Made in Blu: Grillad guldbrax och tomatkaviar med köksmästaren Laurent

Fira sommaren med Made in Blu och gläd familj och vänner med ett gott och nyttigt grillrecept! Den här veckan tar vi med dig på en resa till Marseille där köksmästare Laurent Skora njuter i stora drag av att grilla fisk på terrassen bredvid poolen – och vem skulle väl inte göra det? Hans recept bör definitivt inspirera dig och ge dig bra idéer inför sommarens soaréer och grillfester. Du kanske förvånas över hur enkelt och gott det är att grilla fisk som ett alternativ till det mer traditionella köttet.

 

Radisson Blu Hotel ligger perfekt beläget vid Marseilles legendariska Vieux Port och är som ett "livs levande" franskt konstverk samtidigt som det bjuder gästerna på en modern designad dekor och förstklassig service. Såväl i rummen som i sviterna blandas provensalsk stil smidigt med afrikanska motiv. För att inte tala om Medelhavet som bidrar till den enastående utsikten. För att fullända tillfället och den idylliska atmosfären erbjuder hotellet en exceptionell meny som är en fröjd för både turister och Marseillaiser och som skapats av Laurent Skora.

 

Laurent Skora, chefskock på Radisson Blu Hotel, Marseille Vieux-Port, presenterar här en fantastisk rätt i vilken havsbrax tillagas med produkter från Medelhavsområdet och som går under namnet "Grillad guldbrax och tomatkaviar". Fisken åtföljs av citroner, tomatkaviar, pesto och basilika. En fantastiskt smakblandning som utan tvekan behagar även de mest bortskämda smaklökarna.

 

Upptäck hans recept och råd nedan och gör dig redo för ytterligare en kulinariskt upplevelse med Made in Blu!

Vad är "Made in Blu"?

 

För att hylla Expo 2015, som i år äger rum i Milano fram till den 31 oktober, har vi bestämt oss för att upptäcka våra hotells unika kulinariska "savoir faire" med hjälp av kampanjen "Made in Blu".

 

Vi kommer att ta med dig på ett spännande kulinariskt äventyr med videorecept från tio olika Blus från Europa och Afrika. Och inte bara det. Om du, efter att du sett videon och sparat receptet, bokar en vistelse på ett av våra medverkande hotell från den 18 maj – 31 oktober får du 15 % rabatt på all mat och dryck (gäller inte alkohol) under din vistelse! Bara på www.radissonblu.com/madeinblu

 

Missade du våra tidigare videor och recept från Made in Blu? Se dem här: http://ow.ly/Qw6IE 

Recept på guldbrax

För 4 personer

MARSEILLE (10) 

Ingredienser:

4 guldbraxar, 300/400 g

Olivolja

Salt

Peppar

2 citroner

80 g tomat i olja

80 g basilika- och cashewnötpesto

4 basilikablad

 

Olivoljesås

3 tomater, skalade och skurna i tärningar

¼ vitlöksklyfta, skalad och finhackad

Skal och juice från ½ lime

1 tsk hackad persilja

1 tsk hackad körvel

½ tsk hackad dragon

2 krossade korianderfrön

80 ml olivolja

Salt

Peppar

30 g krossade och rostade cashewnötter

25 g svarta oliver

 

 1. Be din fiskhandlare att rensa guldbraxen fram till gälarna och även ta bort dessa.
 2. Ta bort benen och huvudet med hjälp av en kniv.
 3. Krydda filéerna på köttsidan med salt och peppar.
 4. Se till att grillen är ren innan du börjar tillagningen. Värm upp grillen tills den är mycket het.
 5. Torka av filéerna med en pappershandduk och använd en borste för att smörja båda sidorna lätt med olivolja.
 6. Borsta sedan filéerna med ca 20 gr tomatpuré och gör samma sak på andra sidan med Genovese-peston. Lägg ett basilikablad på varje filé och vik ihop dem.
 7. Lägg fisken på grillen för att skapa grillmärken.
 8. Sänk värmen när märken uppstår.
 9. Täck fisken med en tallrik eller stäng grillocket för att avsluta tillagningen (till köttet är vitt eller har uppnått en tempertur på ca 60°C).
 10. Om du har en grillplåt kan du föra över fisken till en bakplåt eller form efter att fisken fått grillmärken.
 11. Baka fisken på 180°C i ca 8 minuter beroende på fiskfiléernas tjocklek (tills köttet är vitt eller har uppnått en temperatur på ca 60°C).

 

Olivoljesås

 1. Skölj grönsakerna och örterna.
 2. Blanchera tomaterna. Skär ett kryss på sidan mittemot stjälken. Doppa dem snabbt i kokande vatten och kyl sedan ner dem i en skål med isvatten.
 3. Den här tekniken gör det enklare att ta bort tomatens skal.
 4. Skär varje tomat i fyra delar. Ta bort innandömet och skär dem sedan i små tärningar.
 5. Finhacka örterna.
 6. Rosta nötterna och krossa dem. Hacka de svarta oliverna.
 7. Blanda alla ingredienserna och ställ undan i rumstemperatur.

 

Upplägg

Lägg upp guldbraxen på ett fat. Täck med olivoljesås. Rätten kan serveras med en risotto på parmesan och rucola och ett glas provensalskt rosévin.

Vart är vi matlagning nu?

MARSEILLE (11)

Köksmästarporträtt

Laurent Skora

 

Berätta lite om din yrkesbakgrund

Jag kommer ursprungligen från Saint-Étienne i Loire och gick på Renouveau School i Saint Genest-Lerpt. Jag praktiserade på Byblos i Saint-Tropez och arbetade även där under sommaren och skolloven.

Efter att jag tagit examen fick jag värdefull erfarenhet på "La Pyramide" i Wien under ledarskap av monsieur Henriroux som lärde mig otroligt mycket. Därefter arbetade jag på hotellet Les Roches i Aiguebelle för monsieur LePrince.

Jag slog mig ner i Marseille 2003 tillsammans med min partner. Jag anlitades på Relais de Passe-temps vid Galarbans fot, vilket var en av Marcel Pagnols favoritplatser, och därefter fick jag chansen att ansluta mig till Radisson Blu Marseilles team. Jag började som linjekock och inom sex månader hade jag blivit befordrad från sous-chef till chefskock.

 

Vad är din favoriträtt?

Jag har många eftersom jag älskar mat. Om jag var tvungen att välja en skulle jag säga Alouettes sans tête (Huvudlösa lärkor), vilket är en rätt jag upptäckte här i Provence.

 

Vad är ditt bästa minne som köksmästare?

En måltid som organiserades för 700 personer i Lyon för "Relais et Château". Vi hade en köksmästare per rätt och jag var en av 50 kockar. Jag var 19 år gammal och arbetade på La Pyramide i Wien.

 

Vilka ingredienser använder du mest för dina kreationer?

Vitlök förstås! I Provence skulle det vara en skam att säga något annat.

Berätta vad du tycker