En nybörjarguide till den finska bastun

Det finns inget finskare än bastun.

Många finländare anser att det är omöjligt att förstå Finland och dess kultur utan att uppleva en riktig finsk bastu. Det finns över tre miljoner bastur i Finland och du hittar dem i allt från sommarhus ute på landet till små lägenheter i staden.

Oroar du dig för att du kanske inte ska smälta in bland finländarna? Ta en titt på de här tipsen som snabbt hjälper dig att bada bastu som ett proffs.

Prova på det bara

1 Sauna_02-HELZS-1024x768

Nästan vem som helst kan njuta av en bastu, så släpp eventuella hämningar och ge dig hän. De enda som bör undvika bastubad är nyfödda bebisar och personer med hjärtbesvär eller öppna sår. Det här är en plats för mental och fysisk avkoppling, så ju mer du kan släppa taget om vardagens tankar desto bättre blir din upplevelse.

Tacka ja

RDB-Turku-2015-Brahen-sauna2

Att bli inbjuden till en finska bastu är en ära, så tacka ja såvida du inte har en bra ursäkt. Många finländare använder bastubadet som ett tillfälle att stärka relationer och det är ett utmärkt tillfälle att lära känna den lokala befolkningen.

Var inte blyg

3 Radisson-Blu-Royal-sauna-ladies-2015-1024x768

Finländare känner sig mycket bekväma med sina kroppar – till och med inför obekanta. Om du inte själv känner dig lika bekväm förstår de om du vill ha på dig en badhandduk eller baddräkt. Män och kvinnor brukar gå in separat, men familjer badar ofta bastu tillsammans. Om du känner dig osäker är det bara att fråga vilken grupp du ska följa med.

Lär känna verktygen

4 sauna_-plugi_755-1024x768

Den där ruskan du har med dig kallas för "vasta" eller "vihta" (beroende på var du kommer ifrån) och består av björkkvistar. Du slår dig själv för att avlägsna döda hudceller och får på så sätt mjukare hud. Det finns inget särskild etikett för kaminen så häll gärna vatten på stenarna och skapa mer ånga när du vill!

 

5-Plaza-689-1024x681

Naturligtvis har varje finskt Radisson Blu-hotell bastur för män och kvinnor som är tillgängliga varje morgon och kväll. Det finns bastur för större grupper och privata evenemang. Du kan även njuta av en privat bastu på ditt eget rum på Radisson Blu Plaza Hotel Helsinki!

Varför inte dela dina bastutips med oss på Twitter med hashtaggen #RadissonBlu?

Berätta vad du tycker