Stadsprofil: Kreativiteten finns överallt i Riga

Under de senaste åren har Riga vuxit till en grogrund för kreativitet i alla dess former. Den konstnärliga scenen blomstrar och lockar allt fler unga talanger som omdefinierar kreativitet genom att anamma moderna digitala lösningar. Eftersom hyrorna är låga och antalet prisvärda lokaler stort, är det lätt för konstnärer och kreatörer att inrätta arbetsplatser för samarbete där nya idéer och projekt blommar. Dessutom har Lettland en av Europas snabbaste internetanslutningar. Levnadskostnaderna är lägre än i de europeiska grannländerna, och med massor av natur runt staden, från tallskogar till underbara sjöar och stränder, erbjuder staden en bra balans mellan arbete och fritid.

Lettland kan se tillbaka på en lång tradition av konstnärliga och kulturella landvinningar, och har till exempel den mest omfattande arkitektursamlingen i jugendstil i hela Europa. Men Riga handlar inte bara om stadens alla gallerier, museer och teatrar, utan också om den speciella energi som finns i hela staden, en energi som sprids via kreativa grupper av människor i varierande åldrar och med olika intressen som samlas för att utbyta idéer med varandra.

Rigas kulturliv kombinerar smidigt det traditionella med det moderna, och här kan du läsa mer om denna spännande del av staden. Ha det så trevligt!

Kalnciema Quarter

Träarkitektur, gallerier och lokala marknader 

Kalnciema-Quarter-Collage

Det charmiga kvarteret Kalnciema kännetecknas av romantiska trähus, särskilt på den västra sidan av floden, som är en viktig del av Europas historia av träarkitektur. I en tid då Rigas stenmur skyddade staden från utländska invasioner, var det förbjudet att bygga stenhus utanför murarna så att lokalbefolkningen kunde bränna ner trähus för att förhindra inkräktare från att bosätta sig. Området, bara 20 minuter från centrum, är värt ett besök, inte bara för sin fantastiska arkitektur, utan också för sin marknad och sina kulturella evenemang. Varje lördag hålls en härlig marknad på torget med stånd med handgjorda och hemgjorda produkter från lokala bönder, restauranger, hantverksbryggerier eller designers. Under sommaren hålls konserter och uppträdanden av både lokala och internationella artister på utomhusscenen varje torsdag från 17–23. Om du reser med barn ska du kolla in barnaktiviteterna i den lilla äppelodlingen i mitten av torget. Konstälskare kan hitta massor av små, intressanta gallerier i området, som till exempel Mākslai vajag telpu, lettiska för ”Konst behöver utrymme”. Galleriet föddes då en grupp konstnärer blev frustrerade över den försenade öppningen av det efterlängtade ”Modern Art Gallery”.

Miera iela

Hipsterhimlen

Miera-Iela-Collage

Miers betyder ”avslappnad” eller ”fridfull”, och är en av de stadsdelar som för närvarande upplever en riktig förnyelseprocess. Fler och fler unga företag och kreativa etablissemang öppnar upp här, och området lockar med sin bohemiska och lite excentriska känsla. Många konstnärer har lockats hit av de låga hyrorna och bosatt sig området. Gatorna här har en särskild romantisk, otämjd charm, en mängd hantverksbutiker och konstgallerier, men också en chokladfabrik och ett museum. Här finns förvisso experter på kafferostning, lokalt hantverksöl och hembakade tårtor, med det är verkligen inte bara ett hipsterområde! Ett livligt område blandar historia med en ny typ av energi som är härlig att utforska.

Kaņepes Cultural Centre

Konstnav

Kanepe

En femton minuters promenad från Miera hittar du en rustik byggnad som alltid har spelat en viktig roll i stadens kulturhistoria. Byggnaden var tidigare en viktig social mötesplats för de balttyska och ryska aristokraterna och en favorit för studenterna vid stadens Art Academy. Än idag är byggnaden en viktig knutpunkt för olika konstnärliga uppträdanden, filmvisningar och föreläsningar, samt alternativa band, DJs och musiker. Ett bra ställe att umgås med dina vänner och njuta av ett av de många kulturevenemangen medan du läppjar på en lokal öl.

Spīķēri District

Lagerlokaler med nya syften

Spikeri

Rigas Central Market sägs vara Europas största marknad, och finns med på Unescos världsarvslista. Men Spikeri-området har mycket mer att erbjuda: Massor av historiska lagerbyggnader, vissa från 1300-talet, har renoverats och restaurerats till en livlig och trendig mötesplats som samtidigt behållit sin historiska anda och karakteristik. I lagerdistriktet finns nu mediacenter, konsulter, konstkaféer och ett modernt konstcenter. Här hålls också en mängd evenemang som stadens största loppmarknad under sommarsäsongen.

Berga Bazārs

Elegant och sofistikerat

Berga-Bazars-Collage

Medan många av Rigas lovande områden numera får en hel del uppmärksamhet och upplever en period av förnyelse samtidigt som man välkomnar en växande gemenskap av talanger, har Berga Bazars redan gått vidare från detta. Som en av de mer etablerade stadsdelarna imponerar den med elegans och skönhet, och kombinerar shopping med bostadsområden. Stadsdelen byggdes av en av Lettlands första moderna fastighetsutvecklare i början av 1900-talet med målet att skapa en promenadvänlig, byliknande enklav inspirerad av 1800-talets arkader. Den är full av romantiska valv och tysta hörn, trevliga platser för fina viner och mat, exklusiva modebutiker och mycket mer. Perfekt för en promenad eller för att söka skydd från sommarhettan i skuggan.

Kreativa samhällen

Gå samman ... nu

Creative-Communities-Picture

Det stora antalet unga kreativa personer i Riga har lett till ett antal samarbetsinitiativ som anpassats efter kreativa frilansares behov, och bygger samtidigt kreativa samhällen och främjar utbyte. Ett av dem är Techhub, som ligger i hjärtat av den pittoreska Gamla stan och fungerar som en utgångspunkt och hemmabas för nystartade företag. The Mill organiserar istället seminarier och föredrag. Birojnica ligger i Berga Bazars och är mer av en klassisk samarbetsplats. Den öppnades 2011, då en ekonomisk kris tvingade många kreativa yrkespersoner att börja frilansa och behövde en plats att arbeta utanför sina hem. Birojnica förser dem med kontorsförnödenheter såsom skrivare eller WiFi, och håller även seminarier och föreläsningar. Māmu (lettiska för mor) har en mer social strategi, de tillhandahåller arbete och rättvis lön till arbetslösa mödrar genom att ta tillvara på deras hantverkskunskaper.

Barberarfeber

Skäggets återkomst

Barber-Picture

Liksom många storstäder upplever Riga just nu en stor comeback av barberarsalonger. En av Rigas bästa är Wood Religion, som inte bara utmärker sig genom sin eleganta inredning med träplattor och Chesterfieldsoffor, utan också av sin professionella service. Om du vill ha en lyxig upplevelse och få ditt skägg trimmat av verkliga experter medan du smuttar på ett glas whisky är detta platsen för dig. De som vill ha det mer avslappnat kommer att föredra Knockout, som erbjuder trimningar med kreativa namn som Razorblade, Flat Top, och vår personliga favorit, Scam Boogie.

Har vi väckt ditt intresse? Om du vill få en smak av Rigas spännande kreativa sida är Radisson Blus tre Riga-hotell den perfekta basen för att utforska staden.

Berätta vad du tycker