Möten Med Lyckligt Slut

Har du hört talas om peak-end-principen? Den är värd att känna till, om du vill ta dina möten till en ny nivå.

Den Nobelprisbelönade psykologen Daniel Kahnemann har upptäckt att det vi minns från en sammankomst är höjdpunkten (peak) och avslutningen (end). Hur lång sammankomsten är spelar inte någon roll.

Så hur kan du utnyttja den här principen vid ditt nästa möte eller evenemang?

Skapa en fantastisk höjdpunkt

Se till att deltagarna bjuds på minst en extraordinär upplevelse under mötet eller evenemanget. De bästa höjdpunkterna är de som har en koppling till syftet med sammankomsten.

När du utformar en fantastisk höjdpunkt kan du utgå ifrån följande:

  • En förändringshöjdpunkt: Låt deltagarna känna att de bidrar till något viktigt och meningsfullt som kan förändra deras egen, företagets eller hela världens framtid.
  • En kunskapshöjdpunkt: Låt deltagarna känna att de lär sig något nytt och intressant.
  • En nätverkshöjdpunkt: Ge deltagarna möjlighet att knyta nya kontakter, eller fördjupa befintliga relationer, till övriga deltagare. Varför inte prova ”speed dating” eller en social aktivitet?
  • En underhållningshöjdpunkt: Ordna någonting roligt för deltagarna. Det kan var allt från lekar och spel till en rolig föredragshållare.

Ordna en minnesvärd avslutning

Med en bra avslutning åker deltagarna hem nöjda och glada. En väl utformad mötesavslutning kan rädda ett lite misslyckat möte, på samma sätt som ett överraskande eller finurligt slut kan få oss att ändra uppfattning om en småtråkig film eller kriminalroman.

När du utformar en storslagen avslutning kan du utgå ifrån följande:

  • En förändringsavslutning: Sammanfatta och summera mötet, och berätta för deltagarna hur beslut och resultat från mötet kommer att påverka deras arbete eller företagets verksamhet.
  • En humörhöjande avslutning: Ordna en rolig och engagerande avslutning som ger energi och får deltagarna på gott humör inför hemresan. Ett glas champagne, lite musik, presentpåsar och varma handslag ger en positiv avrundning.
  • En kunskapsavslutning: Låt deltagarna sammanfatta och reflektera över vad de har lärt sig, och hur de kan använda kunskaperna på hemmaplan. Något att ta med sig hem, t.ex. ett vykort, en video, någon rolig pryl eller en illustration att hänga på väggen, kan hjälpa deltagarna att minnas de viktigaste punkterna från dagen.
  • En nätverksavslutning: Låt deltagarna göra någonting tillsammans. Sjung en sång, peppa varandra med t.ex. ”raketen” eller ge high five.

Av Bo Krüger, mötesutvecklare, mötesledare, föredragshållare och skribent, Moving Minds

Berätta vad du tycker