En bal på operan

Shopping, dans och lite jäktat i Wien

 

I hjärtat av Wiens berömda ”gyllene” modekvarter ligger Radisson Blu Style Hotel sida vid sida med internationella designermärken och fashionabla skräddarhus. Rena drömmen för shoppingfantasten alltså, särskilt om du är ute efter haute couture. Modehus som Valentino, Armani och Prada trängs här om uppmärksamheten med Mulberry, Roberto Cavelli och Alexander McQueen (som öppnar sommaren 2014) och frestar dig att köpa något exklusivt inför aftonens begivenheter.

 

Och finns det något bättre tillfälle att bära din nya kreation än vid operabalen på Wiens statsopera som avslutning på karnevalsäsongen – torsdagen före askonsdagen närmare bestämt?

 

Älskade Wien

Klädkoden är stram: svulstig och lång aftonklänning för damerna och lång smoking för herrarna. Här minglar glitterprydda celebriteter med inbjudna gäster från hela världen. En av de mer kända traditionerna är debutantpresentationen. Vid denna gör de unga ”debuterande” damerna och herrarna entré och dansar öppningsdansen – en väldigt traditionell, väldigt spektakulär och väldigt eftertraktad tilldragelse – till och med biljetterna till genrepet av denna ceremoni behandlas som om de vore av guld. För att bli antagen som dansare måste man genomgå en rigorös antagningsprocess, särskilt om man inte är bördig från Wien – dansarna får dessutom bara medverka vid en enda operabal. I vad som liknar en resa till det förflutna tågar dansarna in i det magnifika operahuset innan balen – i ordets renaste bemärkelse – börjar.

 

Det vilar någonting mycket charmigt över det hela: det är så icke-digitalt på något sätt! Om du vill ha biljetter måste du skriva ett brev (eller ett fax) – mejl hör till nymodigheterna – och det finns inget tolkningsutrymme när det gäller klädkoden. De kvinnliga debutanterna måste bära en snövit balklänning (utan krinolin) och vita handskar – håll det i åtanke när du strosar runt i det gyllene kvarteret.

 

Askungeögonblick

Men det är inte alla som har tid att strosa runt och känna efter – ibland händer det att man är ute i absolut sista minuten. Vid ett tillfälle 2014 anlände ett sällskap till Radisson Blu Style Hotel i Wien: klockan var sju på kvällen och de hade precis landat med en försenad flight och utan sitt bagage – två timmar innan balen skulle börja!

 

Lyxdesign i all ära, men även modebutikspersonalen behöver vara ledig ibland, så de flesta butiker var i färd med att stänga för dagen. Tack och lov är våra receptionister stora beundrare av våra über-fashionabla grannar och drog i alla trådar de kunde för att leta fram klänningar och accessoarer till damerna och smoking till herrarna. Och de hann precis i tid!

 

Som sagan lyder: ”Vad är väl en bal på operan? Alldeles underbar!”

Berätta vad du tycker