Skandinaviens bästa sommarstäder

Det är inte mycket som slår sommaren i Skandinavien, med det eviga ljuset, den fantastiska naturen och alla glada människor som lever upp efter den mörka vintern. Dessutom finns det massor av härliga städer att besöka, som visar sig från sin bästa sida under den sköna men ack så korta sommaren.

rabatt-pa-boendet

Våra hotell ligger alltid centralt så att du har nära till allt. Dessutom ingår en härlig frukostbuffé, för en perfekt start på dagens äventyr. I sommar får du upp till 20 % rabatt när du bokar två nätter. Boka och läs mer om erbjudandet på Radisson Blus hemsida.

hygge-i-copenhagen

Livet i Köpenhamn tycks vara lite enklare, lite roligare och väldigt, väldigt skönt. Särskilt under sommaren. Att bara sitta och njuta vid vattnet i Nyhavn och titta på alla människor är en ren fröjd. Missa inte Rundetaarn för spännande historia, Glyptoteket för fantastisk konst och Tivoli för en stor dos hygge. Bege dig sedan iväg på upptäcktsfärd till stadsdelarna strax utanför området kring Hovebanegården. Det enklaste och roligaste är att ta cykeln, som en annan köpenhamnare. Låna en av de nya stadscyklarna, utrustad med GPS.

Vesterbro och Nörrebro är båda favoriter hos Köpenhamns unga och medvetna invånare. Här ligger de hippa barerna och några av stadens alla Michelinrestauranger på rad. I Nörrebro hittar du dessutom personliga butiker, som designkollektivet Fünf där de gärna syr om kläderna så att de passar dig perfekt.

Missa inte:

1. Restauranggatan Jägersborggade på Nörrebro

2. Att ta en glass med gräddbulle

3. Ett dopp på friluftsbadet Islands Brygge

stockholm-fran-vattnet

Det är inte många städer i världen där du kan bada mitt inne i stan. Vattnet betyder mycket för Stockholm och bidrar starkt till att den svenska huvudstaden är så fantastisk att besöka på sommaren. Så släng dig i plurret och njut! Saltsjöbadens Friluftsbad, Fredhällsbadet och Brunnsviksbadet vid Hagaparken tillhör några av de bästa.

Det finns fler sätt att upptäcka Stockholm från vattnet. Hyr en kajak och paddla mellan öarna och se Stadshuset och Gamla Stan från ett annorlunda perspektiv. Eller åk med på en guidad båttur, runt centrala Stockholm eller ut till skärgården.

Missa inte:

1. Skärgården

2. Picknick på Skinnarviksberget

3. Att dansa under bar himmel på Trädgården

musikstaden-goteborg

Sveriges andra stad är en stor småstad med charm. Här råder en skönt avslappnad stämning som är lätt att falla för, i synnerhet på sommaren. Det har även en lång rad artister förstått, som besöker Göteborg under sommarmånaderna. Håkan Hellström gjorde succé på Ullevi i början av juni och näst på tur står Laleh, som spelar på Liseberg den 2 juli. Ett annat evenemang är Lotta på Liseberg, som är Göteborgs svar på Allsång på Skansen. Somrigt och folkligt på hög nivå!

I början av augusti är det äntligen dags för en av de mest kända och bästa festivalerna i Sverige – Way out West. I år kan du dansa till Outkast, Röyksopp & Robyn, The National och Veronica Maggio.

Missa inte:

1. Liseberg

2. Räkmackan på restaurang Heaven 23

3. Botaniska trädgården

historiska-uppsala

Under sin långa historia har Uppsala onekligen varit med om en hel del. Domkyrkan, Carl von Linné och universitetet sätter tydligt sin prägel på den historiska staden, som är intressant att besöka oavsett årstid. Men Uppsala är lite extra härligt på sommaren, då du kan sitta längs med Fyrisån och äta hur många glassar du vill.

Ett bra sätt att få en överblick över det historiska Uppsala, är att följa med på en stadsvandring genom de klassiska kvarteren och lyssna på spännande händelser från flera hundra år tillbaka. Vill du göra en tidsresa riktig långt tillbaka i tiden, ska du göra ett besök i Gamla Uppsala, med de mystiska gravhögarna från 500-talet.

Missa inte:

1. Uppsala Slott och Vasaborgen

2. Anatomiska teatern som byggdes för dissektioner inför publik

3. Utsikten från Uppsala Konsert & Kongress

deiliga--oslo-2

Ljusa nätter som aldrig tar slut, spännande arkitektur och Skandinaviens kanske vänligaste atmosfär. Vänd blicken västerut i sommar! Oslo är en storstad i litet format, som är enkel att upptäcka. Och sevärdheter finns det gott om. Akershus slott med sina ståtliga salar och mörka fängelsehålor berättar om det historiska Oslo, och i stark kontrast står Tjuvholmen – en uppvisning i europeisk samtida arkitektur, med bland annat det nyöppnade Astrup Fearnley-museet.

Åker du till Oslo i början av augusti, är ett tips att besöka musikfestivalen Öya, med artister som Röyksopp, Robyn, Outkast och Little Dragon. Räkna med fyra dagar av dans, glädje och nya bekantskaper.

Missa inte:

1. Ett besök på Operahuset

2. Att åka ut till öarna i Oslofjorden

3. Folklivet på Aker Brygge

Berätta vad du tycker