläsk-och lökfyllda kroppkakan i kombination med smält smör samt lingonsylt bildar en typisk svensk husmanskost. På restaurangen Nalle & Kroppkakan serveras kroppkakor med olika fyllningar. Vad sägs om en fyllning i svamp eller med ål?

Klassisk måltid

 

Smarrig och mättande

Från snittar och landgångar, till att idén till en ny smörgåsanrättning förverkligades. Den svenska smörgåstårtan med influenser från dansk smörgåskultur har gett matglädje åt svenskarna i över 50 år. Den stadiga smörgåstårtans fina fyllning med leverpastej och majonnäs samt massvis med pålägg är en smaksensation som inte bör lämna någon missnöjd.

Smörgåstårtan är en högtidsklassiker vid festbordet och kommer med all sannolikhet att behålla sin popularitet en lång tid framöver. Glöm inte att fira smörgåstårtans dag som infaller den 13 november.

Den klassiska smörgåstårtan

 

Den perfekta räkmackan

Precis som smörgåstårtan har räksmörgåsen influerats av danskt smörrebröd. Till skillnad mot smörgåstårtans popularitet vid festliga högtider, är räkmackan omtyckt som enkel men lyxig vardagsmat. När resor mellan Fredrikshamn och Göteborg invigdes på 1800-talet var räksmörgåsen en uppskattad måltid bland resenärer. Räkmackans enkla sammansättning av rågbröd, räkor, ägg och majonnäs gör mackan till en modern matklassiker.

Året 2010 var det år som Arlanda flygplats tog initiativet till att uppmärksamma räksmörgåsens storhet och instiftade Räkmackans dag som infaller den 14 oktober.

Sveriges nya matklassiker

Vi kan nog konstatera att måltider som vi har vuxit upp med är välkända rätter som vi alltid uppskattar idag, oavsett mat från en gammal tradition eller mat från det moderna köket. Enkel mat som förr bidrog till fattiga bönders överlevnad, är idag måltider som vi många gånger upplever som lyxig vardagsmat. Svensk matkultur består av gamla och nya vardagsklassiker där varje maträtt har en unik och spännande historia att berätta.

Som boende på Radisson Blu Airport Terminal eller Radisson Blu Arlandia har du tillgång till hotellets restaurang som serverar några av svenskarnas favoriträtter.

Berätta vad du tycker