Rigas utvecklande resa

Ett besök i den lettiska huvudstaden bjuder på en oemotståndlig blandning av gammaldags charm och ungdomlig baltisk energi som är lika förtrollande som dess berömda svarta likör.

 

Floden Daugawa glittrar i den baltiska solen medan kyrktorn och takåsar sträcker sig utmed dess sluttningar och slingrar sig ut mot Östersjön. Staden har i samband med utnämnandet till Europeisk kulturhuvudstad genomgått en lysande omvandling och fått ett nyvunnet självförtroende och en påtaglig energi som får gatorna att vibrera. Sedan järnridåns tunga börda en gång för alla lyftes från dess axlar har Riga kommit att bli det pulserande hjärtat som ger liv åt Lettlands nya renässans; staden är vibrerande, fängslande och rik på överraskningar – aldrig har det funnits en bättre tid att uppleva denna stad.

 

Gammalt möter nytt
Som en av Europas äldsta huvudstäder och en strategisk handelshamn för baltländerna i öst är Riga beläget vid en geografisk och kulturell skiljeväg. Nuförtiden omfamnar den sina motsägelsefulla skiftningar med en lekfullhet som förför och förtjusar stadens besökare. Arkitekturen i Riga kännetecknas av en av de tätaste jugend-bebyggelserna i Europa, samtidigt som stadens hedonistiska rykte lockar till sig möhippor och svensexor som nattfjärilen dras till ljusskenet. Och varför inte? Riga är en stolt, djärv och expanderande stad där invånarna har många goda anledningar till att fira.

 

Ut på gatorna
Ett bra sätt att lära känna Riga är genom att besöka den oklanderligt välbevarade Gamla stan (Vecrīga) på floden Daugavas östra sluttning. En stillsam promenad kring Katedraltorget på dess smala kullerstensgator avtäcker charmiga små torg och ett överflöd av hänförande arkitektoniska verk från medeltiden och renässansen. Kronjuvelen är dock utan tvekan Svarthuvudenas hus – en slående gotisk byggnad med holländsk renässansfasad.

 

Huset var tidigare ett klubbhus för ogifta handelsmän vars vilda fester det tisslades och tasslades om bland lokalinvånarna. Det ryktas att personer av kunglig börd brukade uppträda inkognito för att kunna ta del av festligheterna. Det var även här, på juldagen år 1510, som en skara ungkarlar i feststämningen bestämde sig för att plantera en tall vid klubbhuset och dekorera den med blommor. Utan att veta om det grundlade ungkarlsskaran en världsomspännande tradition som fortfarande utövas 500 år senare.

 

En smak av stadens mörka sida
Och på tal om god stämning så får du inte åka från huvudstaden utan att ha provsmakat den inhemska brygden Riga-balsam. Brygden uppfanns av den lettiska apotekaren Abraham Kunze som en styrkedryck för att underlätta matsmältningen och kurera förkylningar. Det ryktas att ett enda glas fick Katarina den stora på fötter igen när hon under en vistelse drabbades av sjukdom. Den potenta svarta likören tillverkas av 24 olika örter som bryggs i ektunnor. Smaken är besk med en utsökt söt underton.

 

Det här är Rigas år
I egenskap av Europeisk kulturhuvudstad bjuder Riga i år på en välfylld kalender med evenemang och festligheter som tilltalar alla smaker. Rigafestivalen är ett årligt evenemang som kombinerar musik, teater, konstutställningar och familjeaktiviteter. I år har festivalen utökats med en imponerande uppställning av världsberömda internationella artister. För att uppleva något utöver det vanliga kan du ta fram din hedniska sida under Līgo, det berömda firandet av sommarsolståndet. Belägen på flodsluttningarna står denna festival som en symbol för den lettiska kärleken till livet och Rigas oemotståndliga anda. Här kan du dansa kring öppen eld tillsammans med lokalbefolkningen och sjunga och njuta tills solen går upp.

 

http://www.radissonblu.co.uk/explore-hotels/browse#brands=SK&themes=&amenities=&lCountry=LV&lCity=45

Berätta vad du tycker