En guide till den svenska huvudstadens bästa museer

Sculptures of lions Royal Palace of Stockholm and Parliament Building

Stockholm är Skandinaviens största huvudstad och har ett tongivande och spännande kulturliv där stadens många museer har något för alla. Lär dig mer om ett skepp som bärgades 300 år efter att det förliste, ett kungligt slott som finns med på UNESCO:s världsarvslista eller ett museum som skapats i ära till världens mest kända band, ABBA. Ge dig ut på en resa genom historien från stenåldern till vikingaåldern och senare århundraden på Historiska museet, eller njut av modern konst och fotografi på stadens gallerier. Barn utvecklas och har kul på Lill-Skansen där de kan bekanta sig med djur och på de interaktiva vetenskapsmuseerna. Vare sig du reser med vänner, familj eller i affärer rekommenderar vi att du tar dig tid att besöka några av Stockholms alla museer.

En skymt av en av Europas mest moderna kungafamiljer

Den svenska kungafamiljen är populär bland nationens invånare, men den har även många anhängare utanför landets gränser. Besök deras egendomar runtom i staden och få en inblick i hur de blivit en av världens mest beundrade och moderna kungliga familjer. Kungliga slottet i barockstil dominerar stadens centrum och är vackert beläget i Gamla stan. Det är kungafamiljens officiella residens, men det är även öppet för allmänheten. Se med egna ögon hur den svenska monarkin lever. Byggnaden har över 600 rum och på en guidad tur får du se representationsvåningarna, skattkammaren och flera museer på området.

Utanför staden hittar du det storslagna Drottningholm slott på Lovön i Mälaren. Slottet byggdes från 1662 till 1750 och är ett lysande exempel på europeisk arkitektur från den här tiden. Därför finns slottet med på UNESCO:s världsarvslista. Slottet är öppet för allmänheten och några av höjdpunkterna är Kina slott, slottsteatern och den vackra parken.

Hästdragna vagnar spelar fortfarande en viktig roll i ceremonier och officiella evenemang och hovstallet ligger i centrala Stockholm. Förutom att det används av den nuvarande kungafamiljen så utgör det även en rik del av monarkins arv. Ta en guidad tur och bekanta dig med några av Sveriges viktigaste hästar. Om du vill lära dig ännu mer om Sveriges monarki så finns det gott om kungliga attraktioner att besöka.

Stockholm Royal Palace Chapel Sweden

Beundra modern konst och fotografi

Fotografiska beskrivs på Tripadvisor som "ett konstverk i sig" och är en av världens största moderna fotoutställningar.  Om du gillar att vara bakom linsen eller framkalla bilder i mörkrum så är det här museet för dig. Varje år visas fyra permanenta och upp till 20 tillfälliga utställningar. Det här är en mötesplats för likasinnade eller för dem som helt enkelt uppskattar fotografi i världsklass. Om du vill lära dig hur du blir en bättre fotograf kan du ta reda på mer om de kurser, föreläsningar och workshops som museet erbjuder regelbundet.

I Moderna Museets samling ingår fotografier från 1840 fram till idag.  Men på det här museet kan du se konst i alla former och färger.  Från målningar och skulpturer till film, teckningar och tryck av berömda nordiska och internationella konstnärer. Glöm inte att titta in på Konstbiblioteket innan du går. Det är ett av de största av sitt slag och specialiserar sig på nordisk konst, design och foto.

En annan av stadens större moderna konstlokaler är Bonniers Konsthall. Här hittar du konstverk från svenska och internationella konstnärer, både nya talanger och väletablerade sådana. Konsthallen visar progressiv och experimentell samtidskonst som utmanar din världsuppfattning. Utställningarna roteras regelbundet så om du gör återbesök möts du av nya konstinstallationer.

Exhibition at Fotografiska Stockholm Sweden

Ta ett steg bakåt i tiden

Historiska museet är ett absolut måste för historieentusiaster. Dyk ner i Sveriges historia. Res ända tillbaka till stenåldern och låt dig transporteras genom historien. Lär dig mer om hur de skandinaviska förfäderna levde, vikingarnas historia och medeltidens vardagsliv. I guldrummet kan du förundras över de enorma mängder guld- och silversmycken och andra artefakter som har hittats med tiden, och varje föremål har sin egen berättelse i historien. För att du ska få en bättre inblick finns det audioguider för smarttelefoner eller att hyra på museet.

Populärt bland barnen

Som förälder vill du säkert besöka ABBA: the Museum, men du kanske oroar dig för att barnen inte vet vilka de är. Det spelar ingen roll, för det här museet har underhållning för alla. Förutom att titta på bandets memorabilia, kläder och guldskivor kan du även spela in en egen sång.

Skansen går alltid hem hos barnen. Världens största friluftsmuseum är en by med byggnader, bostäder och gårdar som härstammar från 1500-talet. Här bor även 75 djurarter varav många är inhemska i Norden. Lill-Skansen och akvariet är också mycket populära bland de små.

Child feeding goat at a zoo Stockholm

Bara själva storleken på regalskeppet Vasa, som finns på museet med samma namn, imponerar på hela familjen. När du ser det restaurerade skeppet med egna ögon inser du varför det tog hela två år att bygga det på 1500-talet. Ta reda på varför det bärgades från havets djup efter nästan 300 år och restaurerades med så mycket omsorg. När du ser det i alla sin prakt är det svårt att inte imponeras av det unika fartyget. Tekniska museet är perfekt när det gäller att utmana barnen genom interaktion och innovation. Det kritikerrosade Tom Tits Experiment bjuder också på interaktiva experiment och projekt som får såväl vuxna som barn att tänka efter.

Vasa Ship Museum Stockholm Sweden

En sak är säker. Du kan fylla din Stockholms-resa med  kulturella höjdpunkter oavsett vem du reser med. Och glöm inte att förundras över den vackra arkitekturen, skärgården och vattenlederna längs vägen. Med flera Radisson Blu-hotell att välja mellan i Stockholm har du aldrig långt till stadens museer.

Få ut mesta möjliga av Stockholms museer under en vistelse på Radisson Blu!

Berätta vad du tycker