Paris bortom turiststråken: Åtta dolda pärlor du måste besöka

paris

Alla känner till Louvren och Champs Elysees, men Paris har så mycket mer att erbjuda än de uppenbara turistattraktionerna. Vi har valt ut några av Paris höjdpunkter som tar dig bortom turiststråken, från att åka antika karuseller till att utforska de buddhistiska templen i Chinatown. Ha det så trevligt!

1 Musée des Arts Forains: en guldgruva för tivolikonst

Detta lilla privata museum i stadens Bercy-distrikt är inrymt i gamla stenhus som en gång i tiden fungerade som vinkällare. Besöket måste bokas i förväg, men det är definitivt värt det. Besökare får inte bara chansen att se attraktionerna på nära håll, utan får också själva ha kul och åka karuseller, oavsett alder.

Musée_des_arts_forains2 De täckta arkaderna på Passage du Caire och Passage Brady

Paris många vackra täckta arkader är alltid värda en promenad. De är symboler för smaken för exotism som var på modet i slutet av 1700-talet. Något du inte får missa är Passage du Caire, den äldsta täckta arkaden i hela Paris, som är inspirerad av Egypten och byggdes strax efter Napoleons Egypten-kampanj. Tidigare fanns här massor av tryckerier, men är idag en viktig knutpunkt för modehus. En annan arkad att besöka är Passage Brady, även känd som Lilla Indien. Den konstruerades i början av 1800-talet och var tänkt att bli den längsta täckta gatan i Paris. Idag finns här massor av indiska butiker och restauranger, vilket ger en färgstark mötesplats för den indiska befokningen i Paris.

Passage_Brady3 Serres d’Auteuils trädgårdar

Serres d’Auteuils vackra inom- och utomhusträdgårdar ägs av Paris stad men är öppna för allmänheten. De är utformade i jugendstil och har många exotiska och mycket sällsynta växter och djur. Här kan du få se kinesiska tempelträd som hittats i fossiler från hela 270 miljoner år sedan. Under hösten kan du besöka trädgårdarna för att se katsuraträden då bladen släpper sin mycket speciella doft som gett katsura smeknamnet karamellträd.

Serres d'Auteuil Paris4 Buddhistiska tempel i Chinatown

Paris 13:e arrondissemang är också allmänt känt som den kinesiska stadsdelen. Mellan Avenue de Choisy, Avenue d’Ivry och Boulevard Massena finns flera fantastiska buddhistiska tempel gömda mellan stora flerbostadshus, som ursprungligen byggdes för de olympiska spelen. Upptäck byggnadernas vackra arkitektur, ta en promenad i det energiska och exotiska området, och njut av några kinesiska delikatesser.

Chinatown paris5 Albert Kahns museum

 Albert Kahns museum, beläget i Boulogne Billancourt, är tidigare hem till den parisiska bankiren Albert Kahn. Huset byggdes mellan 1895 och 1910 med en design som bygger på idén om världsfred. Trädgården, som är fyra hektar stor, tar således besökarna på en resa runt om i världen och förenar ett antal olika kulturer och miljöer: en gammal japansk by, en fransk och en engelsk trädgård, en blå skog och mycket mer.

albert kahns Museum paris6 Serge Gainsbourgs hem

Serge Gainsbourg är en av Frankrikes mest framstående artister. Sångaren, låtskrivaren, skådespelaren och regissören tillbringade mycket tid i Paris, särskilt i sin lägenhet på 5 Rue de Verneuil, där han bodde från 1969 fram till sin död. Du inte kan besöka lokalerna, men husets fasad har förvandlas till något av ett konstverk i sig självt, med gatukonst och graffiti tillägnad den anti-konformistiska franska ikonen.

Serge Gainsbourgs home7 Place Dauphine

Place Dauphine ligger på Ile de la Cité, precis framför Palais de Justice, och är ett charmigt torg omgivet av fantastiska restauranger. Det är en härlig plats att äta en måltid, men du kan också bara sitta på en bänk och läsa en bok. Det var förresten tidigare omgivet av 32 identiska hus och var en del av Henrik IV:s projekt för offentliga torg på 1600-talet.

Place dauphine Paris8 Cabaret au Lapin Agile

Den historiska kabarékrogen i hjärtat av Montmartre brukade vara en mötesplats för konstnärer och är än idag en populär plats för artister. Namnet "Lapin Agile" (vig kanin), är en ordlek som anspelar på kaninen som konstnären Andre Gill målade på byggnadens vägg. Pablo Picassos oljemålning från 1905, "Au Lapin Agile", har hjälpt till att göra kabarékrogen världsberömd.

Lapin Agile Paris

Planerar du en resa till Paris? Ta en titt på våra specialerbjudanden här. 

Berätta vad du tycker