Idèer till ett kreativt resultat på mötet

Creative drawing on globe - Radisson Blu

Att känna till mötets resultat är lika viktigt som att känna till mötets mål innan det börjar. När ni vet vilket slutresultat ni vill att mötet ska få kan ni utveckla en mötesprocess som slutar precis där ni önskar. Typiska resultat kan vara: beslut, en idékatalog, nya potentiella kunder, en strategi, en handlingsplan. Resultatet ska självklart passa mötets syfte.

När ni vet vilket resultat ni kommer att uppnå, kan ni ta ställning till hur resultatet bäst upprätthålls eller vidareförmedlas. Det vanligaste är ett skriftligt referat. Fördelen med skriftliga referat är att de är enkla att göra. Nackdelen är att nästan ingen läser dem. Därför kan det vara värt att fundera på något annat. Fem idéer till mötesreferat:

Illustrationer

Ett tecknat referat kan vara en bra metod för att upprätthålla motivationen och utbytet av mötet. Det finns en mindre armé av illustratörer som har specialiserat sig på att illustrera möten. Efteråt får man ofta en PDF som kan skrivas ut som till exempel en plansch eller en musmatta. Det kanske finns en mötesdeltagare som är duktig på att teckna och som vill illustrera mötets resultat.

Illustrator drawing on screen - Radisson BluBilder

Vanliga fotografier av mötet kan vara en effektfull metod för att upprätthålla arbetsprocesser och resultat. Vi kommer i regel ihåg bilder bättre än ord. Med kameror som standardutrustning på alla läsplattor och smartphones är det enkelt att ta bilder som kan användas som bildreferat eller som komplement till det skriftliga referatet.

Photographing people with hands in hands using iPad - Radisson BluVideo

En video av eventet eller mötet kan återkalla känslor och resultat. En av de stora fördelarna med film och video är att det enkelt kan delas på sociala medier och på så sätt sprida mötets budskap. Ni kan hyra ett professionellt kamerateam, men ni kommer också långt med små videoklipp som ni filmar med en telefon.

Modeller

Om ni har byggt upp fysiska modeller på mötet, till exempel med lego eller en prototyp av en ny uppfinning, kan ni med fördel använda dem som dokumentation. Ställ upp modellen på kontoret eller i en glasmonter i matsalen.

Buidling blocks in different colours - Radisson BluDistributionskanaler

Ni kan fundera på hur ni bäst sprider mötets resultat under och efter mötet. Om ni vill nå långt ut i världen är det troligtvis bäst att använda sociala medier som Facebook, Instagram och Twitter istället för intranät eller vanlig e-post. Om mötet endast är för särskilt inbjudna bör man dock använda en annan metod.

Läs också om hur du kommer igång på ett bra sätt redan från start.

Av Bo Krüger, mötesutvecklare, mötesledare, föredragshållare och skribent, Moving Minds

Berätta vad du tycker