Med kärlek till Gamla Stan

Stortorget

Området må vara turisttät och övergivits av Stockholmarna själva men Gamla Stan är den del av vår storstad som har lyckats behålla mycket av arkitekturen. Vi älskar de vackra byggnaderna i olika färger och de små gränderna. Gamla Stan var själva staden och Stortorget var stadens hjärta.

Stortorget i Gamla Stan - Stockholm 

Ett område för kulturälskaren

Gamla Stan är inte bara känd för en plats där Stockholm föddes. Området är också känd för Sveriges tätaste område när det kommer till antal museum. Ta en tur på Gustav III:s antikmuseum eller besök Nobelmuseet för att veta mer om Nobelpriset och tidigare prisdeltagarna. Gillar du poeter så ligger det kostnadsfria museet Cornelis Vreeswijk i det här området.

Är du intresserad av svensk stridshistoria, gamla stridsvapen och utrustningar är Livrustkammaren platsen att besöka. Skattkammaren i kungliga huset är museet som måste besökas. Här finns dyrbara konstverk där du fascineras av den svenska monarkins allra vikgaste symboler så som Hertig Karls krona och Gustav Vasas rikssvärd. När du ändå befinner dig runt om slottet finns här Tre Kronor museet. Här kan du följa historien om slottets historia från vikingatiden fram till slutet på 1600 –talet då stället brann ner.

En konstnärs inspiration

Träffa Maryam Aljderi, en väletablerad urban konstnär i Stockholm med bakgrund inom beteendevetare. Att måla är hennes passion i livet vilken hon uttrycker i sin konst. Maryam har samarbetat med olika organisationer som Spotify, Microsoft Windows, TedX, Idea Talks samt välgörenhetsorganisationer. Vid sidan av hennes konst jobbar hon som projektledare och konsult inom digital marknadsföring. Här har vi en tjej med många järn i elden!

Maryams hemsida kan ni se alla hennes målningar. Hon har vänligt ställt upp på en intervju för att berätta lite kring hennes konst.

Maryam, kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund till ditt konstintresse?

Konsten har funnnit med sen min barndom. Jag skissade mycket med penna och kol på vanliga ritblock. En dag bestämde jag mig för att utveckla mitt intresse på nytt material. Jag insåg att jag stimulerades av att uttrycka mig på duken och fortsatte med det. Till slut bestämde jag mig för att sluta mitt heltidsjobb och ägnade mina vardagar helt och hållet till min konst i nästan 3 år.

Var hämtar du inspiration till din konst?

Jag uppskattar historiska miljöer med arkitektur som har utmärkande, unika former, linjer och mönster. Spanien är ett favoritland när det kommer till arkitektur. Jag tittar inte så mycket på helheten utan mer på delar eller detaljer. Jag har aldrig tagit initiativ för att gå på museum för inspiration tidigare men för ett par månader sedan besökte jag Gustav III Antikmuseum och fascinerades av statyerna och deras positioner. Det slutade med att jag skapade Ancient Geisha - där historia och kultur möter en annan del av världens historia.

Jag inspireras av människor och hur de interagerar med varandra. Gamla stan är en favorit stadsdel där jag facineras av människor från många delar av världen på en liten yta.

Du har nyligen donerat en av dina tavlor till välgörenhet, berätta.

Jag tycker att det är viktigt att hjälpa till om man kan och jag har många gånger donerat tavlor till välgörande ändamål för att hjälpa de som har det svårt. Den senaste tavlan jag donerade drog in 60 000 kr där pengarna gick till de som drabbats av ISIS terror.

När mörkret faller över Gamla Stan

Om du besöker Stockholm över en helg kan du bekvämt bo på Radisson Blu Royal Viking Hotel som ligger alldeles intill T-Centralen. Här har du en utmärkt utgångspunkt till Stockholms alla stadsdelar. Missa inte hotellets skybar kvällstid med vacker vy över staden! Hotellets restaurang Stockholm Fisk erbjuder vällagad mat på råvaror av högsta kvalitet. Här äter du fisk och skaldjur men det finns också kötträtter för stora och små.

Berätta vad du tycker