Litteraturinspirerad design på Radisson Sonya Hotel, St. Petersburg

Brott och straff är Fjodor Dostojevskijs legendariska roman.

Vasily_Perov

Det är en chockerande och gripande berättelse om mord, ånger och försoning. Det finns de som säger att den återspeglar det ryska psyket. Låter spännande, va? Så varför inte ta chansen att uppleva det själv?

I inredningen på Radisson Sonya Hotel, St. Petersburg har man hämtat inspiration från romanens teman, och omvandling är den centrala idén.   Romanens berättelse fokuserar på Rodion Raskolnikov som börjar med att mörda en gammal pantlånare och sedan räddas från att falla ner i en moralisk avgrund av Sonja Marmeladova, en snäll medelklassflicka som tvingats in i prostitution för att rädda sin familj från fattigdom.   Hotellet försöker återskapa romanens djup och drama med sin inredning för att göra din vistelse mer förvånande, spännande och oförutsägbar.

IMG_8111ready

Titta bara på lobbyn och receptionen.  Precis som den helgonlika Sonja bar bördan av Raskolnikovs plågsamma liv ser det ut som om receptionen svävar i luften.  Den står på en grupp upp-och-ned-vända matrjosjkadockor. En liten rödfärgad docka vid varje hörn verkar bära upp strukturens hela tyngd.

I lobbyn är tanken att gästerna ska omges med vad som kunde ha varit Dostojevskijs eget arbetsrum.  Bokhyllorna stoltserar med inte mindre än 80 kopior av romanen i olika upplagor och språk, tillsammans med högar av manuskript.  Mittemot receptionen står en enorm rysk lackerad låda som fungerar som soffa där handlingen i Brott och straff skildras på locket.  Det specialtillverkade bordet vid sidan om visar en karta från St. Petersburg på 1800-talet, där Raskonikovs febriga vandringar genom staden finns utritade.  Den runda lackerad lådstolen framför hissen är täckt med en grön sjal som inspirerats av Sonja Marmeladovas gröna familjesjal.

IMG_5592ready

Raskonikovs omvandling går från mördare till en omvänd man, till stor del tack vare hans stora kärlek Sonjas hjälp. Hon har trots sitt yrke många av Jungru Marias dygder.  Hennes karaktär formades troligen av Dostojevskijs fascination för Rafaels målning "Sixtinska madonnan" som han tydligen åkte för att se fem gånger i sitt liv.  Sitt länge nog i Metamorfos Restaurant så får du se hur bilden av Madonnan stegvis övergår till bilder av Dostojevskij och Rafael. Denna fascination fortsätter i varje gästrum där olika konstverk ovanför sängarna visar en liten del av målningen.

Ytterligare omvandlingar syns i materialen och tygerna i Metamorfos Restaurant and Bar.  När du går genom området ser du allt från lätta textilier till tyngre gobelänger, trä till sten och slutligen trådar till kedjor. När du närmar dig restaurangen ersätts det hårda stengolvet med mjukt trägolv, vilket ändrar rummets akustik.  Det återspeglande laminatet i taket bidrar till att skapa djup och återsken.

IMG_7182ready

I vart och ett av de 173 gästrummen finns det överallt ryska attribut och referenser från romanen.  Lägg märke till att rumsnumret vid dörren åtföljs av ett citat från romanen när du går in i rummet.  Skrivbordet är en central möbel i rummet som inspirerats av Dostojevskijs eget arbetsbord.  Inspiration till färgsättningen kommer från ryska mönster, särskilt blommor, och prydnadsföremål.  Den används på tapeten, i tyger och i mattan.  Texturer sträcker sig från transparent lätt gasväv till överdådigt siden och tyngre material.  I många rum övergår den här överdådigheten till ett naket obehandlat tak, vilket anspelar på de åtta år som Raskolnikov tillbringade i ett sibiriskt fängelse.

IMG_4398ready

I Ergo-sviten med ett sovrum finns en stor målning av Napoleon.  Raskolnikov anser i romanens början att han är en extraordinär man och jämför sig själv med Napoleon – hans vision av en "superman".  Det är i denna kapacitet som han får för sig att mörda den gamla pantlånaren, för samhällets bästa.

IMG_8040ready

Efter mordet vandrar Raskolnikov runt i St. Petersburg i en feberyrsel då han med besatthet börjar oroa sig för brottet.  Många av de specifika riktmärkena som nämns i boken visas längs korridorernas väggar på svartvita foton.  Mattor i korridorerna är även mönstrade med text från boken.

Ljussättningen i hela hotellet bidrar också till atmosfären.  Från de mörka stunderna som Raskolnikov upplever i romanen till känslan av sorglöshet och lättnad i innergården, vilken var den känsla av frihet som Raskolnikov slutligen upplevde.  Blicka uppåt när du står i innergården och låt dig inspireras av de hängande konstverken som representerar den ryska björkskogen. Den ska stå i kontrast till den hektiska staden St. Petersburg och har inspirerats av epilogen i Brott och straff.

IMG_8160ready

Vi hoppas att du finner Radisson Sonyas "design, djup och drama" lika spännande som Dostojevskijs mästerverk.  Ett hotell som är unikt, inspirerande och troget det man upplever när man besöker Ryssland.  Som Dostojevskij skrev "… alla behöver ett någonstans, en plats dit han kan gå.  Det kommer en tid förstår du, oundvikligen kommer det en tid, då du måste ha ett någonstans dit du kan gå!"  Radisson Sonya skulle kunna vara ditt någonstans när du besöker St. Petersburg.

Berätta vad du tycker