Julmys i Uppsala

Julmys i Uppsala

Julen är en tid förknippad med gemenskap. För många familjer har julstämningen redan börjat kännas av. Barnen kommer hem från dagis eller skolan och pratar om att julkalendern snart börjar sändas på TV. Förväntningarna inför årets julfirande har börjat byggas upp; var skall ni fira och hur skall ni göra med julklappsutdelningen?

Kanske kan det kännas svårt att besvara frågorna på en gång, men snart är julen här och det är dags att börja planera. Då julen stundvis kan kännas hetsig med alla måsten, kan det vara en idé att ta en paus, samla ihop familjen och avse tid för att umgås. Här finner du några tips på mysiga aktiviteter i Uppsala för familjen.

 

Harmoni med julmusik

Musik har ofta en stor påverkan på sinnesstämning. Sätt igång en mysig spellista med klassiska julhits när du planerar inför julhelgen tillsammans med familjen. Skulle ni däremot hellre vilja uppleva levande musik har ni möjlighet att lyssna på en Luciakonsert i Uppsala Domkyrka mellan den 11-12 december. Önskar ni musik samt humor i ett paket är Labanskolans Lucia- och Julshow en förställning att rekommendera. Den 13 december hålls föreställningen på Uppsala Konsert & Kongress där du kan uppleva en charmig show tillsammans med eleverna från Labanskolan.

 

Gemensam julbakning

baka med familjen

Bakning är en rolig aktivitet som ofta engagerar hela familjen. Samla ihop barnen och låt gemenskapen stå i fokus. Addera extra omsorg i julbakningen och gör dina favoritkakor från grunden med färska råvaror. Lägg en extra omtanke på dina glutenintoleranta gäster. Behöver du inspiration finns många bra glutenfria julrecept på kakor och bakverk att ta hjälp av. Ett tips är att baka extra kakor och samla alla i fina glasburkar för att ge bort som gåvor? Barnens lärare skulle säkerligen uppskatta denna fina gest. Skulle det trots allt finnas kakor kvar är det alltid trevligt att kunna plocka fram dessa när du får besök.

 

Kreativt skapande med julpyssel

Pyssel är ett annat sätt att skapa extra kvalitetstid med familjen. Avse en dag för roligt julpyssel och låt idéerna flöda. På Uppsala Färg City finns massvis med hobbyartiklar anpassade för kreativt skapande. Gör eget julpynt, måla egna julkulor, eller designa egna julkort. Kanske skulle det vara roligt för barnen att skapa en egen julteckning att ge bort till kompisen?

Om pyssel hemma inte passar har du möjlighet att ta med barnen till Storvretabiblioteket för lite julpyssel. Pyssellördagar startar från den 5 december och varar fram till vecka 47. Aktiviteten är kostnadsfri och passar för barn mellan 6 -12 år.

 

Julklappsjakt på julmarknad

Juletid

 

Att besöka Uppsalas julmarknader skulle kunna vara ett annat sätt att umgås med familjen. På Kaplansgården i Gamla Uppsala anordnas en julmarknad den 6 december. På plats finner du unika hantverk och hemslöjd. För barnen finns läckerheter som hemmagjort julgodis, men också egenproducerad saft som säljs i fina flaskor. Om du gillar närproducerad mat bör du inte missa Bondens egen julmarknad, den 4 och 18 december vid Uppsala Resecentrum. På marknaden hittar du ekologiska grönsaker, ostar, marmelader och mycket annat gott.

 

Juletid är en gedigen tid för gemenskap och det finns många tillfällen som kan utnyttjas för att skapa roliga minnen med familjen, oavsett om ni är hemma eller ute på lokala evenemang. Om du inte är bosatt i Uppsala och önskar spendera en weekend i staden, finner du ett centralt beläget boende hos Radisson Blu Uppsala Hotell.

Berätta vad du tycker