Fantastisk design enligt Jim Hamilton

Vad är det som gör en viss design "fantastisk"?

Den frågan kan vara överraskande svår att svara på, så vi bestämde oss för att be några personer som arbetar inom området om hjälp. Vi bad fem medlemmar i juryn för vår tävling "Designa din egen ikon" att hjälpa oss att förstå exakt vad det är som skiljer en "bra" design från en "fantastisk" design.

Vi börjar designserien med att intervjua den första personen i vår jurypanel, Jim Hamilton. Jim är Creative Director på Graven Images. Med över 20 års erfarenhet har Jim Hamilton skapat inspirerande inredning över hela världen, bland annat flera av våra prisbelönta Radisson Blu-hotell.

RBMOA

Fortsätt läsa och upptäck vad Jim anser verkligen definierar "fantastisk design."

 

Vad anser du kännetecknar fantastisk design?

För mig är det något som får mig att le varje gång jag ser den (av rätt anledning förstås).

Det är också något man lätt kommer ihåg av olika anledningar. Det kan vara något vackert, ovanligt, häpnadsväckande eller helt unikt.

Egg™-stolen är ett fantastiskt exempel på en produkt som har fortsatt att vara relevant och folkkär i många generationer.  Den designades under en optimistisk era då ingenjörskonst och produktdesign genomgick en mycket spännande efterkrigstidsboom, och dess popularitet har varat i över 50 år. Om man tänker på att både designers och allmänheten fortfarande specificerar Egg™-stolen så har den allt det som kännetecknar fantastiskt design.

 

 

Vilka element ingår i fantastisk design?

För mig finns det inga fasta formler, det kan röra sig om ett antal olika element.

Fantastisk möbeldesign handlade tidigare helt och håller om hantverk, elegans, form, proportion och materialitet.

BLMA_52269728_Lobby_3860x3377-00000002-1024x896

Men med den moderna teknologins framsteg är det möjligt att skapa otroligt komplexa möbeldelar med hjälp av CNC-teknik, rapid prototyping och 3D-printing. Sådan teknologi spelar en massiv roll i nutida design, medan sant hantverk och traditionella ingenjörsformer var mycket med relevant under tidigare årtionden.

Oavsett om det gäller gamla eller nya tekniker och processer så är form fortfarande det viktigaste vad gäller fantastisk möbeldesign – med många andra element som spelar sin roll när så krävs.

 

Vad är det första som väcker ditt intresse dig när du tittar på en möbel?

En möbel som är, eller var, mycket originell och innovativ när den först tillverkades.  Den moderna tidens globalisering och massproduktion har gjort det svårt att hitta originella möbler som du aldrig tidigare sett. Om jag upptäcker en riktig cool och intressant ny möbel vill jag därför skydda den från överexponering. Det kanske är en något märklig/faderlig känsla men sedan internet uppfanns så finns det många exempel på fantastiska möbler som har fått en enormt stor uppmärksamhet snabbt, vilket många gånger varit till deras nackdel. Under tiden före internet fick nya produkter betydligt mindre exponering och de fick chansen att andas lite innan de blev gårdagens nyheter.

När du äntligen upplever en möbel som du har beundrat på avstånd väldigt länge känns det också som att träffa en avlägsen släkting för första gången. Du upplever en känsla av förtrogenhet, men du är aldrig helt säker på om den kommer att leva upp till dina förväntningar.

 

Vilken roll spelar färg i möbeldesign?

Färg är det element som ofta ger kunden den största känslan av tillfredsställelse. Med det menar jag att det vanligtvis ger kunden störst chans att ändra och specialanpassa möbeln när de beställer den. Kunder får ofta välja sitt eget tyg eller specificera färger eller material som passar deras behov eller smak, såvida inte möbeln endast finns tillgänglig i ett begränsat antal färger eller material.  Vad gäller de flesta av dagens möbler så har du massiva möjligheter att välja behandlingar. D

et innebär att kunden känner sig mer involverad i designprocessen eftersom de får en chans att påverka en möbel som designats av någon annan, men utan att någon kritiserar deras färgval!

 

Hur viktigt är färgvalet inom möbeldesign?

Det kan vara avgörande, mindre viktigt och obetydligt. Om du gillar det, om det passar dig och får dig att le – vem bryr sig?

Om du å andra sidan gör färgvalet åt en kund och de ser stolens färg som det viktigaste beslutet du som designer tar det året, och de betalar stora pengar för en produkt som kommer att levereras först om tolv veckor ... Och färgvalet innebär en unik (otestad) färgningsprocess som bara utförs i en enda fabrik i hela världen, och stolen bokstavligen kommer att anlända ett par dagar före invigningen av deras nya lokaler, och om det blir fel ... ja, då blir det katastrof ... välkommen till min värld.

CHII_62153252_Lobby_5184x3456-1024x683

Håll utkik efter den slutliga vinnaren av vår tävling "Designa din egen ikon" och dela dina tankar om design med oss på Twitter med hashtaggarna #RadissonBlu!

Berätta vad du tycker