Gå som på moln: Utforska Skyway-systemet i Minneapolis centrum

I centrala Minneapolis är de berömda gångtunnlarna Skyway som en egen värld, ett blomstrande ekosystem ovan mark. Dessa sammanlänkade klimatkontrollerade gångtunnlar och gångvägar gör det enkelt att ta sig runt i staden – vilket är särskilt välkommet när vädret i Mellanvästern blir vintrigt eller när det är mycket trafik på gatunivå. Du hittar massor av förströelser längs de drygt 11 km långa gångtunnlarna, som är öppna måndag till fredag kl. 06.30 till 22.00 (kortare öppettider på helgerna).  Radisson Blu Minneapolis Downtown  har direkt tillgång till Skyway och är din port till butiker, restauranger, kaféer och attraktioner. Många av stadens främsta nöjesställen är bara en kort gångbro bort. Hämta en Skyway-karta från din hotellconcierge på Radisson Blu och ge dig av!

modern architecture of glass skyscrapers and reflections in windows with skyway over street

© iStock.com/jferrer

Minneapolis city är ett epicentrum för stadens pulserande scenkonst och sportevenemang, och Skyway tar dig till händelsernas centrum. Target Center, en vidsträckt arena för olika användningsområden, håller konserter och föreställningar med stora namn. Arenan är också hem för WNBA:s Minnesota Lynx på sommaren och NBA:s Minnesota Timberwolves på vintern. Under de varmare månaderna kan du njuta av en baseballmatch på Target Field, där MLB-laget Minnesota Twins spelar. Mer intresserad av amerikansk fotboll? Då kommer du att uppskatta det senaste tillskottet i Skyway-systemet: U.S. Bank Stadium, hem för NFL:s Minnesota Vikings och platsen för 2018 års Super Bowl. Om du letar efter en vinteraktivitet som hela familjen kommer att älska måste du ta dig en tur på isen i den historiska Depot Rink, en ombyggd tågdepå (från 1899) som nu rymmer en skridskobana.

För underhållning året runt och en dos av lokal historia kan du bege dig till teaterdistriktet Hennepin, alldeles utanför Skyway – det har två förgyllda teatrar från 1920-talet som har restaurerats och återupplivats som en plats för föreställningar. En gång i tiden fanns här en scen med ett lysande glasgolv och den väl utsmyckade State Theatre skiner fortfarande tack vare sin neonbaldakin från 40-talet. På det glada tjugotalet var Orpheum Theatre, byggd i extravagant Beaux-Arts-stil, ett av landets största vaudevillepalats med underhållare som bröderna Marx och Jack Benny. Om du är en musikentusiast kan du uppleva en annan typ av historia på den ikoniska ”Danceteria” på First Avenue & 7th St Entry, där stora delar av Princes Purple Rain spelades in.

Redo för en bit mat? Restaurangerna är sammankopplade med Skyways gångtunnlar och har ett smörgåsbord med rätter, från japanska till italienska, och mer än två dussin kaféer och ett antal välkända kedjor. För en snabb måltid kan du ta en hög smörgås med mörad kalkon à la pulled pork från Turkey to Go. Eller välj bland middagsalternativ med full service, såsom bryggeripubmässan på Rock Bottom eller lokalproducerade nya amerikanska rätter på Hell’s Kitchen. Om du är ute efter en minnesvärd måltid kan du bege dig till FireLake Grill House & Cocktail Bar på Radisson Blu, där kocken Jim Kyndberg skapar ”gård till bord”-favoriter som Lenas köttbullar med lingonsylt. Efter måltiden kan du njuta av muffins, makrons och oemotståndliga dubbla kakor fyllda med morotstårta från Cocoa & Fig.

City skyway with buildings seen thru glass skyway. Glass tunnel connecting buildings. Skyway going from one building to the next.

© iStock.com/LMaru

Via gångtunnlarna kan du också nå 15 centrala byggnader längs Nicollet Mall, ett handelsdistrikt med tolv kvarter fullproppade av butiker, restauranger, barer och kaféer. Hängivna shoppare kan besöka varuhus som Macy’s och Target, eller kolla in mindre märken som Brooks Brothers och Banana Republic. Nicollet Mall håller också en bondemarknad under sommaren och en julmarknad under vintern.

Med hotell, restauranger, barer, affärer, nöjen, banker, gym, kontorsbyggnader – till och med spritbutiker, läkarmottagningar, frisörer och mer – säger vissa att gångtunnlarna bildar en egen stad där uppe. Med trafikbuller reducerat till ett minimum och en inomhustemperatur på bekväma 20–21 grader Celsius (även när Mellanvästerns snöstormar är som värst), är det inte konstigt att nästan 300 000 personer färdas genom glaskorridorerna i centrala Minneapolis Skyway varje dag. Boka rum på Radisson Blu Minneapolis och bege dig mot gångtunnlarna för att uppleva det bästa av staden!

Top image © iStock.com/EunikaSopotnicka

Berätta vad du tycker