Solen stiger i Georgien

Det relativt lilla landet Georgien ligger inbäddat mellan Ryssland, Turkiet, Azerbajdzjan och Armenien och har en rik kultur och kulinarisk tradition som tills alldeles nyligen till stor del förbisetts. Särskilt huvudstaden Tbilisi är perfekt belägen på gränsen mellan Östeuropa och Västasien, och utgör därmed en idealisk arena för en spännande fusion av kulinariska traditioner.

UMAMI chef

För att lära oss mer om den spännande nya matkulturen som håller på att utvecklas i Tbilisi pratade vi med Alexander Gonzales, köksmästare på en av Tbilisis mest populära restauranger – Umami. Gonzales kommer ursprungligen från Bulacan i Filippinerna och arbetar nu i Umamis karaktäristiska öppna kök som ger kunderna möjlighet att på nära håll följa restaurangens spännande kulinariska skapelser.

 

Livet som köksmästare är aldrig enkelt. Vad fick dig att välja en karriär inom den kulinariska konsten?

 Jag började laga mat i min familjs cateringföretag när jag var 14 år. När jag inte var i skolan hjälpte jag min familj och det var där min passion för matlagning började.

 

Många är bekanta med asiatisk matlagningsstil, men varför introducera asiatiska smaker i Georgien?

 För mig var det en spännande ny möjlighet. Georgien har en omfattande och autentisk matkultur och fantastiska produkter, och Asiens smaker kan verkligen komplettera detta.  Utmaningen för mig ligger i att kombinera det asiatiska och det georgiska köket på ett intressant sätt som faller den lokala befolkningen i smaken.

 

Hur ser den georgiska matkulturen ut?

 Georgier tar sin mat på största allvar. Maten utgör en stor del av deras historia och kultur, och de smaker och kryddor de använder är ofta mycket starka. Det finns många olika typer av örter och ostar här som bokstavligt talat får dig att tappa andan – så starka är de. Det är förundrande hur de här smakerna, som ibland kan vara överväldigande, omvandlas till otroligt goda rätter i rätt recept.

 

Det här kanske är som att fråga en förälder vilket av deras barn som är deras favorit, men vilken rätt tycker du mest om att laga på UMAMI och varför?

 Den rätt jag tycker mest om att laga är utan tvekan Beef Teriyaki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag älskar att laga den här rätten av ett par olika anledningar. För det första är Teppanyaki-rätter min specialitet och det är ett sant nöje för mig att laga mat enligt den här stilen. Jag känner mig alltid särskilt kreativ och nära rätterna jag förbereder när jag lagar mat på det här sättet. För det andra finns det en performance-komponent i den här matlagningsstilen som inte finns i några andra kök. Jag älskar att se gästernas ansikten lysa upp när de ser mig jonglera och förbereda deras mat. Du kan se och känna spänningen växa medan de tittar på och jag älskar att jag omedelbart kan se gästernas tillfredsställelse när de tar den första tuggan.

 

För mig handlar Teppanyaki inte bara om matlagning – det handlar om att vara köksmästare.

UMAMI Chef 2

 

Varför är Georgien matälskarnas nästa stora grej?

Jag har haft turen att arbeta i flera olika länder och med flera olika köksmästare, men jag tror att du hittar några av världens mest passionerade köksmästare här i Georgien. Köksmästare här är verkligen intresserade av att tänja på gränserna genom att laga mat med nya stilar, smaker och recept – vad som än krävs för att förbättra hantverket och rätterna.

 

UMAMI har bara varit öppet i några månader och vi har hittills fått ett mycket positivt mottagande, men jag letar fortfarande efter nya tekniker och idéer för att vidareutveckla vår mat.  Köksmästarna här pushar mig verkligen att bli så bra som möjligt så att jag kan bjuda våra gäster på den godaste och mest spännande maten

UMAMI Chef 3

Berätta vad du tycker