11 europeiska städer med färgsprakande nyårsfirande

Det svenska nyåret brukar räknas in till ljudet av champagnekorkar, hummer på middagsbordet, lyckönskningar och nyårslöften, samt färgglada fyrverkerier som lyser upp ett mörkt himlavalv. Om du är på jakt efter ett nyårsfirande utöver det vanliga, så bör du definitivt överväga en av dessa 11 städer i Europa.

 

Edinburghs Hogmanay

I Edinburgh har man årligen ett nyårsfirande som sträcker sig över tre dagar. Här firas nämligen Hogmanay, en världsberömd fest som har firats under de senaste 23 åren, där skottarna bjuds in till en fantastisk tillställning som inkluderar konserter, parader och en glad publik. Nytt för årets firande är en utökad gatufest med fyra scener, storbildsskärmar och en mängd olika attraktioner. Dessutom har du möjlighet att uppleva färgsprakande fyrverkerier varje timme, från klockan 21 fram till midnatt då ett storlaget scenfyrverkeri, kallad för ”Midnight Moment”, välkomnar det nya året i samordning med klassisk musik. Efteråt sjunger man in det nya året med en traditionell folksång, skriven av Robert Burns, en känd skotsk poet som verkare under 1700 - talet. Nyårsfirandet i Edinburgh är helt enkelt ett firande utöver det vanliga!

Happy Hogmanay!

Bo på närliggande Radisson Blu Hotel, Edinburgh City Centre.

Berlins Sylvester

Berlin

Nyårsfirandet i Berlin är kanske ett av Europas största, och här deltar nästan en miljon besökare från hela landet och från världen över. Stora folkmassor bildar ett två kilometer långt firande längs med den stora gatan Strasse des 17. juni som sträcker sig från Victory Column i väst till Brandenburger Gate i öst. På senare år har folkfesten fått ökad popularitet på grund av nya inslag så som en häpnadsväckande lasershow och en mängd olika musikscener, samt av hundratals matstånd.

Om du befinner dig i Berlin dagen före nyårsafton har du möjligheten att lyssna på olika band som uppträder runt om i staden. Kanske upptäcker du ny musik utanför dina favoritgenrer? Evenemangsområdet öppnar klockan 12 den 31 december och nyårsprogrammet startar klockan 19. Och det bästa? Det är helt gratis och har ingen stängningstid.

Frohes Neues Jahr!

Koppla av och varva ner mitt i händelsernas centrum på Radisson Blu Hotel, Berlin.

Rom San Silvestro

Rom

Rom är en underbar stad året runt men på nyårsafton är denna världsmetropol ännu vackrare. Här hittar du ett brett utbud av valmöjligheter för att fira in det nya året, oavsett om du önskar ett glamoröst firande, eller att dansa solo in på nattens småtimmar. I korthet: Rom är en stad full av tusentals festligheter. Vid de utsmyckade torg och Piazzor fylls ytor av så väl italienare som besökare från världens alla länder.

Den största festen tar plats på Piazza del Popolo, med fyrverkerier och flera lokala band som lockar flera tusen åskådare och fans. För bästa fyrverkeriupplevelse bör du befinna dig på plats vid Collosseumet och Den spanska trappan, men se till att vara där i god tid. När tolvslaget slår in kommer du att häpnas av utsikten över färgglada fyrverkerier ovanför dig.

Felice Anno Nuovo!

Tillbringa natten på Radisson Blu Es. Hotel, Rome och känn dig som hemma.

Paris reveillon de la Saint-Sylvestre

Paris

© Marcin Krzyzak / shutterstock.com

Det årliga nyårsfirandet i Paris sträcker sig längs den legendariska Champs Elysees. Nyårets skålas in med en häpnadsväckande utsikt över Eiffeltornet, omgiven av smattrande fyrverkerier i regnbågens alla färger. De flesta resenärer som har varit i den franska huvudstaden är nog beredda att hålla med om att staden är vackert upplyst under kvällstid, men kommer till sin rättvisa vid jul och nyår med imponerande belysningar som förtrollar åskådare från världen över. Vid Arc de Triomphe har du möjlighet att se fantastiska ljusshower tillsammans med pampig musik.

