Riga höjer ribban för affärer och nöjen

Affärsresor kan vara utmanande, särskilt om de ingår i jobbet på en regelbunden basis. Det kan vara svårt att vara borta från hemmet och samtidigt försöka fokusera på arbetsuppgifter om man inte är känner till miljön. Det har nyligen skett ändringar i listan över de tio mest populära städerna för affärsmöten- och evenemang enligt American Express Meeting & Events Global Meetings Forecast 2016. Riga har nu tagit sig upp på nionde plats och här är några av anledningarna.

En perfekt miljö

En av de största anledningarna till varför staden fått detta erkännande är prisvärdheten. I och omkring staden hittar du varor och tjänster till mycket rimliga priser i jämförelse med de flesta europeiska städer. Du kan helt enkelt göra mycket mer för pengarna utan att göra avkall på kvalitén.

Det är även mycket enkelt att ta sig till centrum från flygplatsen. En taxi kostar runt 8 euro beroende på vilket bolag du väljer. Du kan även ta kollektivtrafik (buss nr 22 är vanligtvis mycket punktlig) och biljetter finns till försäljning för 1,15 euro i biljettautomaterna vid busshållplatsen. När du befinner dig i gamla stan inser du att området är omgärdat av en slingrande kanal som rinner ut i huvudfloden Daugava. Det är en perfekt omgivning för långsamma och njutbara promenader, och det är något som är mycket viktigt när du behöver en välförtjänt paus för att rensa tankarna och hämta ny energi. Rigas invånade är stolta över stadens välbevarade äldre byggnader, varav vissa ligger i Unesco-listade områden. Bland dem finns en av de största samlingarna med arkitektur i jugendstil strax norr om staden.  Själva gamla stan (närmare floden) är belagd med romantiska kullerstenar och det är lätt att ta sig mellan de två områdena.

Många besökare lägger även märke till hur ren och välstädad staden är. Kolla in några av parkerna vid kanalen och det nyligen moderniserade Konstmuseet (öppnar i maj i år) och andra gallerier för att komma kulturen riktigt nära.

shutterstock_321505376-1024x672

Food for thought

I och omkring gamla stan hittar du gott om bra restauranger för alla smaklökar. Men för en autentisk upplevelse rekommenderar vi att du besöker stadens centrum (nordöst om gamla stan, bort från floden). Här välkomnas du av många mindre, stilfulla matställen – allt från elegant inredda restauranger till rustika, trendiga barer. Om du vill trängas med lokalinvånarna är det här rätta området för dig. Området erbjuder inte bara mer prisvärd mat, det är även större chans att du hittar autentiska lettiska rätter i både modern och traditionell stil som tillagats med lokalproducerade ingredienser.

Varför inte prova på utbudet av lettiska drycker för att skölja ner middagen?  Många lokala ölsorter är betydligt bättre än de flesta kommersiella ölmärken jag provat, både vad gäller smak och färskhet. Några av våra personliga favoriter är Piebalgas, Užavas och Valmiermuižas.

Vill du prova på något lite mer äventyrligt än att bli uppassad av en servitör? Staden stoltserar med en av Östeuropas största marknader. Den breder ut sig över fem stora paviljonger och vidare ut till de omkringliggande utomhusområdena. Det här är ett spännande ställe att prova på några av de lokala delikatesserna.

Verktyg

Lettland kom nyligen på en av de första platserna i en enkätundersökning där man tittade på hur långt fram europeiska städer kommit vad gäller internetuppkoppling. Den är definitivt stark och täckningen är imponerande. Detta innebär att du alltid har internet nära till hands. Dessutom kommer du finna att många hotell i Riga är välutrustade vad gäller konferensrum, och av dessa är Radisson Blu, Riga det största i Baltikum.

Berätta vad du tycker