Ölälskarens guide till Göteborg

Det har hänt något med öldrickandet i Sverige. Plötsligt nöjer sig inte alla med en Pripps Blå och försöker du beställa en stor stark riskerar du att få ett föraktfullt höjt ögonbryn till svar. Sådana snobbar kan du strunta i. Lägg energin på ölen istället. För det finns massor av härlig ale, porter, stout och lager att upptäcka, från alla nya små bryggerier som bubblat upp på senare tid. I hela landet finns det närmare 70 stycken och många av dem har startat i Göteborg. Det gör att det finns många restauranger och barer att gå till i Sveriges andra stad, för dig som är sugen på riktigt välsmakande och lite annorlunda öl. Håll utkik efter Avenyn Ale och Poseidon Porter, som tillverkas av just göteborgsbryggerier. Hittar du dem inte ute, så kan du fråga ditt närmaste Systembolag om de kan beställa hem.

Här är ölälskarens bästa guide till Göteborg. Skål!

Ölrepubliken

På Ölrepubliken rynkar de inte på näsan när du beställer en stor stark. Men det är roligare att beställa något annat. Här gillar de god öl – och mycket öl! Eller som de själva uttrycker det: trettio kranar och ett flaskölutbud som får de flesta att tappa hakan. Passionen för öl går inte att ta miste på och självklart får du hjälp av de duktiga servitörerna att välja en öl som passar fint med din mat – som för övrigt också är riktigt god. På Ölrepubliken kan du också gå på öl- och whiskyprovning, som brukar vara lika delar glädje, gemenskap och njutning, enligt Ölrepubliken själva.

Noba

På Noba hittar du ölsorter från hela Norden och mat från lokala producenter. Att ölsorter från Sverige och Danmark trängs på menyn är kanske inte så konstigt, men det är inte varje dag man smakar en ale från Åland eller en lager från Island. Drick det ihop med något så nordiskt som viltfärsbiffar med pressgurka och du kan gå hem riktigt lycklig. Kräver du underhållning, bör du hålla utkik efter Nobas trubadur- och quizkvällar. Alltid lika uppskattat!

The Bishops Arms

I varje svensk stad med tillräckligt många invånare, finns ett Bishops Arms. Även om ställena liknar andra pubar av engelskt snitt, ska du inte förkasta det för att det verkar tråkigt. För här finns ett fantastiskt utbud av spännande ölsorter och kunnig personal som hjälper dig att hitta din nya favoritöl. Bishops Arms finns på tre platser i Göteborg: på Järntorget, Kungsportsavenyn och Västra hamngatan. Slink in för klassisk burgare och en öl – såklart.

 

3 små rum

I den här lilla ölbaren mitt i Göteborg, värnar man om kultur och lokalitet. All öl på 3 små rum är noga utvald, både på fat och på flaska. Här hittar du klassiska belgiska ölsorter som trappistöl och utsökt öl från lokala bryggerier som Dugges, Närke och Oppigård. Maten kommer däremot lite mer fjärran ifrån – köket är övervägande persiskt. När du tar trapporna ner till källaren, möts du av mjuk jazz och lågmälda samtal. Naturligtvis pratar alla om öl.

Vega Bryggeri

Ett av alla ölbryggerier i Göteborg är Vega, som startades av Claes Ljunggren, Henke Hjelm och Thomas Cruz Kollberg på Ringön. De är skaparna av det eleganta, balanserade och lättdruckna ölet Vega Blonde Ale och är noga med var deras öl serveras. Förutom att köpa den på tre olika Systembolag på Hisingen, kan du dricka den på både Hagabion och Kino.

Oceanbryggeriet

I Lyckholmsbryggeriets gamla lokaler hittar du Oceanbryggeriet. Det har vuxit snabbt sedan det startades 2007 av tre vänner och deras öl finns nu tillgänglig på över 150 restauranger. Oceanbryggeriet har sex sorters öl i bassortimentet, som alla har namn knutna till Göteborg. Eller vad sägs om Västkust och Göteborgsporter? Ta med dig någon du tycker om för ett besök på bryggeriet – en självklar present till vilken ölälskare som helst!

Bo på Radisson Blu Scandinavia Hotel

I hjärtat av Göteborg ligger Radisson Blu Scandinavia Hotel, en perfekt utgångspunkt för en helg i humlens och maltens tecken. Härifrån har du gångavstånd till massor av trevliga restauranger och barer. Och självklart kan du avsluta kvällen med en öl i hotellbaren!

Berätta vad du tycker