Saltstänkta dagar i skärgården

Göteborg - Saltstänkta dagar i skärgården

Utanför Göteborg löper ett pärlband av öar, med sina karaktäristiska karga klippor som sticker upp ur havet, vindpinade fyrar och små fiskestugor. Västkusten blir inte bättre än så här. Och söker du lugnet, är det perfekt att besöka Göteborgs skärgård nu i slutet av sommaren, när dagarna fortfarande är varma, men öarna börjar tömmas på turister.

Utgå från Radisson Blu Riverside Hotel Göteborg, med sitt läge precis vid vattnet. Hotellet ligger i spännande stadsdelen Lindholmen, nära både city och havet, och har en fantastisk utsikt över hamnen. På andra sidan älven hoppar du på spårvagn 11, som tar dig till Saltholmen förbi Järntorget och genom Majorna. Väl framme är det bara att välja vilken ö du vill fortsätta till med färja. Vill du istället åka ut i Norra skärgården, tar du båt från Lilla Varholmen, som också är enkelt att ta sig till med kollektivtrafik från centrum.

Göteborg skärgård
Bild av @ullisvita

Både den Norra och den Södra skärgården är fulla av mysiga öar, med god mat och fin natur. Här är några av de bästa:

Evert Taubes Vinga

På Västerhavets sista utpost var en man vid namn Carl Gunnar Taube fyrmästare en gång i tiden. Mycket riktigt är han Evert Taubes pappa. Den gamla fyrmästarbostaden är idag ett Taube-museum och fyrarna har fortfarande en central plats på Vinga. Det karga och flacka klipplandskapet, det öppna havet och öns intressanta historia, gör Vinga till ett av de bästa resmålen i skärgården. På sommaren kan du åka hit på en dagstur direkt från Stenpiren i Göteborg, med skärgårdsbåten Walona.

Evert Taubes Vinga
Bild av @assecories

Lugnets Grötö

På en av skärgårdens minsta öar, med bara ett 80-tal fasta boende, härskar lugnet. Hit kommer du genom att först ta färjan från Lilla Varholmen och sedan byta båt på Björkö. Förutom sin avspända atmosfär och sina sköna bad, är Grötö känt för sin vackra natur, med ekskogen som främsta kännetecken. Ett tips är att promenera över berget upp till utkikspunkterna Huvudbergen eller Valen och blicka ut över den hänförande skärgården. Glöm inte kameran!

Göteborg Grötö
Bild av @annmarielinder

Båthistoria och god mat på Hönö

Hönö i den Norra skärgården har en populär gästhamn och ett stort utbud av aktiviteter, som klättring och kajakpaddling. Dessutom finns det gott om restauranger, kaféer och butiker. Restaurang Tullhuset i Klåva hamn serverar fisk och skaldjur, med råvaror efter säsong och en slående utsikt mot Vinga fyr. Föredrar du en lättare lunch, ligger kaféet Lilling Cottage inte långt därifrån, där du också kan ta en titt i butiken som säljer blommor, möbler och inredningsdetaljer.

Är du intresserad av fiske och historia, ska du besöka Fiskemuseet i Hönö Klåva hamn, där du får lära dig mer om hur båtarna såg ut, var de byggdes och hur fisket bedrevs.

 

Båthistoria och god mat på Hönö
Bild av @foodie_gbg

Bad och djurliv på Vrångö

Den sydligaste ön i skärgården är framförallt känd för sin vackra natur och sina fina sandstränder. Faktum är att många anser att Vrångö är skärgårdens bästa badö. Är du lite av en badkruka, kan du ägna dig åt djur- och växtriket istället, då det löper flera promenadslingor genom öns naturreservat. Gör fågelskådarna sällskap eller lyssna på Vrångös dramatiska historia i din mobiltelefon.

På Vrångö ligger också Fiskeboa, som serverar fisk och skaldjur så färska att de nästan sprattlar, fångade av lokala fiskare. I disken hittar du kräftor, räkor, torsk, spätta, marulk, bläckfisk och massor av andra fina fiskar, beroende på väder och säsong. På den inglasade uteserveringen kan du också äta goda lättare maträtter, som baguette med Vrångöröra, tunnbröd med lax och romsås, och skaldjurssoppa.

Bad och djurliv på Vrångö
Bild av @martina_cardemyr

Aktiviteter i skärgården

Att tyst glida fram med kajak mellan öarna är en svårslagen upplevelse. Det finns flera ställen som hyr ut kajaker, med gruppturer, kurser och tips på allt från kortare turer på några timmar, till ett par dagar med övernattning. Kolla in Styrsjö Havskajaker eller Långedrags kajakuthyrning.

Vill du prova fiskelyckan? Med Äventyr & Tång på Hönö kan du fiska både makrill och hummer, eller bland vraken på danskt vatten. De tar dig också med på sälsafari utanför Vinga och Hönö. Hoppas du på en större fångst, kan du åka med Daisy på en tvådagarstur och dra upp både havskatt, torsk och sej.

Spring eller vandra 70 kilometer under tre dagar i skogarna och över de karga klipporna i skärgården. Icebug Xperience west coast rock trail är ett vandrings- och terränglopp i Bohusläns havslandskap, där du kombinerar motion, vackra vyer och god, lokalproducerad mat. Ett helt klart annorlunda sätt att uppleva skärgården. Snöra på dig löparskorna och boka in den 4-6 september.

Aktiviteter i skärgården
Bild av @lillebror5

Göteborg skärgård
Bild av @fredgoran

Berätta vad du tycker