Drömmen om jordgubbar

Jordgubbar: utsökta små röda pärlor, sprängfyllda av en frisk smak med löften om sommaren – frestande goda och i ymnigt överflöd. Sommaren är jordgubbens årstid: då är de friska, naturligt mogna och som allra vackrast! Men när du tänker på jordgubbar, blir du inte sugen på grädde också? Det blir man nämligen under de två tennisveckorna i Wimbledon då det säljs 27 000 kg jordgubbar och 7 000 liter grädde. Svindlande läckert!

 

Grädde är härligt syndigt, precis som socker, och därför undviker många att äta jordgubbar alltför ofta. Men visste du att det finns andra ingredienser som fungerar minst lika bra? Har du till exempel prövat med malen svartpeppar? Inte för mycket, det räcker med en nypa – smakar underbart gott, och eftersom 100 g jordgubbar bara innehåller 50 kalorier är det dessutom nyttigt. Ett annat tips är en liten skvätt balsamvinäger – det ger fruktens pregnanta friskhet en förvånansvärt mild karaktär. Det går även utmärkt att riva ett par myntablad och blanda i – det ser jättefint ut och ger en underbart uppfriskande smak.

 

Bli insyltad

Men nu åter till onyttigheterna: choklad och champagne – de dekadenta kusinerna till den mer återhållsamma men likväl luxuösa jordgubben – är väl värda att avnjutas någon gång då och då. Sen finns det så klart jordgubbssylt: färgglad och smakrik och alltid uppfriskande – det finns inget härligare än att strosa ner till hotellfrukosten och veta att sylten aldrig tar slut. En bra start på dagen

 

Jordgubbsfestivaler anordnas runtom i hela världen, från Malta i april till Dordogne-regionen i maj. I juni anordnas de flesta jordgubbsfestivaler i USA, där en av de större äger rum i Minnesota. Belgien i Europa har förresten sitt alldeles eget jordgubbsmuseum. Njut till fullo av jordgubbarna nu – visst finns de att köpa nästan året om, men de är alltid som godast när det är säsong.

 

En sak till om jordgubbar, förresten, om du inte har fått nog – visste du att internet väger lika mycket som en jordgubbe? Jo, det är sant. Det finns ungefär 100 miljoner servrar som får internet att fungera – det motsvarar ungefär 40 gigawatt elektricitet. Om man omvandlar det till strömstyrka i ampere, och sedan till elektroner (som går att väga), så får man ett värde som ligger mycket nära vikten på en jordgubbe. Men ta det med en nypa salt ... Eller peppar.

Berätta vad du tycker