Paris är en stad som erbjuder mycket mer än bara fyrverkerier. På Nyårsdagen anordnas en stor glädjesprudlande parad som går genom stadens gator och förbi Champs Elysées. I paraden deltar musiker, dansare, showartister och akrobater. Ett riktigt roligt arrangemang för alla!

Bonne Année!

Skäm bort dig själv på ett av Radisson Blu-hotellen i Paris.

Madrid nochevieja

Madrid

Resenärer som söker efter en festlig kväll utöver det vanliga bör överväga Madrid. Ett nyårsfirande i Madrid kommer med stor sannolikhet att bli en kväll du aldrig glömmer. Nyårsafton, eller Nochevieja som det heter på spanska, är en kväll där du väljer ditt eget äventyr. Madrid kan erbjuda allt från stora och dyra galamiddagar till kostnadsfria gatufester.

Invånarna samlas vid Puerta del Sol för att välkomna det nya året på ett spanskt vis, nämligen att äta 12 druvor så fort de kan när klockan har slagit tolv. Det kanske låter som en enkel uppgift, men utmaningen ligger i att äta alla druvor under tolv sekunder. Det är en tradition som skall ge spanjorerna lycka under det kommande året, där en uppäten druva motsvarar en lyckosam månad.

Efter aktiviteten är det dags att gå vidare i staden och fira med lite cava. Spanjorer tillbringar starten av kvällen till största del på hemmaplan, innan den yngre generationen tar sig ut i natten för att fira tillsammans med vänner. Det innebär en massa dansande, mat och andra festligheter långt in på småtimmarna.

¡Feliz año nuevo!

Gör Radisson Blu Hotel, Madrid Prado till ditt hem hemifrån.

Köpenhamns nytårsaften

Köpenhamn

© Stig Nygaard

Vår danska granne bör inte skämmas med sitt nyårsfirande. Kvällens höjdpunkter består av kungligheter, kransekake och bubbel. Klockan 18 står gatorna tomma då drottningen Margrethe håller sitt årliga nyårstal i den danska TV-rutan, och efter att talet är avslutat är det dags att ladda upp innan klockan slår det magiska tolvslaget. Lyssna till melodier från rådhusklockorna när de ringer in det nya året och skåla med champagne. Slänger du på en mandeltårta i firandet har du en riktig dansk nyårsafton!

Tivolit vid Rådhustorget har öppet hela dagen och hit välkomnas stadsbor såväl som turister. Här kan du ha roligt bland många attraktioner och sevärdheter innan parkens egna fyrverkerier skjuts upp i himlen klockan 22, och bara två timmar senare avfyras fler fyrverkerier från Rådhustorget. Med andra ord befinner du dig mitt i smeten av festligheter. Kom ihåg kransekaken!

Bra nytår!

Varva ner på ett av Köpenhamns Radisson Blu-hotell efter firandet.

London nytårsaften

London

London är en av Skandinavernas resefavoriter och på nyårsafton slår britterna till med årets största fest vid floden Themsen. Här står fyrverkerier och festligheter i fokus. Vid London Eye samlas hundratusentals åskådare för att bevittna ett fyrverkerispektakel som sätter världens andra metropoler i skamvrån. Du kan antingen köpa biljetter för att få den bästa utsikten, eller hitta din privata utsiktspunkt längs floden.

Är du ett fan av dansmusik är Fabric den rätta platsen att vara på under nyårsafton. Med musik av Nina Kraviz, Eats Everything och George Fitzgerald med flera, kommer du att få en ordentligt andfådd start på det nya året. London erbjuder också en storartad parad på nyårsdagen och för året 2016 firar den sitt 30-årsjubileum, med över 8500 deltagare från 20 länder – det kommer att bli en riktigt storartad festival.

