I Malmö är grönsaken i fokus

Mat är ständigt på tapeten. Det är ständiga diskussioner om kvaliteten på maten till både skolbarn och äldre, och vi får ofta dystra rapporter om hur det står till i köttindustrin. Som tur är växer intresset för en hållbar konsumtion och hur vi behandlar djuren som hamnar på tallriken. Särskilt i Malmö är det många restauranger som börjat tänka annorlunda. Köttet måste inte längre spela huvudrollen, utan kan agera som tillbehör till grönsaken istället för tvärtom. Och att gå ut och äta som vegetarian, innebär inte längre att bara kunna välja på ”Dagens vegetariska”. Grönsaken är tillbaka!

 

Raw food

Ny trend – urgammalt sätt att äta på. Raw food innebär att man äter okokt mat som inte hettats upp till mer än 42 grader. Det sägs att vitaminer, enzymer och andra näringsämnen då finns kvar i maten vilket ger mer energirika livsmedel. Vi människor har funnits bra mycket längre än vi kunnat laga mat över öppen eld, så att äta mat som inte är tillagad är precis vad våra magar är gjorda för. Raw Food House ligger på Friisgatan i centrala Malmö och här finns bra, prisbelönt mat som smakar fantastiskt. Inget är processat och nästan allt är ekologiskt. På Raw Food House kan du även ta en kurs och lära dig grunderna i raw food, eller äta ett raw food-inspirerat julbord.

 

Fika vegetariskt

De renodlade vegetariska eller veganska matställena blir fler i Malmö. Två som funnits med ett tag är Kafé Agnez och Chez Madame. Det förstnämnda hittar du på en mysig innergård på Gamla Väster, inte långt från Gustav Adolfs torg. Kafé Agnez serverar ekologisk och vegetarisk fika och passar perfekt om du är kaffesugen eller vill ha en lätt lunch. På sommaren slår du dig ner på innergården och njuter av lugnet mitt i stan. Så här på hösten kurar du inne istället och värmer dig med en god gryta eller soppa.

Vid Folkets park ligger Chez Madame, som serverar mackor, soppa och massor av goda kakor till Malmös trendmedvetna småbarnsföräldrar. På helger fylls lokalen snabbt av alla som är lediga och frukostsugna, för att njuta av hembakat bröd, gott kaffe och hemgjord müsli.

 

Grönsaken är huvudsaken

Sedan tidigare i år har Malmös bästa restauranger fått ytterligare en konkurrent. B.A.R har flyttat in i mysiga lokaler på Davidshall och sätter ofta grönsaken i centrum. Här möter Norden Europa, och kockarna väljer noga ut de bästa råvarorna från olika regioner, enligt ett ekologiskt och miljöriktigt tänk, både vad gäller maten och vinerna. Istället för att bara använda de finaste delarna av köttet, lyfter kockarna fram de styckningsdetaljer som inte används så ofta. Men framförallt kommer inte alltid tallriken att se ut som du förväntar dig. Här kan löken spela huvudrollen och oxkinden andrafiolen, vilket ger en väldigt spännande matupplevelse.

 

Smält maten på Radisson Blu Hotel, Malmö

Landa mjukt i en skön säng efter en dag i grönsakens tecken. Radisson Blu Hotel, Malmö, ligger centralt, med gångavstånd till alla restauranger och kaféer i stan. Missa inte Bondens egen marknad på lördagar, då Skånes bönder fyller närliggande Drottningtorget med lokalt producerade godsaker. Nästa tillfälle är julmarknaden den 14 december.

Berätta vad du tycker