Förälska dig i Kiev

Vad är det viktigaste för dig när du planerar en semester? Är det god mat, vacker natur eller bara något ... annorlunda?

 

Kiev, Ukrainas huvudstad, var en gång i tiden en gömd juvel men håller nu på att bli en av Östeuropas kronjuveler. Staden grundades på 400-talet och är en av de största och äldsta europeiska städerna med en officiell befolkningssiffra på tre miljoner. Följ med och ta del av några riktiga "visdomspärlor" om den här sprudlande staden som ligger vid floden Dnipros strand.

 

Grön natur

Irland är förvisso känd som "Den gröna ön", men du kanske blir förvånad över huvudstadens frodiga grönska. Med över 620 parker, trädgårdar, torg och två botaniska trädgårdar i stadens centrum kan Kiev ge Irland hård konkurrens.

 

1024px-2010.05.09_Horse_chestnut_blossom,_Kyiv,_Ukraine_001c (1)

 

Ta ett steg tillbaka Japan, Kievs blommande kastanjeträd – stadens officiella symbol – är precis lika förtrollande. Besök staden i maj för en sagolik upplevelse utan att behöva resa hela vägen till Tokyo.

Du har en hisnande utsikt över floden Dnipro från hela staden, men den är särskilt imponerande från stadens centrum.  Till exempel är gränden Peyzazhna (landskap) en fantastisk utsiktsplats och full med spännande gatukonst.  Eftersom Kiev ligger på floden Dnipros stränder bjuder staden på spektakulära solnedgångar som kommer att göra vänner och familj avundsjuka på Facebook.

 

Safirblå himmel och gyllene antikviteter 

Visste du att det finns över 200 kyrkor och katedraler i Kiev?

 

1024px-St._Sophia's_Cathedral_2_-_Kiev

 

Den första är Sofiakatedralen som började byggas 1037 av storfurst Jaroslav I av Kiev, vars fader, Volodymyr den Store, kristnade det område som nu utgör Kiev. Sofiakatedralen ligger på fem minuters gångavstånd från Radisson Blu Hotel, Kyiv. Petjerskaklostret är ett av UNESCO:s världsarv i Kiev. Det byggdes 1051 och omfattar även Grottklostret i Kiev.

 

Miniture museum

 

Om du inte är intresserad av historia kan du titta förbi Micro Miniature Museum där du hittar väldens minsta bok eller Ernest Hemingways porträtt på en päronkärna och mycket mer. Om du gillar utställningar under bar himmel är Pyrohovo Ukrainian Folk Architecture and Life Museum (med en totalt område på 1,5 km2) den bästa platsen för dig.

 

Smakrika delikatesser

 

Oavsett vad du väljer att se i Kiev så kommer du utan tvekan att bli hungrig. Kockar i Kievs restauranger, som Kanapa på Andriyivskyy Descent, lagar traditionella ukrainska rätter som borsch med pampushky, varenyky (fyllda dumplingar), hemlagad kovbasa (en slags korv) och givetvis den berömda rätten Kyckling Kiev.  Men oroa er inte matälskare – Kievs kockar nöjer sig inte med de gamla recepten. Molekylär gastronomi blir allt mer populärt och bjuder på helt unika rätter som kombinerar traditionella smaker med futuristiska tekniker.

 

Borscht_served

 

Glöm inte att prova på det lokala ölet, örtlikörer och, givetvis, Horlivka – de gamla ukrainska krigarnas dryck.

 

Shoppa loss

Kievs shopping har sin egen unika charm. Du hittar inga enorma shoppingcenter i amerikansk stil här, men istället finns det mysiga små gallerior med alla världens mest kända varumärken. För älskare av grandios shopping är båda sidorna av gatan Khreshchatyk fulla med butiker. Den här huvudgatan är kanske en av de kortaste bland världens huvudstäders centrala gator, men det är en av Kievs bredaste och mest pittoreska gator.

15

 

Kiev är även ett Mecka för dem som är på jakt efter reliker. Antikhandlare förundras över den mängd religiösa ting man kan hitta. En plats som verkligen är värd en sofistikerad shoppares uppmärksamhet är Andrijivskyjsluttningen med sin mångfald av traditionella souvenirer och rariteter.

Berätta vad du tycker