Få ut mesta möjliga av din brainstorming

I en värld som förändras hela tiden har vi som aldrig förr användning för nya och kreativa idéer. Vi behöver idéer som vi kan använda när de gamla inte fungerar längre, när vi vill ha en fördel gentemot konkurrenterna eller när vi ska lösa komplexa problem, eller när vi bara önskar oss en roligare och mer utmanande arbetsdag. Men hur får du egentligen ut mest av din brainstorming? Här nedan får du tips och råd om hur ni kan släppa loss kreativiteten.

Skapa ett tryggt idérum

Alla människor är kreativa. Inte var och en är en Leonardo Da Vinci, men vi kan alla få nya idéer och se nya sammanhang. Din uppgift som mötesplanerare är att få deltagarna att släppa loss sin kreativitet. Så här gör du det:

#1 Se till att ni har inspirerande omgivningar, som inbjuder till att lossa på slipsknuten och tänka utanför ramarna. Det bästa är ofta en möteslokal som inte är alltför formell, med inspirerande möbler och inredning, och eventuellt en vacker utsikt.  Helt vanligt dagsljus kan också användas för att skapa de ramar som gör mötet till en succé

Konsten är att inreda rummet så att deltagarna känner sig väl till mods. På Radisson Blu Hotel Malmö kan du inreda rummet efter dina behov, och alla möteslokalerna har dagsljus.

Brainstorms-conference-room-Malmo

#2 Se till att det blir en bra stämning. Psykologer har funnit att team blir mera kreativa om de upplever minst tre gånger så många positiva känslor som negativa. När stämningen är bra öppnar vi oss för idéer och nya tankar, och vi använder vår energi på att själva få idéer istället för att försöka ta reda på vad de andra tycker om oss.

En del av mötet kan exempelvis hållas utanför hotellet eller i en av våra Skybarer, så att du får ett helt nytt perspektiv. På SKYBAR på 9:e våningen på Radisson Blu Royal Viking Hotel har du samtidigt en fantastisk utsikt över Stockholm genom de stora panoramafönstren.

Brainstorms conference room Malmo

Du kan också avbryta mötet mitt i med en runda bordtennis, som man exempelvis har möjlighet till på Radisson Blu Hotel Malmö.

Malmo pingpong table 2

#3 Skruva ner det kritiska tänkandet. De flesta människor är bäst på att få idéer i en konstruktiv miljö som är öppen för möjligheter. Om vi upplever att våra idéer hela tiden avfärdas med kritiska kommentarer skapar det otrygghet, och i regel slutar vi med att ge uttryck för nya idéer efter ganska kort tid. Det har gång på gång visat sig att det fungerar bra i en brainstorming att parkera "Nej-hatten" ute i garderoben och ge plats och utrymme till alla slags idéer, även sådana som är vilda och orealistiska. Som bekant är det enklare att tämja en vild idé än att göra en tam idé vild.

#4 Få många idéer. När det gäller idéutveckling är det ofta ett stort problem att vi alltför snabbt kastar oss över lösningar. Vi tycker det är bra när vi snabbt hittar en lösning och kan fatta ett beslut, så att vi raskt kan gå vidare. Det känns effektivt. Problemet är bara att de första tre till fem idéerna sällan är de bästa. De mest kreativa och innovativa idéerna kommer oftast först efter att det har gått lite tid. Därför är det viktigt att ni törs vara i det öppna och kreativa rummet under en tid och få många idéer, innan ni fattar beslut om vilka som är bäst. Det kan vara trevligt, men det kan också uppfattas som kaotiskt och ineffektivt att befinna sig i den här öppna fasen. Därför krävs öppenhet och tålamod.

#5 Dela upp mötet i en öppen och en strukturerad fas. Ett klassiskt sätt att hålla det överdrivet kritiska och lösningsorienterade tänkesättet på avstånd är att dela upp mötet i en öppen och en strukturerad fas.

Under den öppna fasen är målet att få många idéer - och de får gärna vara både vilda och annorlunda. Skapa exempelvis följande regler:

  • Alla idéer är tillåtna.
  • Kritisk värdering av idéerna får vänta till senare.
  • Gå inte in för detaljerat på lösningarna (det gör vi senare).

Under den strukturerade fasen är målet att välja de bästa idéerna och utveckla dem. Nu kan ni få ta på "Nej-hatten" igen och börja granska era idéer kritiskt, och komma fram till vilka som är bäst lämpade för att lösa era problem eller utmaningar. Men det handlar inte bara om att kritisera idéerna, utan också om att utveckla och förbättra de bästa förslagen, så att de blir så värdefulla och robusta som möjligt.

En svår och spännande nöt att knäcka

Det viktigaste under en brainstorming är att ha en intressant nöt som ska knäckas. Om den uppgift som ska lösas är väl formulerad kommer det automatiskt att aktivera deltagarnas kreativitet. Människor tycker om kreativ problemlösning och att lösa gåtor. Därför ska utmaningen:

vara riktigt svår att lösa. Om den är för enkel är det inte roligt, och då är det kanske också onödigt att ha en brainstorming. Självklart ska den inte vara så svår att deltagarna inte har en chans att lösa den.

Den ska ge upphov till många olika möjliga lösningar. Om det bara finns ett möjligt svar behöver man ju inte ordna en brainstorming.

Ju mer konkret, desto bättre. Ju mer levande och konkret utmaningen är, desto mer motiveras deltagarna att lösa den. Det är till exempel roligare att komma på hur man säljer en produkt till Anna Hansson som är 47 år och har två barn och en hund, än att sälja en produkt till flera kunder.

Gör uppgiften meningsfull. Det är roligare och mer inspirerande att lösa ett problem som har mening än att ta sig an ett som är helt meningslöst. Försök att beskriva hur lösningen av problemet kommer att skapa en bättre värld, exempelvis genom att hjälpa andra människor eller den egna organisationen.

Artikeln har utvecklats i samarbete med Bo Krüger, mötesdesigner, mötesledare, talare och författare, Moving Minds

Berätta vad du tycker