Fantastisk design enligt Cathy Martin

Vad är det som gör en viss design "fantastisk"?

Den frågan kan vara överraskande svår att svara på, så vi bestämde oss för att be några personer som arbetar inom området om hjälp. Vi bad fem medlemmar i juryn för vår tävling "Designa din egen ikon" att hjälpa oss att förstå exakt vad det är som skiljer "bra" design från "fantastisk" design.

Den här veckan pratar vi med den andra medlemmen i vår jury, Catherine Martin. Sleeper Magazines redaktör säger att den uråldriga principen att en produkts design i första hand ska baseras på det avsedda syftet fortfarande är mycket relevant. Hennes erfarenhet som redaktör och uppfattning om designens principer kommer att hjälpa oss att välja ut de bästa tävlingsbidragen.

Fortsätt rulla ner för att höra Catherines professionella åsikt om vad det är som gör design fantastisk!

Vad anser du kännetecknar fantastisk design?

Funktionalitet, estetik och livslängd – i den ordningsföljden! Den uråldriga principen att form följer funktion – dvs. en produkts design ska i första hand baseras på det avsedda syftet – är lika relevant i dag som när begreppet först myntades i slutet av 1800-talet. I fantastisk design måste det finnas en balans mellan dessa element. Ingen design för designens skull.

 

Vilka element ingår i fantastisk design?

En ikonisk möbel, som Arne Jakobsens Egg™-stol, har allt. Dess unika form ger en stark identitet, medan dess flexibilitet innebär att den passar lika bra i en snabbmatsrestaurang som i ett femstjärnigt hotell. Och Egg™-stolen är givetvis funktionell. Det faktum att den fortfarande tillverkas över 50 år senare är beviset.

 

Vad är det första som väcker ditt intresse när du tittar på en möbel? 

Personligen dras jag till enkla, rena linjer. Jag gillar verkligen minimalism och tycker därför om design som reducerats till de allra viktigaste elementen, utan överflödiga komponenter. Less is more.

Chair+window (1)

Vilken roll spelar färg i möbeldesign?

Färg spelar en viktig roll i möbeldesign. Den kan ändra sättet vi ser något på. Starka eller vågade färger kan omvandla en helt ordinär stol till en unik möbel, medan komponenter med färg som kuddar, kantband och ben kan ge karaktär åt ett annars neutralt tyg.

 

Hur viktigt är färgvalet inom möbeldesign?

Färgvalet kan vara avgörande i en kommersiell miljö som ett hotell. Starka färger och vågade mönster fungerar bra på möbler som ständigt används i offentliga utrymmen, då de oundvikliga fläckarna syns mindre. Vi kommer återigen tillbaka till funktionalitet och avsedd användning. En stol med silkestyg i blek elfenbensfärg skulle till exempel vara väldigt svår att hålla ren om den placerades i en hotellobby. I det avseendet är färgvalet mycket viktigt.

Kom tillbaka nästa vecka då vi ställer samma frågor till nästa medlen i vår designjury medan vi fortsätter att utforska designens många aspekter. Glöm inte att dela din egen unika ikon som du har designat för vår tävling med oss på Instagram och Twitter med #RadissonBlu!

Berätta vad du tycker