Fira midsommar i Sverige

Midsummer maypole and Swedish flag


Allt fler upptäcker fördelen av att fira midsommar i svenska städer. Det finns gott om bra offentliga firanden i Göteborg, Helsingborg, Malmö och Stockholm.

Här följer några tips på platser i städerna där du upplever den älskade högtiden bäst. Alla med bekvämt avstånd från ditt Radisson Blu-hotell.

Göteborg

Cheerful people dancing around the maypole during Midsummer celebration in Gunnebo Castle

Slottsskogen

Slottsskogen är en av de populäraste platserna för midsommarfirande I Göteborg.  Firandet sker på gräsmattan framför Björngårdsvillan. Det bjuds på dans, sång och lekar kring midsommarstången med folkdanslag.

Trädgårdsföreningen

Trädgårdsföreningen är en grönskande park som ligger ett stenkast från Centralstationen. Här firas en traditionell midsommar med midsommarstång, kransbindning och dans.

Liseberg

Även på nöjesparken Liseberg firar man midsommar. Med dans kring midsommarstången tillsammans med levande musik. På nöjesparkens restauranger utlovas härlig sommarmat.

Gunnebo Slott och Trädgårdar

Midsommarfirandet på Gunnebo är en mångårig tradition. Gunnebo har öppet och bjuder in till ringlekar, dansuppvisningar och underhållning.

Nääs

Midsommarfirandet vid Nääs är mycket populärt och är väl värt ett besök, även om det ligger en bit från Göteborg. Närmare bestämt vid samhället Floda, tre mil nordost om staden.

Övernatta på Radisson Blu Riverside Hotel, Gothenburg eller Radisson Blu Scandinavia Hotel, Gothenburg.

Helsingborg

Midsommar på Sofiero är en tradition som går tillbaka till början av 1900-talet. På den tiden bjöd kungafamiljen in grannar och bekanta. Idag är firandet populärare än någonsin och lockar tusentals besökare varje år. Ta med picknickkorgen och slå er ner i gröngräset på den kungliga fotbollsplanen. Här bjuds på uppvisningar, folkmusik, lek och dans kring midsommarstången. För barnen finns det gott om aktiviteter med allt från skådespel till fiskedamm. Sofiero är ett slott med en 15 hektar stor parkträdgård omkring fem kilometer norr om centrala Helsingborg.

Övernatta på Radisson Blu Metropol Hotel, Helsingborg.

Malmö

I Malmö finns flera midsommarfiranden. En av de populäraste platserna är i Folkets Park. Det är Malmö stad som arrangerar firandet som börjar redan på förmiddagen då besökarna klär midsommarstången. Efter det pågår en rad programpunkter så som dans kring midsommarstången, musikframträdanden och lekar. Fri entré och midsommarstämning utlovas.

Det sker offentligt firande även på flera andra platser i staden. Eldsjälar och en rad föreningar ordnar midsommarfirande bland annat på Bulltofta och utanför Soldattorpet vid Limhams Museum.

Övernatta på Radisson Blu Hotel, Malmö.

Stockholm

Swedes in national costume dancing on midsummers

© Fotos593/Shutterstock.com

Skansen

På midsommarafton på Skansen kan du göra din egen midsommarkrans, vara med och resa midsommarstången och naturligtvis dansa runt den. Det finns risk för köer så kom i god tid.

Tantolunden

För den som vill dansa är Tantolunden ett bra alternativ. På Ekermanska Malmgården firas midsommar in i dagarna två med dans och levande musik.

Vita bergen

Klassisk resning av midsommarstång och med dans för både vuxna och barn. Det brukar även vara folkdansuppvisningar och gott om aktiviteter för barnen.

I skärgården

Blomkrans i håret, sol och dans kring midsommarstången i skärgårdsmiljö – mer midsommar kan det inte bli! I Stockholms skärgård arrangeras midsommarfirande på en rad platser. Traditionsenligt firande med dans och lekar sker bland annat på Fjäderholmarna, Vaxholm, Utö och i Sandhamn.

Övernatta på något av våra hotell i Stockholm, exempelvis Radisson Blu Royal Park Hotel, Radisson Blu Royal Viking Hotel eller Radisson Blu Waterfront Hotel.

 

Översta bilden ©Fotos593-Shutterstockcom

Berätta vad du tycker