Framtiden inom hållbar hotelldesign

Senare i månaden kommer Storbritanniens mest lovande unga talanger inom design, ingenjörsvetenskap och konstruktion att uppmärksammas när vinnarna av den James Bond-inspirerade tävlingen "Hotel Underground" – där gymnasielever fick i uppdrag att skapa en design och 3D-modell av ett hotell för den uppdiktade spionen – offentliggörs.

 

Här på Radisson Blu är vi mycket glada över att stödja tävlingen med vårt unika hållbarhetsinitiativ Think Planet som utmanar lagen att utveckla ett sätt att uppmuntra Hotel Undergrounds gäster att agera mer miljövänligt genom att skapa en innovativ lösning som minskar avfall i hotellrum och på offentliga platser.

 

Think Planet lanserades 2012 och är ett uttryck för vår strävan att minska energikonsumtionen med 25 % inom fem år.

Bronwynn

Då tävlingen går sig mot sitt slut och de regionala vinnarna offentliggörs den 7 november ville vi utforska hållbar hotelldesign lite närmare. Därför tog vi chansen att prata med industridesignern Bronwynn Welsh, ägare av Doos Archiects – ett designföretag som är baserat i Stockholm och som ansvarar för inredningen i ett antal Radisson Blu-hotell i Europa ...

 

Vad var det som fick dig att intressera dig för hotellverksamhet, arkitektur och design?

När jag var liten var en av mina favoritleksaker Lego. Jag minns känslan av att kunna omvandla ett byggelement till vad som helst – en pyramid, ett slott eller ett drömhus. Allteftersom jag blev äldre växte min passion för byggelement och byggnader och jag började upptäcka och utforska nya platser – från katedraler och köpcentrum till mina vänners hem – och jag började se hur utrymme och form ger mening åt den omgivande miljön.

 

För att förstå hotellverksamhet måste man förstå innebörden av ordet "boning". En boning är ett utrymme som en person kan identifiera som ett hem genom att göra det till en bekväm plats. Nu för tiden är det precis vad hotell är. Ett tillfälligt hem där gäster känner sig speciella, välkomna och där deras behov och förväntningar uppfylls.

Hotell är ofta underskattade. De är komplexa: det är en byggnad som är i konstant rörelse och som aldrig stängs. Ett inspirerande utrymme där gäster behöver frid och bekvämlighet; och en arbetsplats där personal behöver ha de bästa möjliga förhållanden för att gästerna ska trivas.

För att inte tala om att allt det här måste lösas inom en budget och en viss tidsram, oavsett om det rör sig om en nybyggnation eller renovering. Det här är utmaningar som jag tycker om att tackla och, i samarbete med kunder, hitta den bästa lösningen för.

 

När började du fundera på hållbarhet och hur har de här idéerna införlivats i ditt arbete under åren?

Vi lever i dag i ett konsumtionssamhälle och vi tar bekvämlighet för givet. Hållbarhet kommer från insikten att vi inte kan fortsätta att leva med överdriven konsumtion från begränsade materiella resurser på en överbefolkad planet.  Hållbarhet blir därför liktydigt med en bättre värld.

Med global uppvärmning och materialbrist i åtanke använder vi allt mer innovativa metoder när vi designar hållbara hotellmiljöer. Till en början var möjligheterna begränsade vad gäller produkter och material och det innebar utan tvekan en utmaning för designers att hitta de mest innovativa lösningarna som fanns tillgängliga. Den högre efterfrågan har lett till ett större utbud av produkter och nu är hållbarhet snarare regel än undantag.

EastMidlands

Vilka ändringar har du sett vad gäller hållbar hotelldesign de senaste åren?

Möbelleverantörer är alltmer miljövänliga och ser till att deras produkter är miljömärkta genom att använda förnybart material, och badrumsleverantörer säljer produkter som minskar vattenkonsumtionen.  Utvecklare fokuserar nu allt mer på miljömärkning genom att skaffa miljöklassningen BREEAM (Europa)/LEED (USA) för sina byggnader.

 

Om du blickar tio år framåt i tiden, var tror du att hotellbranschen befinner sig vad gäller hållbar design?

För mig beror det på vad konsumenterna efterfrågar – gäster förväntar sig nu att hotell tar hållbarhet på allvar. Som jag nämnde tidigare är det nu snarare regel än undantag. Hållbarhetsfrågor ligger högt på hotelloperatörers agendor och de inser att de behöver göra sitt för att minimera sin miljöpåverkan och att de på samma gång kan tjäna på det genom att minska vattenkonsumtion och spara energi vilket ger lägre verksamhetskostnader på lång sikt.

 

Vilka är de huvudsakliga utmaningarna när det gäller hållbar hotelldesign?

Den största utmaningen är att uppnå ZEB-status (Zero Energy Building) för renoverade eller befintliga byggnader – det är noll energikonsumtion, vilket innebär att den totala mängden energi som används av byggnaden varje år mer eller mindre motsvarar den mängd förnybar energi som skapas på plats.

 

Allt fler byggnader byggs efter ZEB-normer, men det kräver en högre första investering vilket givetvis kan vara problematiskt.

 

Hur sannolikt är det för hotell att hitta en medelväg där de investerar i miljön för jordens bästa och samtidigt är nöjda med sina ekonomiska resultat?

Hotelloperatörer sätter verkligen trender när det gäller hållbarhet genom att skapa bättre miljöstandarder för både gäster och personal – och de lämnar ett arv till kommande generationer. Hållbarhet kan även vara ett starkt marknadsföringsverktyg och är viktigt vad gäller märkesidentitet och att skapa en differentiering.

GothenburgRiverside

Vilka innovationer inom hållbar hotelldesign har du sett som du tycker är särskilt imponerande?

Kort sagt: takträdgårdar! Fördelarna är oändliga. De minskar energiförbrukningen genom att absorbera värme och fungerar som isolering för byggnader, vilket även bidrar till att minska luftföroreningar och koldioxidutsläpp. Deras naturliga miljö kan ha en positiv inverkan på en persons hälsa, för att inte tala om att den förbättring av livskvalité och boning de ger åt många djurarter. En takträdgård är även ett fantastiskt tillägg till ett samhälles offentliga utrymmen och kan skapa en spektakulär oas och naturupplevelse mitt i en myllrande stad.

 

Hur enkelt/praktiskt är det att kombinera radikal design med ett fungerande hotells vardagliga behov/praktiska förhållanden?

Det är definitivt något som blir enklare då leverantörer erbjuder allt fler hållbara produkter, vilket innebär att det är mer genomförbart att specificera saker som är både hållbara och passar ett fungerande hotells vardagliga behov/praktiska förhållanden. I dag handlar det inte längre om att kompromissa när man försöker kombinera design, funktion och hållbarhet.

Chair Lobby Goth

Vilken är din favoritdesign som du arbetat med för Radisson Blu och varför?

Det är utan tvekan Radisson Blu Riverside Hotel, Gothenburg. Designkonceptet har ett urbant, eklektiskt tema som inspirerats av dess plats på Lindholmen där man fokuserar på vetenskap och teknologi samt arvet från det tidigare skeppsbyggarområdet. Det ger mycket att läsa så många positiva kommentarer från gästerna om hur mycket de tyckte om att bo där.

Berätta vad du tycker