Jul med matbloggar Diadonna

Diadonna Christmas pastries

Vi på Radisson Blu älskar julen. Kärleken, maten och alla traditioner som hör till. Vi älskar också det faktum att var och en av oss kan ta till sig högtiden och göra den till sig egen. Det finns inget rätt eller fel. Bara glädje. Och vi älskar att också att höra på inspirerande människor.

Diana Dontsova är en otroligt duktig matkreatör, stylist och bloggare. Hon bloggar för femina.se. Dianas stora passion för mat syns tydligt i hennes fantastiska bilder och matkreationer. Radisson Blu ville veta mer om Diadonnas jul och hennes bästa tips!

Först och främst vill vi veta – all denna kärlek till mat, var kommer den ifrån?

Jag älskar mat! Både att laga och äta mat… så har det alltid varit. Redan i mitt barndomshem lagades det mycket mat och vi var alltid många som samlades vid matbordet. Det viktigaste var att det skulle räcka till alla, även om vi fick oväntat besök. Idag har min min passion blivit ett jobb och jag både stylar, fotar och bloggar om mat.

Cooking by Diadonna

Vilka är dina bästa tips för att slippa laga julmaten utan stressmage?

Som vanligt handlar det om planering och att börja laga maten i god tid. Mitt allra bästa tips är att ha knytis och dela upp rätterna sinsemellan. Då blir alla involverade, stressen minskar och maten blir mycket godare eftersom alla lagar det de är bra på. Ett annat tips är att köpa färdiga rätter. Många delikatessavdelningar har goda sillinläggningar och roliga smakkombinationer. Det är bättre att köpa färdigt än att stressa in i det sista. Lägg tiden på det du tycker är kul att laga och köp en del färdigt från butik.

Meat balls dishes by Diadonna

Hur lyckas man med det perfekta julbordet? – Maten, stilen, ögat?

Det är en kombination av både smak, variation och dukning. Jag gillar när det finns mycket mat så alla kan välja det dem vill äta. Vi har både fisk, kött och grönt på vårt julbord. Och mycket ost så klart! Dukningen behöver inte ta någon större tid. Jag gillar att använda mig av granris, lyktor och kryddor. Kanelstänger ihop med ett fint snöre och en grön kvist är perfekt att vira runt servetten och lägga på tallriken. Även kottar är vackra att dekorera med.

Gingerbread with cheese by Diadonna

Vilka är dina favoriter på julbordet?

Idag måste jag nog svara sillen och den varmrökta laxen. På gottisbordet är mandelsmusslor helt klart favoriten. De ska serveras med äkta grädde och en god sylt.

Har ni någon jultradition på matbordet som du gärna delar med dig?

Vår tradition är just mandelmusslor men på sistone har det även blivit kalkon med äppelcidersås. Den tjatar barnen om inför varje jul. Kalkonen har tagit julskinkans plats hemma hos oss.

Är du den klassiska jultraditionalisten med ditt julbord eller innovatören?

Jag gillar jultraditioner! Mycket av det vi har på julbordet är klassisk julmat med vissa undantag. Varje år provar jag ett nytt recept för att jag tycker det är kul. Det är väl den biten som får stå för innovatören i mig. Men jag kan inte svara på vad det blir i år, det är inte bestämt än. Nu när jag har min egen familj skapar vi vår egen jultradition. Det gillar jag!

Gingerbread variants by Diadonna

Jul från din barndom – det godaste du visste och vad fruktade du att äta?

Jag älskade julskinkan! Den bakades länge i ugnen och den längtade jag efter. Minns hur vi åt av den i smyg när ingen fanns i köket.  I mitt barndomshem hade vi alltid svensk julmat med några inslag från Makedonien. Det fanns även stark korv, surkål och en vitlöksgelé på julbordet. Den sistnämnda, ”piftija” var något jag inte kunde lära mig tycka om, så är det än idag.  

Ditt allra läckraste matminne från gångna julmiddagar?

Första gången jag åt svärmors mandelmusslor med hennes egengjorda sylt. Sedan den gången är det ett måste på gottisbordet.

Chutney Fikon Dadlar by Diadonna

Vi på Radisson Blu

Vi hoppas på att du tillsammans med dina nära och kära får en riktigt god jul ihop. En helg full av underbara minnen och egna traditioner. En högtid utan stress och ett julbord fyllt med god mat.

God jul kära läsare!

Berätta vad du tycker