Hojar och en båge

Landmärket Arc de Triomphe, eller Triumfbågen, ligger bara en kort ”promenade” från det lika ståtliga Radisson Blu Champs Elysées i Paris (tidigare huvudkontor för Louis Vuitton). Flera av hotellrummen blickar ut mot vad som förmodligen är Paris mest välkända monument.

 

Triumfbågen började byggas år 1806 på kejsar Napoleons order. Han ville hedra sin armé genom att låta dem återvända hem från segern vid slaget vid Austerlitz genom en ”triumfens båge”.

 

Idag har mullret av tunga militärkängor ersatts av klappret från Louboutin. Chica parisare strosar nu istället mellan trendiga kaféer och restauranger utmed avenyerna som strålar ut från Triumfbågen.

 

Under en tid på året drunknar även detta ljud i surrandet från tusentals cykelhjul och fansens extatiska hejande när den sista etappen av Tour de France anordnas här.

 

Cykeltur på Champs-Élysées
Finalen av världens största cykeltävling har ägt rum på Champs-Élysées varje år sedan 1975, men först år 2013 utökades rutten till att omfatta Paris förnämaste aveny i sin helhet samt en rundtur kring världens mest kända valvbåge.

 

Även 2014 kommer Tour de France att gå via Arc de Triomphe under den sista etappens dramatiska upplösning.

 

Vare sig du är cykelfantast eller bara lite nyfiken, vilken plats bör du alltså befinna dig på för att vara med om höjdpunkten på världens största cykeltävling när vinnarna korsar mållinjen i en strimma av lycra?

Växla upp
Om du vill komma riktigt nära spänningen på Champs-Élysées är det bara att bli berömd eller VIP-gäst (vi beklagar om du inte redan är det), slå dig ner och sedan avnjuta champagnen på specialläktaren.

 

Ett annat alternativ är att gå upp tidigt och reservera en plats vid stängslen som omger gatan. Det räcker om du är där på förmiddagen, så du har gott om tid att leta upp en bra plats efter långfrukosten på Radisson Blu.

 

Om du gillar ”La Grande Boucle” men helst undviker att trängas så finns det oftast storbildsskärmar utmed Champs-Élysées som ger en bra bild av tävlingen utan att du behöver kämpa lika mycket som cyklisterna om en bra plats.

 

Bästa sättet att uppleva den dramatiska sluttampen av Touren är ändå att slå sig ner vid ett bord på något närliggande kafé eller i en bar. Vi kan rekommendera en cocktail i välkomstbaren och loungen, eller en måltid på Radisson Blus terrass – den ligger inte längre bort än att du kan skjuta en champagnekork ända till segerfirandet vid Triumfbågen.

 

Förvisso är det inte första parkett, men härifrån kommer du ändå att kunna insupa stämningen under årets urladdning på Paris förnämaste aveny.

Berätta vad du tycker