Görgod mat

Välj ut två hotell i Göteborg och ta en promenad från det ena till andra, så får du en upplevelse utöver det vanliga … Göteborg är Sveriges andra största stad, men huvudstad när det gäller matupplevelser. Kullerstensgatorna omges av sorlet från den pulserande kafékulturen och ropen från gatuförsäljare som frestar med sill och korv. I stadens östra del hittar man  hamnen med dess många fisk- och skaldjursrestauranger där göteborgarna avnjuter färsk fisk i solnedgången över skärgården. Matkulturen är starkt präglad av stadens sjöfartshistoria – det bästa sättet att lära känna Göteborg är via magen.

 

Vi tipsar här om två hotell (slumpmässigt utvalda!): båda är Radisson Blu-hotell. Hotellet i centrum som ligger precis mittemot centralstationen och Radisson Blu Riverside som ligger cirka en halvtimmes promenad bort. Om du börjar promenaden vid Radisson Blu Riverside med dess underbara utsikt över hamnen måste du först ta en kort tur med färjan över vattnet – om du hellre vill avsluta din promenad på det här sättet utgår du från hotellet i centrum.

 

Oavsett vad du väljer får du inte missa det här ...

 

Kaffepaus

Om du är svag för sötsaker bör du göra ett besök på  Café Kanold och beställa en krämig varm mjölkchoklad med chiliflarn. Denna värmande vinterdryck gör sig utmärkt till en göteborgsk tryffel med havssalt – en smakfull blinkning till stadens marina arv. Ett annat alternativ hittar du bara en bit bort på Café Husaren i hjärtat av stadsdelen Haga. Här kan du njuta av nymalet kaffe och kanelbullar – som enligt utsago ska vara de största (och godaste) i världen. Du kan inte missa de snirkliga bullbergen i skyltfönstret. Visste du förresten att ordet ”fika” härstammar från begreppet ”kaffe och kaka”?

Köttbullar är ett måste i svensk matkultur, så glöm inte att provsmaka några av Sveriges absolut godaste när du är i Göteborg. Stanna till vid Kungstorget och beställ köttbullar med krämigt potatismos och lingonsylt. Om du hellre vill äta på stående fot kan du leta upp en korv kiosk och beställa en hel special (två korvar i ett bröd med en rejäl portion potatismos på toppen). Denna klassiker uppfanns i Göteborg på 1930-talet.

Sill

Ungefär halvvägs på din promenad närmar du dig de gotiska valven som leder in till Feskekörka. Här, i vad som kanske snarare liknar en 1800-talskyrka, hittar du stadens äldsta fiskmarknad. Den som vill prova olika sorters inlagd sill har kommit rätt; från att ha varit en stöttepelare i svensk husmanskost under de kalla vintrarna förr är sillen idag en svensk delikatess som serveras på alla möjliga vis. Restaurang Gabriel inne i Feskekörka har alltid första tjing på dagens fångst. Självklart är restaurangen en mötesplats för sillfanatiker och en av stadens mest uppskattade skaldjursställen. Ägaren Johan Malm är förresten mästare i ostronöppning, så förbered dig på de saftigaste ostronen i stan.

Göteborg är verkligen matälskarens stad: här hittar du allt från Michelin-omnämnda restauranger som Koka till diverse gatukök. Vart du än går kommer du att hitta utsökta och snillrika maträtter att prova på. Och så finns det ju cocktails också … … Som du antagligen lämpligast avnjuter på Radisson Blu Riverside Hotel vars bar fick motta utmärkelsen ”Best Bar Design” vid 2013 års European Hotel Design Awards. Drinkarna är så klart jättegoda.

Berätta vad du tycker