Happy new year!

Att fira nyår innebär att släppa taget om året som har varit och välkomna det nya. Varje stad firar in det nya året på sitt egna vis, oavsett om det sker under en dag eller i flera dagar. Europas storstäder lockar många världen över till ett folkligt nyårsfirande med iögonfallande scenfyrverkerier och spännande evenemang. Skulle du välja att fira in det nya året i en av dessa ovannämnda Europastäder har du möjlighet till ett centralt boende på Radisson Blu Hotell.

Sov gott på Radisson Blu Edwardian.

Välkomna 2016 på Röda torget i Moskva

Moscow

Nyår är utan tvekan en av Rysslands största och mest firade högtider. Med den svagare rubeln är den ryska huvudstaden perfekt för ett fantastiskt nyårsfirande även med en mindre budget.

De flesta brukar ta sig till Röda torget för att titta på fyrverkerierna och ringa in det nya året, men det finns många andra bra alternativ om du vill undvika de stora folkmassorna.  Från kl 22.00 bjuder gatan Tverskaya på dansklasser, en mobil karnerval och livemusik. Men det är inte allt! Området ligger mitt emot Röda torget så besökare har en fantastisk utsikt över stadens största fyrkverkerier.

Glöm inte att delta i den årliga champagnetraditionen: När klockan slår tolv skriver du en önskan på en papperslapp, sätter eld på den, släpper ner den i champagneglaset och dricker champagnen. Gott nytt år, eller "S novym godom"!

Gör ett av våra Radisson Blu-hotell till ditt hem under nyårsfirandet i Moskva!

Fira nyårsafton 2015 i glittrande Dubai

Dubai

Varför inte prova på något annorlunda i år och ringa in den nya året i en ökenoas? Varje år ser myndigheterna till att staden verkligen gnistrar och glimmar som sig bör inför ett av årets största firanden.

Med fyrverkerier på tre av de mesta ikoniska platserna – Palm Jumeirah, Burj Khailfa och Burj Al Arab – har alla åskadare en bra utsiktsplats oavsett var de befinner sig i Dubai. De olika platserna fylls givetvis snabbt så se till att gå dit tidigt om du vill ha en av de bästa.

Vill du vara med om en helt unik nyårsafton? New Year's Eve Desert Safari Party bjuder på ett liveband, magdans och en stor internationell middagsbuffé. Kan du tänka dig ett coolare sätt att ringa in 2016 än med ett hett safariparty i öknen?

Svalka av dig efter alla nyåarsaktiviteter på ett av våra lyxiga Blu-hotell i Dubai!

Glatt firande i Stockholm nyåarsafton 2015

Stockholm

Vill du ringa in det nya året i den svenska huvudstaden? Det är ett bra för val – för svenskarna vet hur man festar i stil! Det finns många festligheter du kan delta i, men här är våra favoriter:

För riktiga festprissar är Södermalmstorg platsen att befinna sig på när klockan slår tolv den 31 december. Du hittar det på Götgatan på Södermalm i Stockholm. Här finns det gott om uteställen och restauranger som håller öppet långt in på småtimmarna. Perfekt för nyårsfirare.  De som vill njuta av fyrverkerierna i en lugnare miljö gör bäst i att ta sig till Monteliusvägen. Det här vackra promenadstråket går 416 meter längs Södermalms norra sida och erbjuder en vidsträckt vy över Stockholms stadshus, Gamla stan och Riddarfjärden. Detta är utan tvekan den perfekta platsen för att se Stockholms imponerande fyrverkerier.

Gott Nytt År!

Se till att få din skönhetssömn efter allt nyårsfirande på ett av våra Blu-hotell i Stockholm!

I vilken stad vill du fira in det nya året?

Berätta vad du tycker