Oslo: Livlig stad och vacker natur

Upptäck Oslo, en spännande stad med mycket att se och göra och spännande restauranger att testa. Vi ger dig de bästa tipsen om allt från konst och skidåkning till härlig husmanskost.

OSLO - Nancy Bundt - Visitnorwaycom

© Nancy Bundt /Visitnorway.com

Musikaliska upplevelser i världsklass

Om du gillar klassisk musik och jazz bör du kolla in programmet för Oslo Konserthus, här har du nämligen synnerligen goda chanser att få uppleva musik i världsklass. Konserthuset är en av landets främsta arenor för nationell och internationell musik, där några av världens bästa artister uppträder.

För dem som är mer intresserade av popmusik är ett besök på Popcentret ett måste. Här kan du vandra genom popmusikens historia och lära dig mer om norsk musik från det senaste århundradet på ett interaktivt och roligt sätt – lika spännande för både stora och små. Med inträdesbiljetten får du också möjlighet att spela in din egen hitlåt i skivstudion.

 

Din dagliga dos av konst och fotografi

Vegard Kleven_Visitnorwaycom

© Vegard Kleven /Visitnorway.com

Tjuvholmen är en av Oslos vackraste platser och här hittar du Astrup Fearnley-museet, som har en enorm samling modern konst och samtidskonst. Denna ikoniska byggnad, skapad av arkitekten Renzo Piano, är värd ett besök i sig. I de permanenta utställningarna hittar du verk av Damien Hirst, Jeff Koons och många fler internationella stornamn. Museets skiftande utställningar sätter ständigt dagordningen i den norska konstvärlden och imponerar med sin bredd, så här hittar du alltid något nytt.

Om modern konst inte riktigt är din grej kanske fotografier passar dig bättre? Fotogalleriet vill, genom sina utställningar av kamerabaserad samtidskonst, främja lovande nya fotografer. I galleriets egen bokhandel hittar du många intressanta fotoböcker som garanterat pryder soffbordet och är en ypperlig källa till inspiration.

Holmenkollens skidmuseum och hoppbacke

HOLMENKOLLEN - Susan Fraser - Visitnorwaycom

© Susan Fraser /Visitnorway.com

Holmenkollen är ett historiskt landmärke i det norska medvetandet och förkroppsligar mer än ett sekel av skidtävlingar.

Inuti hoppbacken finns Holmenkollens skidmuseum, det äldsta i sitt slag i världen. Museet presenterar över 4 000 års skidhistoria, föremål från norska polarexpeditioner och en utställning om snowboardåkning och modern skidsport.

Observationsdäcket längst upp i hopptornet erbjuder panoramavyer över Oslo.

Låt dig lockas av Lokk

Alldeles vid Rockefeller ligger Lokk, en charmig liten restaurang där signaturrätten är soppa. Ja, du läste rätt, det är soppor som är grejen här. Förutom sopporna har de också en tre- eller fyrarättersmeny som ändras var fjortonde dag, till ett särskilt rimligt pris. Deras koncept ”ufin dining” handlar om att få ta en tvåtimmarssemester från livet, utan krav på varken klänning eller skjorta. Det är en känsla du inte vill lägga lock på!

 

Härlig husmanskost hos Smalhans

Kvarterskrogen Smalhans är en juvel på St. Hanshaugen. Med två bussar som stannar precis framför dörren är det ingen konst att ta sig till denna smakupplevelse. Här satsar de bland annat på husmanskost. Smalhans är mitt i prick även för dig som vill testa en lite annorlunda och mer social matupplevelse. Deras Smalhans- och Krøsus-rätter kan enkelt delas av flera och är en upplevelse i sig själv. Måste testas!

 

När du äntligen kommer till huvudstaden kan du övernatta på ett av Radisson Blu-hotellen i Oslo och bo elegant och hemtrevligt.

RDBLU Scandinavia Oslo OSLZA-3.jpgresized

Cover image © Nancy Bundt / Visitnorway.com

Berätta vad du tycker