Prisad varde Mall of America

När det gäller amerikanska resmål är det vi ska berätta om nu på god väg att överskugga Grand Canyon, Empire State Building och Monument Valley i ren dragningskraft. Över 40 miljoner besökare kommer hit varje år till vad som är så stort att det har en egen Google-karta.

 

Ja, vi pratar om Mall of America, ett köpcentrum som stoltserar med fler än 520 butiker och specialbutiker i en makalös koloss till shoppinggalleria; när portarna slog upp 1992 blev detta genast USA:s största köpcenter sett till antalet butiker.

 

Behöver du vidga perspektiven? Inga problem. Mall of America av en yta på 452 000 ) kvadratmeter eller motsvarande 96 tunnland varav 230 000  kvadratmeter är butiksyta.

 

Några beskrivande iakttagelser är kanske på sin plats.  I byggnaden skulle man utan problem få plats med 7 Yankee Stadium, 32 Boeing 747:or eller 258 frihetsgudinnor. Och det kommer mer – enligt experterna

 

  • är omkretsen runt ett enda våningsplan nästan en kilometer
  • är 4 av 10 besökare i köpcentret turister
  • uppgår den totala längden av alla butiksfasader till 6,4 kilometer
  • finns det 25 karuseller och nöjesattraktioner i Nickelodeon Universe®
  • anordnas det årligen fler än 400 evenemang i Mall of America
  • har det i Mall of America förrättats 7 000 bröllop
  • arbetar det fler än 11 000 personer i Mall of America året om (13 000 vid högsäsong)

Och sist men inte minst ...

 

  • Om Mount Rushmore styckades upp i enskilda monument skulle en president få plats i vardera av köpcentrets fyra flyglar

Men viktigast av allt ...

 

  • Kläderna i Minnesota säljs taxfree!

Med denna sista punkt i åtanke är det bara att greppa en av de överdimensionerade kundvagnarna och följa med på en rundtur i detta handelspalats som inte bara kan ge dig shoppingterapi ... Utan erbjuda en alldeles livsomdanade upplevelse!

 

Inuti hittar du allt du någonsin har önskat i termer av shopping, från American Apparel till Zales (The Diamond Store).  Alla stora namn finns representerade här, däribland Nordstrom, Macy's och Sears. Dessutom finns det möjlighet att göra rejäla fynd hos jättar som Apple och Microsoft.  För att inte nämna de hundratals mindre butikerna som gör det till ett rent nöje att shoppa här.

 

Hungrig? Välj något av fler än 50 matställen och hugg in, kanske på Benihana Japanese Hibachi eller FireLake Grill House & Cocktail Bar. Och glöm för allt i världen inte att släppa loss i den värld av underhållning som finns här, bland annat USA:s största nöjespark inomhus, Nickelodeon Universe®, SEA LIFE® Aquarium, LEGO®, A.C.E.S. Flight Simulator, Moose Mountain Adventure Golf m.m.

 

Och tveka inte att komma hit under den legendariska Minnesota-vintern. Det är alltid behagliga 21 grader Celsius inomhus, oavsett årstid.

 

Så många butiker, så lite tid
Med 520 butiker under ett och samma tak innebär det att om du tillbringar cirka en minut i varje hinner du avverka allihop på lite mindre än nio timmar. Varför inte unna dig en något långsammare takt, säg två minuter per butik, och en övernattning på Radisson Blu Mall of America – det enda hotellet i direkt anslutning till denna praktfulla galleria.

Berätta vad du tycker