Förtrollad av Lappland

Vålådalens naturreservat

Inte nu igen … så kan man tänka ibland. Hösten känns regnig, grå, ruggig, kall och trist. Den här årstiden är som en mellanperiod i väntan på vintern, eller egentligen en längtan efter våren och värmen. Men under året som går så hinner man glömma hur magisk hösten är… speciellt bland Sveriges natur i fjällen.

Jag växte upp på västkusten men har alltid dragits till Norrland trots att man här under 6 månader upplever regn, slask, smuts och kyla som skär genom kropp och själ. Efter min första hela vinter norrut insåg jag att det fanns kyla man kan klä sig mot. Då bestämde jag att jag skulle byta salt och vind mot fjäll och magi.

Norrlands åtta årstider

Om man nu verkligen är en beundrare av hösten, så kan man i Norrland uppleva flera höstperioder samma år! ... i alla fall enligt den gamla samiska kulturen. Hösten skiljer sig lite beroende på hur långt norrut man är och den kommer så klart tidigare ju högre upp på kartan man befinner sig. Vilken lycka att få uppleva de alla årstider i fjällen och förändringen mellan dem!

Abisko Nationalpark

Klimatförändring vid Kerons (Girons) västra sluttning i Abisko Nationalpark. På bara två veckor hinner grönskan förvandlas till ett hav av rostiga nyanser.

Visste ni att enligt den gamla samiska kulturen är året uppdelat i åtta årstider?

Gidádálvve – vårvinter (mars-april)

Gidá – vår (april-maj)

Gidágiesse – vårsommar eller försommar (juni)

Giesse – sommar (juni-juli)

Tjaktjagiesse – höstsommar eller förhöst (augusti)

Tjaktja – höst (september-oktober)

Tjaktjadálvve – höstvinter eller förvinter (november-december)

Dálvve – vinter (december-mars)

Vandring i Jämtlandsfjällen

Att vara ute bland naturen här ger mig en samma frihetskänsla som vid hav. Malte, min hund, är min co-vandrare i vått och torrt. Med honom i sällskap är jag aldrig ensam. Distansen mellan Vålådalens naturreservat och Abisko nationalpark är ungefär 100 mil. Avståndet visar stor skillnad i klimat och årstidsväxlingarna. Under min tvådagars vandring mellan Stensdalen och Vålådalen i början av september var naturen mycket grönare än under min vandring i Abisko i augusti. Vålådalens naturreservat är vackert och här möter man på vilda renar.

Från Vålådalen utgår mängder med leder i alla olika riktningar som alla är fina på sitt sätt. Här kan man välja att förlänga sin vandring med en dag och ta turen vidare till Vålåvalen innan man går tillbaka till startpunkten.

 

Duo - maria

Bra att veta: 

  • Från Vålådalen till Stensdalen är stigen tydlig och det finns skyltar längs med leden.
  • För att komma till Vålådalen i Jämtland kan du resa med tåg och buss, eller med bil. Tar du tåg åker du till Undersåker i Åre kommun och därifrån tar buss vidare till Vålådalen.

Fjällvandring i Lapplands Abisko

Distansen från Abisko till Kårsavagge är 15 km. Hit nådde jag på ett par timmar till fots. Vill man göra en vildare (och vackrare) vandringstur kan man ta linbanan upp på Nuolja och vandra på högre höjd längs bergskammen, istället för längs med sjöar.

Kårsavagge Abisko

Kårsavagge (Gorsavággi). Gorsajökeln avvattnas och bildar de tre sjöarna i dalen som genom glaciärvattnet får sin vackra färg.

 

Kårsavagge

Kårsavagge åt andra hållet, med den nedre sjön, Vuolimus Gorsajávri. Här är vandringsstigen väldigt otydlig – markerad med sporadiska stenrösen.

Tips till vandrare är en tredagars tur där du fortsätter över fjället Njunesgeačhi för att sedan gå ner på andra sidan till Abiskojaure. De här två dagsetapperna kommer du få ha för dig själv då det inte är många som vandrar här. Att gå oledat ökar chansen att få vandra helt ensam i fjällen och möta fler vilda djur. Dessutom finns en bastu i Abiskojaure!

Bra att veta:

  • Om du vandrar tillbaka till Abisko från Abiskojaure har du vandrat en del av Kungsleden, en av de största vildmarkerna i Europa.
  • Till Abisko når du lättast via nattåg eller flyg till Kiruna och vidare med tåg/buss.

 

Här är jag fri

Snart är ändå höstvintern här med den första frosten. Då är det så pass kallt att det har varit frost flera dagar i rad, men innan snön har kommit. Det är nu magin börjar… kristallerna byggs på hög och skapar vackra formationer.

Munioälven Kiruna

Muonioälven i slutet på oktober. På andra sidan ligger Finland.

 

frost

En höstvintermorgon

Det här är min plats på jorden där jag känner mig fri. Det är en liten by i Lappland som ligger vid gränsen till Finland, fågelvägen 12 mil nordost om Kiruna. Det kanske inte är en speciell plats för många människor, men jag är en utav dem som alltid längtar hit.

Tack Radisson Blu Hotell för den här platsen!

Fotokälla: Maria Persson, Nordland.blogg.se.

Berätta vad du tycker