Hemvändande modern etiopisk konst på Radisson Blu Addis Ababa

De flesta som besöker Etiopien vet säkert att kaffe och en anda av afrikansk självständighet hör till detta lands mest berömda gåvor till världen. Mindre känt är kanske det faktum att konstscenen är på god väg att ersätta dessa och skapa stor uppståndelse världen över.

 

Moderna etiopiska konstnärer ställer nu ut på platser som New York och Sydney. Som tur är behöver konstkännare i Addis Abeba inte bege sig så långt för att beskåda verk av landets främsta konstnärer eftersom Radisson Blu stolt kan presentera tre av landets mest framstående konstnärer på plats i huvudstaden; Abraham Abebe, Kidist Brhane och Merid Tafesse är de senaste konstnärerna att ställa ut som en del av hotellets samtida konstutställningar en gång i månaden.

 

Abraham Abebe, Kidist Brhane och Merid Tafesse
Dessa tre profilerade konstnärer representerar originella målarstilar som är lika skiftande, tankeväckande och fantastiska som de etiopiska landskapen.

 

Kidist Brhane, till exempel, fokuserar med sin realistiska, semi-abstrakta och dekorativa stil på vardagen i etiopiska kvinnors liv och den svårfångade kulturella särprägel som kännetecknar södra Etiopien.

 

Abraham Abebes strävar i sina verk efter att fånga vardagen och den mänskliga sårbarheten i Addis Abeba så som den kan komma att te sig för framtida generationer. Abebe, vars målningar ofta skildrar stadsbilden, har en kandidatexamen i konst vid University of Las Vegas och börjar nu bli ett namn på den internationella scenen.

 

Merid Tafesses samtida konst speglar hans resor över hela världen och de tio år han ägnade helt åt att teckna i kol. Till hans många möten med världens ryktbara personligheter hör den period han tillbringade med Rita Marley.

 

Stor konst med gott syfte
Konstverken på väggarna är inte bara där för våra gäster och besökare att beskåda, utan går även att köpa. Tanken med månadsutställningarna är att skapa ett forum där etiopiska konstnärer kan träffas och utbyta idéer. Samtidigt är konstverken till försäljning till ett fast pris för att skapa ännu större uppmärksamhet kring dessa estetiska mästerstycken. Detta är ett måste för alla som vill ha till konst från en framväxande marknad i sin samling. Eller resväska. Eller ryggsäck.

 

Inte nog med att varje såld tavla bidrar till att stödja den etiopiska konstscenen – dessutom används försäljningen till att förbättra etiopiska bevattningssystem och fröodlingar.

 

Addis Abeba är en kontrasternas stad; tankeväckande, överraskande och livsbejakande på samma gång. Radisson Blu är stolta över att en gång i månaden kunna ge våra gäster chansen att ta del av allt detta och lite till utan att behöva lämna hotellets bekvämligheter.

Berätta vad du tycker