Made in Blu – Rökta musslor och räkor Ostendaise av köksmästare Frédéric

Oavsett om du säger "Eet smakelijk" eller "Bon appétit" så kommer du att få smaka på något riktigt gott! Har du gissat vart vi ska åka för nästa kulinariska upptäckt i "Made in Blu"-serien?

Det är Bryssel! Alldeles runt hörnet från Grand Place ligger vårt fantastiska Radisson Blu Royal Hotel med sin restaurang "l’Atrium" där du kan smaka några av de allra mest utsökta autentiskt belgiska rätterna och skölja ner maten med ett berömt glas belgiskt öl eller vin.

Vår chefskock på Radisson Blu Royal, Brussels – Frédéric Fournaux – finns där för att välkomna dig. Du får dessutom chansen att smaka på veckans Made in Blu-recept: Rökta musslor och räkor Ostendaise med en sås på mjölk och Hoegaarden.

 

Rulla ner för att se hur man tillagar den här typiskt belgiska rätten med tre av deras mest älskade ingredienser: musslor, räkor och öl!

Vad är Made in Blu?

För att hylla Expo 2015, som i år äger rum i Milano fram till den 31 oktober, har vi bestämt oss för att upptäcka våra hotells unika kulinariska "savoir faire" med hjälp av kampanjen "Made in Blu".

Vi kommer att ta med dig på ett spännande kulinariskt äventyr med videorecept från tio olika Blus från Europa och Afrika. Och det är inte allt – efter det att du sett videon och sparat recepten får du 15 % rabatt på all mat och dryck (exkl. alkohol) under din vistelse om du bokar på ett av våra medverkande hotell från den 18 maj till 31 oktober! Bara på www.radissonblu.com/madeinblu

Missade du våra tidigare videor? Du kan se dem här: http://ow.ly/PWDFL

BRUXELLE (7)

Rökta musslor och räkor Ostendaise med en sås på mjölk och Hoegaarden

Recept för 6

 

Ingredienser

-1 kg musslor

-100 gråa räkor från Osten (tillagade eller råa, men tillaga dem om de är råa)

-1 fint hackad morot

-1 fint hackad gul morot

-6 brysselkål

-150 gr baguette -> för krutonger

-50 gr rökspån (ek eller björk)

-1 röd shiso

-salt och peppar

-300 gr hackad vit selleri

-1 hackad stor lök

-1 rödbeta, tunt skivad eller i ringlor (mest för dekoration)

-1 flaska veteöl, Hoegaarden

-10 cl kärnmjöl

-50 gr smör

 

Tillagning:

1 - Koka musslorna tillsammans med löken, den hackade sellerin och ölet.

2 - Skala musslorna och spara juicen i en behållare.

3 - Rök musslorna i rökspånet i tre minuter.

4 - Lägg de rökta musslorna och räkorna i en djup skål. Förbered de råa grönsakerna enligt fotot (morot, brysselkål, rödbeta, selleri och örter).

5 - Tillaga krutongerna av baguetten.

6 - Häll juicen genom en sil, lägg till kärnmjölken och vispa för att emulgera såsen. Justera därefter kryddningen.

7 - Förbered skålen som på bilden, häll den heta juicen över rätten, arrangera örterna och krutongerna.

Smaklig måltid!

Vart är vi matlagning nu?

BRUXELLE (1)

Köksmästarporträtt

Berätta lite om dig själv …

Jag kommer ursprungligen från Dinant. Jag fick möjligheten att börja min karriär på en av Belgiens mest lyxiga restauranger och hotellkedjor.  Denna erfarenhet hjälpte mig att upptäcka min stil som köksmästare.

Jag har ingått i Radisson Blu Brussels-famljen sedan 2008 och jag ansvarar för köket. Jag erbjuder en enkel meny där lokala och naturliga smaker framhävs intensivt av de senaste mattrenderna.

När jag lagar mat använder jag produkter från regionen där jag är född, som fågel, öl och säsongens grönsaker. Jag är också specialist på egen rökning och använder lax och flera andra slags fiskar. I dag är jag chefskock på Radisson Blu Royal Hotel i Bryssel. Eftersom jag arbetar inom den här branschen kan jag dela med mig av en av mina favoriträtter med er: Hemmarökta musslor och räkor Ostendaise med en sås på Hoegaarden och kärnmjölk.

 

Vilket är ditt favoritkök?

Jag gillar enkel, naturlig matlagning där man använder gott om bra lokala produkter. Och som alla belgare älskar jag att använda öl när jag lagar mat.

 

Vad är ditt bästa minne som köksmästare?

Mitt bästa minne som köksmästare är den månad jag tillbringade i Ghana. Den upplevelse jag hade med kunderna och de lokala köksmästarna var utmanande men helt otrolig.

 

Vilken ingrediens hittar man i alla dina rätter?

Jag får nog säga kryddor och öl, vilka definitivt kommer till nytta när man lagar mat.

Berätta vad du tycker