Ost och vin

Ost och vin – ett smakernas radarpar sedan urminnes tider och ett måste när vänner träffas. Men vilka ostar passar till vilka viner? Det här är ett minerat område som kräver år av övning att orientera sig i (alternativt en bra hemsida att förlita sig på).

 

Som tur är finns det en uppsjö av säsongsbetonade ostar att välja bland under sommarhalvåret (jo, det finns faktiskt säsongsostar) och – det blir bättre – de flesta av dessa går utmärkt att servera till champagne. Ostar som kräver lång affinage (den tid det tar för smaken och konsistensen att utvecklas) är goda året om medan andra sorter, i synnerhet hemmalagrade rinniga ostar, smakar bäst på sommaren.

 

Ta till exempel en av de mest kända ostarna i världen, Roquefort, vars berömmelse Plinius den äldre sägs ha banat väg för år 79 e.Kr. – en krämig och mångsidig ost som gör sig alldeles utmärkt tillsammans med nötter och fikon ... Och champagne. En annan härligt krämig fransk ost, Banon, är ljuvlig att äta till champagne eller, om du inte gillar bubbel, tillsammans med ett välkylt rosévin från Provence. Varför inte avnjuta den under en långlunch? Traditionella getostar som Crottin de Chavignol är perfekta tilltugg till mild och rund champagne. De mognar snabbt och bör därför helst avnjutas på sommaren när mjölken har producerats på en diet bestående av blommor, örter och klöver.

 

Men du måste inte välja just rinniga ostar till din champagne för att få en känsla av Aix en Provence. Champagne är en förvånansvärt lämplig motpart även till holländska ostar som Edam och Gouda, ja till och med mild engelsk cheddar – okej, det känns inte som södra Frankrike, men annorlunda på ett sätt som är precis lika välsmakande.

 

Champagne utan ost – att skippa osten och enbart njuta av champagnen är ett alternativ som är väl värt att överväga. Många köper champagne utan att veta någonting om den: kanske för att fira en närstående med något symboliskt som även råkar smaka gott.  Men precis som med viner finns det en uppsjö av sorter av olika karaktär som gör sig sämre eller bättre med olika sorters tilltugg.

 

Om du befinner dig i Paris hittar du stadens äldsta champagnebar – Le Dokhans – i Radisson Blu vid Trocadero. Här finns det fler än 70 olika champagnesorter att utforska. Beställ ett glas, eller varför inte en flaska, och hitta din favoritsort. Ett måste för ”kännaren” som söker en stillsam miljö med historiska anor. Barpersonalen är riktiga experter som kan prata champagne hela kvällen och som omsorgsfullt och med gedigen kunskap väljer ut smakförslag till gästerna – därför är baren så uppskattad av såväl lokalbefolkningen som stamgäster och hotellgäster.

 

Fyll på glaset, lägg upp en ostbit på tallriken och njut av att det äntligen är sommar.

Berätta vad du tycker