Specialleverans

Det kan inte finnas många jobb där man är lite av vinkypare, servitris, lagerchef, hälso- och säkerhetskonsult, skräddare, koreograf och luftakrobat.  Det finns nog bara ett. Välkommen till vinängelns märkliga och underbara (och ibland upp- och nedvända) värld.

 

Atriet på Radisson Blu-hotellet på Zürich flygplats är imponerande – särskilt då dess huvudattraktion är världens högsta vintorn. Det är ett skinande 16 meter högt bevis på Radisson Blus fantasi, stil och känsla för drama, och det innehåller 4 000 flaskor vin som sträcker sig upp över hotellets lobby. Det enda sättet att få ner en flaska är att be ängeln.

Daniela_1

 

Jag tror på änglar

Daniela Bertolli Höhnel har arbetat som vinängel i nästa sex år. Hon var den första i Schweiz som anslöt sig till teamet vid Radisson Blu när vintornet vid Zürich flygplats byggdes. Hon fick sin utbildning av huvudängeln vid tornet på Stansted flygplats (Europas första vintorn) och tack vara sin imponerande bakgrund som professionell dansare lärde hon sig snabbt.

 

"Jag hade alltid känt mig dragen till restaurang- och hotellvärlden," förklarar Daniela. "Chansen att kombinera detta med min kärlek till dans och föreställning var ett tillfälle som var för bra för att missa – särskilt då det även känns som att flyga och jag får chansen att skapa innovativ koreografi."

 

Spinncykel

När en gäst beställer en flaska vin skickas ordern till en vinängel som vet precis var flaskan finns i tornet. Hon spänner sedan fast sig i rep och "flyger" graciöst upp för att hämta flaskan åt gästen. Vinet lagras i lådor – var och en innehåller upp till 16 flaskor – som är individuellt tempererade, vilket gör att både chambré och kylda viner kan förvaras och visas tillsammans i tornet. I genomsnitt flyger Daniela upp och ner för tornet ca 135 gånger per kväll.

RS-22 Radisson BLU Zurich-Airport

 

Men det är inte allt hon gör. Hon ger även flera akrobatiska uppvisningar under kvällen – men utan vin i händerna! Daniela snurrar runt, runt och flyger och upp och ner längs tornet. Uppvisningen förtrollar med dramatiska fall, omöjligt eleganta akrobatik och smarta koreografi. Det är en riktig attraktion för hotellets gäster.

 

Ett rum med utsikt

Änglarna får ofta god kontakt med hotellets gäster: en uppvisning till musik från Tillbaka till framtiden ledde till att en ängel döptes till "Marty" (McFly). Och vid ett tillfälle blev en gäst sjuk vid incheckningen och änglarna kunde flyga upp och titta in i hans fönster (många av rummen har fönster som vetter mot det imponerande atriet) för att försäkra sig om att han var ok. Daniela är noga med att poängtera att detta skedde under särskilda omständigheter – de tittar vanligtvis inte in i gästernas rum!

RS-22 Radisson BLU Zurich-Airport

 

Det här måste vara ett av de mest ovanliga jobben i världen – och ibland ett av de mest skrämmande: den dyraste flaskan i tornet är en Pingus som kostar nästa 1 000 euro – tänk dig att tappa den på några meters höjd! Det är också ett av de mest tillfredsställande: Daniela har arbetat som vinängel i sex år och hennes kollega i London har gjort det i tio år – betydligt längre än en vanlig danskarriär varar.

Berätta vad du tycker