Segla bort med Radisson Blu Hotel Klaipeda

Hör upp landkrabbor – det här inlägget kanske verkar förvirrande till en början, men vi hjälper dig att bli sjövan inför Baltic Tall Ships Regatta i Litauen på nolltid.

 

Baltic Tall Ships Regatta organiseras av den internationella organisationen Sail Training International och i tävlingen deltar 50 av världens mest spektakulära stora segelbåtar. Det hela går av stapeln den 5–8 juni 2015 i Klaipėda, Litauen. Den historiska kappseglingen har över 70 år på nacken och en mycket unik regel – mer än halva fartygsbesättningen måste bestå av ungdomar mellan 15 och 25 år.

 

Vad är egentligen en regatta? Ordet kanske får dig att tänka på gammaldags segelfartyg och män i trekantiga hattar, men den exakta definitionen är mycket enklare än du tror. En regatta är helt enkelt en serie båttävlingar och ordet beskriver vanligtvis evenemang med rodd- eller segelbåtar. Ibland kallar man även motorbåtstävlingar för regattor.

Tall_Ships_Races_2012_(7866880002)

Har du heller aldrig hört talas om Klaipėda? Den här fantastiska hamnstaden är okänd för många. Det är synd eftersom den litauiska staden har mycket historia och kultur att bjuda på, och är känd som Litauens "öppning till världen".  Staden ligger vid floden Danės mynning och Östersjöns strand, det är den tredje största staden i Litauen och västra Litauens huvudstad.

 

Klaipėdas borgmästare Vytautas Grubliauskas säger att spektakulära båtevenemang ger staden en möjlighet att visa upp sin potential som ett dynamiskt centrum för sommarunderhållning och rekreation samt fortsätta att utveckla starka band och traditioner för seglingsentusiaster. Klaipėda har hållit Tall Ships två gånger tidigare – 2009 och 2011, och tog emot över en miljon besökare och åskådare!

© Donatas Vaičiulis

 

Vad som gör evenemanget ännu mer speciellt i år är att tävlingen sammanfaller med ett annat traditionellt evenemang i staden: Klaipėda Castle Jazz Festival. Floden Danės stränder bjuder på fröjder för både ögon och öron för alla som har turen att besöka staden under de här magiska sommardagarna.

© Donatas Vaičiulis

Borgmästare Grubliauskas, som även är en känd litauisk jazzmusiker, sa "2015 års Tall Ships-evenemang i Klaipėda kommer att utmärka sig tack vare magin med segel som vajar i vinden till ljudet av jazzmusik".

 

Slagordet för den 21:a internationella Klaipeda Castle Jazz Festival är: "Good Music for Good People". Festivalen ger besökare en sällsynt möjlighet att njuta av musiken från världskända jazzstjärnor medan de beskådar de imponerande fartygen. Alla evenemang är dessutom gratis!

 

Ska du åka på Baltic Tall Ships Regatta eller jazzfestivalen i Klaipėda? Dela med dig av dina fantastiska foton på Twitter eller Instagram med hashtaggen - #RadissonBlu!

Berätta vad du tycker